News Flash:

Vaccinurile optionale: cum ajuta copii si cand trebuie facute

17 Martie 2017
290 Vizualizari | 0 Comentarii
Vaccinurile optionale protejaza copilul de boli care se pot lua foarte usor în primii ani de viata si care se pot dovedi extrem de agresive. Care sunt aceste vaccinuri si cand se fac va explicam mai jos

Vaccinurile optionale se fac în functie de decizia parintilor în acord cu medicul copilului si tin cont de aspect precum istoric medical al copilului, stare de sanatate, varsta. Sunt administrate frecvent prin injectare, dar exista si varianta solutiilor orale sau a spray-ului nazal.

„Programele nationale variaza de la tara la tara în functie de posibilitatile financiare. La noi sunt foarte multe vaccinuri optionale nu pentru ca nu ar fi importante, ci pentru ca statul nu are bani sa le asigure pe toate. Sunt în jur de 90 de tari cu posibilitati financiare care fac toate vaccinurile în programe nationale.  Eu recomand toate vaccinurile optionale pentru ca este mai simplu sa previi o boala decat sa o tratezi",comenteaza dr. Ana Culer, medic primar pediatru.

5 mituri demontate despre vaccinul antigripal

Vaccinurile optionale în Romania sunt urmatoarele:

1. Vaccinul rotaviral 
Rotaviral este un vaccin cu virus viu atenuat care protejeaza împotriva diareei produsa de rotavirus. Se administreaza oral, doua sau trei doze, cu interval de cel putin 30 de zile între doze.

2. Vaccinul meningococcic previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În functie de tipul de vaccin, se administreaza una sau mai multe doze, la varste diferite.

3. Vaccinul hepatitic A se administreaza într-o singura doza, cu revaccinare la sase-12 luni. Protejeaza împotriva hepatitei A (boala mainilor murdare).

4. Vaccinul varicelic 
Este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejeaza împotriva varicelei, boala cunoscuta popular sub numele de „varsat de vant". Se fac doua doze de vaccin, la distanta de sase saptamani. Se administreaza injectabil, subcutanat, copiilor, începand cu varsta de noua luni.

5. Vaccinul HPV (se face la fete cu varste peste 9 ani, în 3 doze, la interval de 6 luni).
Vaccinul HPV, bivalent, tetravalent si nanovalent, se face intramuscular. Protejeaza împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian, anal. Vaccinul tetravalent protejeaza si împotriva condilomatezei acuminate (vegetatii veneriene).

12 reguli de urmat inainte si dupa vaccinarea copilului

6. Vaccinul gripal (se face anual, mai ales copiilor care stau prost cu imunitatea) 
       Vaccinarea antigripala, posibila de la sase luni

7. Vaccinul pneumococic (protejeaza de infectii cu pneumococ, pneumonii, brosite,        otite, sinuzite, meningite). Teoretic, daca exista fonduri este în schema oficiala de vaccinare, însa pana acum nu a fost oferit gratuit. Se fac 2 doze la interval de minimum doua luni, între 7 luni si un an.

Criza de vaccinuri la medicii de familie si în spitale
Programul national de vaccinare în vigoare începe înca din prima zi de viata în maternitate si continua ulterior în cabinetele de medicina de familie. În acest moment, toata schema nationala a fost data peste cap de întarzieri în aprovizionarea cu vaccinuri, atat în spitale, cat si în cabinetele medicilor de familie.  Situatia aprovizionarii cu vaccinuri la începutul acestui an: din cele 5 tipuri de vaccinuri din schema nationala, doar unul era în doze suficiente, respectiv cel care protejeaza de tuberculoza

sursa:totuldespremame.ro


vaccinurile optionale copilul decizia parintilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1396 (s) | 23 queries | Mysql time :0.021712 (s)