News Flash:

Zaharul, sub orice forma, este o otrava pentru organism. Vezi cum iti afecteaza sanatatea

21 Aprilie 2011
5928 Vizualizari | 0 Comentarii

Afirmatia apartine lui Robert Lustig, un reputat medic neuro-endocrinolog, profesor de pediatrie la Universitatea California din San Francisco si expert in obezitatea infantila. Specialistul si-a argumentat opinia in conferinta "Zaharul: un adevar amar", postata si pe YouTube si care a strans peste un milion de vizualizari.

Nu doar zaharul granulat este toxic pentru organism, ci si siropul din porumb, care este bogat in fructoza. Zaharul este daunator nu pentru ca are calorii, ci pentru ca este „o otrava in sine", explica doctorul. "Daca Lustig are dreptate, atunci consumul excesiv de zahar este motivul principal pentru care exista atatia oameni obezi si bolnavi de diabet, mai ales in randul americanilor, in ultimii 30 de ani. In plus, zaharul ar fi „vinovat" si de bolile de inima, hipertensiune si multe tipuri de cancer", noteaza New York Times.

5 lucruri mai putin stiute despre zahar 

In opinia lui Robert Lustig, zaharul se refera atat la sucroza sau zaharoza, cat si la siropul din porumb, extrem de bogat in fructoza. La inceputul anilor '80, indulcitorul pe baza de porumb a inlocuit zaharul din sucuri, pentru ca zaharul era considerat periculos pentru sanatate.

Siropul din porumb a fost personificat de industria alimentara drept alternativa sanatoasa la zahar. In plus, era si mai ieftin decat zaharul. Apoi, s-a produs o rocada: comerciantii au reinceput sa promoveze zaharul drept sanatos si siropul din porumb ca daunator.

In realitate, ambele sunt nocive. „Sirop din porumb bogat in fructoza sau zahar, e totuna",  sustine Lustig.

Fructoza, mult mai dulce decat glucoza
Zaharul rafinat este alcatuit dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Fructoza, care este aproape de doua ori mai dulce decat glucoza, este elementul care diferentiaza zaharul de alte alimente bogate in carbohidrati. Cu cat o substanta contine mai multa fructoza, cu atat va fi mai dulce. Siropul din porumb are 55% fructoza, iar restul este glucoza.

Nu exista vreo diferenta majora intre siropul din porumb folosit ca indulcitor si alte tipuri de zaharuri, a explicat Luc Tappy, un cercetator de la Universitatea din Lausanne, unul dintre cei mai mari specialisti in problema zaharurilor.

Dependenta de zahar. Ce o provoaca si cum scapam de ea 

Cum ne afecteaza zaharul organismul
Specialistii sustin nu numai sa reducem consumul de zahar ci si sa adoptam un regim de viata sanatos: mancat putin si des si cat mai multa miscare fizica. Nocivitatea zaharului tine de felul in care organismul uman metabolizeaza fructoza, explica Robert Lustig. Chiar si cand vine vorba de consumul in cantitati moderate. Daca mancam 100 calorii de glucoza sau 100 calorii de zahar, ele vor fi metabolizate diferit.

Fructoza din zahar si siropul din porumb vor fi metabolizate de ficat, in timp ce glucoza din zahar si amidonul sunt metabolizate de fiecare celula din organism. Cu cat consumam mai mult zahar, cu atat ficatul trebuie sa munceasca mai mult decat daca am fi consumat doar glucoza. Zaharul creste "rezistenta la insulina", iar pancreasul este nevoit sa elibereze mai multa insulina pentru a satisface nevoile ficatului, precizeaza specialistul pe ucsf.edu.

Lustig nu crede toate caloriile alimentelor au acelasi impact asupra depozitelor de grasime si consumului de energie, indiferent daca acestea provin din grasimi, proteine ​​sau carbohidrati. Fructoza, de exemplu, este la fel de nociva pentru ficat ca alcoolul, pentru ca provoaca depozitarea grasimii in ficat, iar de aici pana la steatoza hepatica nu mai este decat un pas.

Sfaturi pentru adulti
Robert Lustig are cateva sfaturi pentru parinti, pe care ar trebui sa le urmati daca va pasa de sanatatea copiilor:

1. Scapa de orice lichid dulce din casa. Copii ar trebui sa bea doar apa si lapte.

2. Glucidele trebuie associate cu fibrele.

3. Asteptati 20 minute inainte de a servi a doua portie.

4. Fa ca fiecare minut petrecut in fata calculatorului sa fie cumparat cu activitate fizica. Altfel spus, nu lasati copilul sa stea tintit in fata computerului sau a televizorului.  

Fructoza este abundenta in fructe, dar fructele sunt bune, spune Lustig. Trebuie sa ne gandim insa de doua ori inainte de a bea suc sau de a-i da suc copiilori. Fibrele din fructul intreg contribuie la senzatia de satietate. Rar vei vedea un copil ca mananca mai mult de o portocala, dar este comun pentru copii sa consume mai mult de un pahar de suc de portocale, ceea ce inseamna mai multe calorii si zahar, remarca specialistul.

Exercitiile fizice ard o cantitate redusa de calorii, sustine Lustig, insa sportul are alte beneficii: imbunatateste sensibilitatea la insulina in muschii scheletici, scade nivelul de insulina din sange, reduce stresul si creste rata metabolica.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fructoza otrava sucroza zaharoza steatoza hepatica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1729 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014237 (s)