News Flash:

Virusurile hepatice fac sute de milioane de victime

15 Ianuarie 2013
1342 Vizualizari | 0 Comentarii

Romania se plaseaza pe locurile 3 si 5 cele mai nefavorabile in privinta HVB respectiv HVA si pe locul 3 cel mai favorabil in privinta HVC. Totusi, conform statisticilor recente, in tara noastra incidenta agregata (insumand toate tipurile de hepatita virala) in primele 9 luni din 2011 este in descrestere fata de perioada similara a lui 2010; reamintim totusi ca HVA inregistra o anumita crestere intre 2008-2010.

Virusurile hepatice B, C, A si in mai mica masura D si E afecteaza,in prezent, la nivel mondial, sute de milioane de persoane, atrag atentia reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Hunedoara, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei.

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei - WHepD este celebrata la nivel global pe fiecare 28 iulie, ocazie cu care specialistii vor sa atraga atentia publica pe factorii de risc, preventia si tratamentul hepatitelor virale.

Hepatitele virale (HV) pot provoca infectii acute sau cronice; inflamatia ficatului poate duce la ciroza si cancer.

La nivel national obiectivele WHepD vizeaza cresterea constientizarii populatiei in privinta masurilor stil de viata pentru prevenirea hepatitelor virale; pastrarea si sporirea vigilentei la manipularea produselor din sange in mediul spitalicesc; mentinerea preocuparii privind acoperirea vaccinala anti-HVB in mediile defavorizate; extinderea teritoriala a vaccinarii anti-HVA.

In Romania este prevazuta vaccinarea obligatorie HVB3 la sugari (nastere, 2 luni, 6 luni) in intreaga tara precum si vaccinarea HVA pe o parte din teritoriu (din 2009). In comunitatile defavorizate, acoperirea vaccinala corespunzatoare continua sa reprezinte o problema inca nerezolvata in tara noastra.

Dintre masurile de preventie nespecifice fac parte igiena personala stricta, in special in mediul spitalicesc, sanitatia si salubrizarea eficiente, apa potabila la standarde de securitate, screeningul donatorilor de sange, evitarea utilizarii in comun a instrumentelor de igiena personala, generalizarea seringilor de unica folosinta, evitarea tatuajelor si piercingurilor, comportament sexual decent si igiena sexuala stricta.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hepatitele virale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2028 (s) | 34 queries | Mysql time :0.057809 (s)