News Flash:

Varsta a III-a... o povara sau un început?

3 Februarie 2011
3889 Vizualizari | 0 Comentarii
"Toti oamenii vor sa traiasca mult, dar nimeni nu vrea sa fie batran", a spus Jonathan Swift (1665 - 1745), unul din marii scriitori de pamflete, satira, poeme si povesti. Nu intotdeauna varsta a III-a corespunde cu batranetea. Procesul de imbatranire a fost initial apreciat de artisti prin studiul figurii, incercand sa surprinda imaginea batranului. O persoana de 65 ani poate fi considerata o persoana de varsta a III-a, dar nu o persoana batrana. Batranetea poate sa apara mai devreme sau mai tarziu, fiind în raport direct cu rolul pe care-l ocupa individul in societate, cu activitatea desfasurata si cu starea de sanatate a organismului.

Conceptul de "varsta a III-a" s-a schimbat mult in ultimii ani. Odata ce ai intrat in aceasta etapa, este important cum iti petreci anii de viata si care este calitatea vietii. Cresterea sperantei de viata duce la o abordare mai optimista a problemelor care apar atat in sfera medicala, cat si in sfera sociala. Modificarile antropometrice faciale la persoanele de varsta a III-a nu sunt generale, nici absolute, ele fiind dependente de conditiile de viata si de perceptia propriei imagini. Din punct de vedere biologic, varsta a III-a se caracterizeaza printr-o crestere a vulnerabilitatii din punct de vedere imunologic si printr-o capacitate regenerativa limitata in cazul afectarii anumitor sisteme ale organismului. In unele situatii, abordarea pacientilor de "varsta a III-a" este deosebit de complexa si delicata, punand o serie de probleme medicale, psihice, sociale si familiale.

Starea generala a organismului reprezinta factorul primordial care isi pune amprenta asupra evolutiei tuturor componentelor de la nivel facial. In practica medicala stomatologica se intalnesc forme variate de pierdere a dintilor, fiecare caz clinic prezentand complexitatea sa si, de aceea, trebuie examinat cu mult discernamant inaintea luarii unei decizii terapeutice. Modificarea starii generale prin tulburari vasculare, metabolice, endocrine, afectiuni renale, diabet zaharat, afectiuni gastro-intestinale reuneste o parte dintre afectiunile cronice frecvent intalnite la pacientii de varsta a III-a, afectiuni care au impact la nivelul componentelor cavitatii orale.

Pierderea dintilor poate reprezenta un marker al imbatranirii functionale a organismului, in care parametrii biologici se modifica datorita mecanismelor de reechilibrare si compensare, care reusesc uneori sa restabileasca doar un echilibru precar. Factorul "varsta", care isi aduce aportul la aparitia acestor fenomene, poate fi însotit, in anumite situatii clinice, de o diversificare a alimentatiei ce contribuie la o crestere a imbolnavirii prin carie sau boala parodontala. Din multitudinea de factori implicati în pierderea dintilor, poate fi mentionat si gradul de educatie sanitara, care, dupa o anumita perioada de varsta si datorita schimbarilor care apar in mediul social, poate reprezenta un factor determinant.

Cu toate progresele inregistrate in ultimii ani, in domeniul medicinii dentare, tratamentul conventional in diverse forme de edentatie ramane varianta de electie, reprezentand o solutie terapeutica neinvaziva cu aplicabilitate larga. La ora actuala, varsta nu reprezinta un impediment in tratarea afectiunilor de la nivelul cavitatii orale, ci gradul de alterare a starii de sanatate reprezinta un indicator principal in alegerea variantei terapeutice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

jonathan swift
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1634 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013741 (s)