News Flash:

Valabilitatea retetelor medicale

23 Aprilie 2011
25318 Vizualizari | 0 Comentarii
Cristina Gafton

O intrebare extrem de frecventa in farmacii este "Cat este valabila reteta?". Raspunsul la aceasta intrebare difera, prescriiptiile medicale avand o perioada de  valabilitate in functie de tipul de diagnostic stabilit. Diagnosticele pot fi :

-acute: zilele de tratament acordate fiind maxim 5.
-subacute: zilele de tratament acordate fiind intre 5-10.
-cronice:  se elibereaza tratament pentru maxim 90 zile.

Retetele cronice pot fie eliberate pentru 30, 60 sau respectiv90 zile. Retetele acute si subacute sunt valabile 48 ore, iar cele cronice 30 zile. De retinut este ca reteta cronica indiferent pe cate zile a fost scris tratamentul 30, 60 sau 90, este valabila 30 zile. Prescrierea medicamentelor pe 2 sau 3 luni nu este obligatorie, pacientul putand solicita medicului  tratament doar pentru 1 luna. Medicii specialisti din ambulatorii si spitale nu au voie sa prescrie medicamente decat pentru maxim 30 zile.

Pe o reteta  se pot prescrie si elibera maxim 7 medicamente. Exista mai multe subliste:

- sublista A: se deconteaza 90% din pretul de referinta al medicamentului.
- sublista B: se deconteaza 50% din pretul de referinta al medicamentului.
- sublista C: se deconteaza 100% din pretul de referinta al medicamentului.

Pretul de referinta este pretul utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru plata medicamentelor, materialelor sanitare si a dispozitivelor medicale, potrivit politicii de preturi a Ministerului Sanatatii.

Din cele 7 medicamente, este  permisa prescrierea a maxim 3 pe sublista B. iar pe lista A chiar 7, in momentul in care nu avem medicamente pe sublista B.

Prescriptiile medicale cu si fara contributie  sunt tiparite pe hartie autocopiativa in 3 culori. Exemplarul 3 (verde) ramane in carnet la medicul care prescrie, iar exemplarele 1 (alb) si 2(roz) se predau asiguratului, care le depune la farmacie. Farmacia va pastra exemplarul roz, iar cel alb va fi inaintat casei de asigurari de sanatate impreuna cu factura si borderourile centralizatoare.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retetele cronice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1470 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015301 (s)