News Flash:

Xantonele din fructul de mangostana

10 Decembrie 2010
2198 Vizualizari | 0 Comentarii
Xantonele din fructul de mangostana
Mangostana, Garcinia mangostana, este originara din Asia de sud-est. Este un copac tropical cu crestere lenta, fructele sale au o coaja groasa de 0,6-1,0 cm, cu un pigment rosiatic. Sub coaja, diametrul fructului este de aproximativ 2,5-7,5 cm. Pulpa fructului contine segmente albe, de obicei in numar de patru-opt.

Portiunea comestibila a fructului reprezinta doar un sfert din volumul total, restul de trei sferturi fiind un pericarp amar si dur, care produce o rasina galbena. Fructul de mangostana are un gust delicious si a fost folosit in medicina traditionala din Asia de sud-est in problemele gastrice (diaree, ulcere), dar si in cazul infectiilor si ranilor.

Probabil ca acestea sunt motivele pentru care mangostana este cunoscuta sub denumirea de "regina fructelor". Mangostana se bucura, in ultimul timp, de o popularitate tot mai crescuta, datorita capacitatilor sale deosebite de mentinere a sanatatii. Principalele substante active din mangostana sunt asa-numitele xantone, care se numara printre cei mai puternici antioxidanti din natura si ajuta organismul uman sa lupte cu succes impotriva radicalilor liberi.

Xantonele sunt polifenoli naturali cu efecte benefice remarcabile si asupra sanatatii cardiovasculare. In prezent, se cunosc mai mult de 200 de xantone natural, iar mangostana contine 50 dintre acestea. Aceasta informatie - continutul neobisnuit de ridicat de xantone - ne demonstreaza ca mangostana este un fruct net superior altora. Pe langa xantone, contine si catechine, cantitati mari de minerale (potasiu, calciu, fosfor, fier) precum si vitamine. Datorita acestor proprietati, este folosita cu cele mai bune rezultate in suplimentele alimentare, in special in produsele puternice cu antioxidanti.

Pe baza studiilor stiintifice, posibilele efecte benefice care caracterizeaza xantonele sunt: antioxidant, antimicrobian, stimulant al sistemului nervos central, hepatoprotector, avand si proprietati de imunomodulare. Mangostana poate avea si efecte antihypertensive, antidiabetice, anticancerigene, antiinflamatoare si, in plus, poate duce la cresterea numarului de celule NK ("natural killer"), care sunt principalele celule imunitare si au capacitatea de a ataca direct structuri si antigene considerate non-self, fara ajutorul altor tipuri de limfocite.

Printre rezultatele studiilor asupra mangostanei putem mentiona, de asemenea, potentialul sau antituberculos, capacitatea xantonelor de a preveni alergiile, efectele inhibante la adresa agregarii plachetare (care poate cauza formarea de cheaguri), activitatea de vasorelaxare (relaxarea vaselor de sange). Cercetatorii au descoperit si o potenta activitate antimalarica a xantonelor studiate.

De asemenea, s-a demonstrate ca unii compusi derivati din xantone pot fi activi la testele anticonvulsive. Polizaharidele extrase din pericarpul de mangostana, datorita efectelor lor bactericide, pot distruge S. enteritidis (o specie de bacterii) prin stimularea celulelor fagocite. Mai mult, s-a demonstrate ca extractul de Garcinia mangostana poate inhiba si cresterea S. aureus (bacteria patogena din genul Staphylococcus).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mangostana garcinia mangostana diaree ulcere regina fructelor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1574 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013246 (s)