News Flash:

Virusul gripei aviare ameninta din nou. Vezi cateva masuri de preventie

30 August 2011
1503 Vizualizari | 0 Comentarii

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a recomandat luni "o monitorizare si o vigilenta sporita" in fata virusului gripei aviare "intr-un moment in care o tulpina mutant a acestui virus se propaga in Asia si dincolo de aceasta", relateaza France Presse.

"Cel mai recent deces a survenit la inceputul lunii in Cambodgia, unde au fost inregistrate opt cazuri de infectare umana in acest an, toate mortale", au subliniat reprezentantii agentiei intr-un cominicat publicat la Roma.

De la prima sa aparitie in 2003, 565 de persoane au fost infectate de virusul H5N1, iar 331 au decedat, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In acelasi timp, virusul gripei aviare a omorat sau a dus la sacrificarea a peste 400 de milioane de pasari si a cauzat aproape 20 de miliarde de dolari de pagube economice in lume inainte de a fi eliminat din majoritatea celor 63 de tari infectate la apogeul sau din 2006.

Insa anul 2008 a fost marcat de premisele unei recrudescente a expansiunii geografice a H5N1, afectand atat pasarile domestice, cat si cele salbatice. Potrivit lui Juan Lubroth, veterinar-sef la FAO, se pare ca aceasta expansiune ar fi legata de miscarile migratorii ale pasarilor: in ultimele 24 de luni, H5N1 a fost depistat la pasarile domestice si salbatice din tari in care a disparut de mai multi ani. Regiunile afectate recent se afla in Israel, in teritoriile palestiniene, in Bulgaria, in Romania, in Nepal si in Mongolia, precizeaza sursa citata.

Masuri de prevenire a gripei aviare la om
Respectarea masurilor de igiena dupa contactul cu pasarile si anume spalarea cu apa si sapun a mainilor si eventual stergerea cu alcool sanitar sunt esentiale pentru a preveni imbolnavirile. Iata si alte masuri pe care trebuie sa le respectati:

- cumparati carne, oua si produse din carne de pasare numai din magazinele autorizate;
- nu consumati produse din carne de pasare sau porc crude sau fierte insuficient;
- nu consumati galbenus crud;
- inainte de a fierbe ouale, trebuie spalate bine cu apa si sapun;
- nu folositi oua crude in alimente;
- carnea trebuie prelucrata la mai mult de 70 de grade Celsius;
- nu folositi acelasi cutit pentru pregatirea carnii crude si alimentele gata de consumat. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

virusul h5n1
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1637 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020854 (s)