News Flash:

Urgenta fara durere in medicina dentara

1 Martie 2011
1769 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Afectiunile dentare reprezinta o patologie importanta pentru starea generala a organismului, cat si pentru insertia pacientului in societate, tinand cont de exigentele ce domina estetica actuala. Suntem obisnuiti sa asociem urgenta in medicina dentara cu durerea care nu lasa pacientul sa doarma noaptea sau cu tumefierea ce deformeaza armonia faciala. Caria simpla, adica pierderea de substanta limitata la nivelul unui dinte, este o urgenta, deoarece evolueaza spre formele dureroase, care cedeaza in prima instanta la medicatie, dupa care durerea devine intensa, insensibila la antalgice. In cea mai mare parte a cazurilor, practicianul se confrunta deja cu un intreg areal de complicatii, reprezentate de diferitele forme de afectare pulpara (pulpite) sau de interesare a apexului dintelui (parodontite), ambele forme fiind caracterizate de pusee dureroase intense, insuportabile, iradiante.

O alta situatie frecvent intalnita este reprezentata de prezentarea pacientului la medicul stomatolog in stadii avansate ale patologiei orale, cand procesele infectioase au depasit zonele localizate in jurul dintelui, invadand tesuturile moi, in aceasta situatie pacientul prezentand edem sau supuratii intinse ce impun prezentarea de urgenta la Serviciile de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala. Prezenta tartrului la nivel dentar reprezinta de asemenea o urgenta, deoarece pe langa aspectul inestetic conduce la retractie gingivala, dintii apar dezgoliti, radacina este expusa mediului oral, ceea ce confera sensibilitate pana la durere; ulterior, apar celelalte fenomene specifice bolii parodontale, respectiv mobilitatea dintelui soldata cu extractia acestuia din cauza pierderii suportului osos.

Pierderea unui singur dinte reprezinta o urgenta datorita consecintelor reprezentate de migrarea dintilor vecini sau antagonisti in plan orizontal, vertical si oblic, atragand modificari privind pozitia, ce pot atrage fenomene dureroase la nivel articular, dificultati in protezare, presupunand un numar mai mare de manopere pentru restabilirea unei situatii clinice normale ce poate fi protezata. Un semnal de alarma in privinta problemelor obisnuite ce guverneaza sfera oro-maxilo-faciala este dat de oportunitatea controalelor periodice, pe care pacientii sunt obligati sa le faca, depistandu-se in timp util inceputul unor "adevarate dezastre", ce includ efectele de cascada in care sunt atrase complicatiile cu intreg cortegiul de efecte negative in plan local, loco-regional sau general.

Depistarea precoce a cancerelor orale, ignorata de multe ori de pacient reprezinta o prioritate in medicina dentara. In ultimii ani, medicina dentara a facut progrese remarcabile, obisnuindu-ne cu exigente functionale si estetice, ce transforma o simpla protezare intr-o reala reconstructie in domeniul artei, fara ca ochiul sa deceleze artificiul. Terapiile clasice in astfel de situatii pledeaza pentru includerea dintilor vecini spatiilor edentate in lucrari protetice fixe, realizate din diferite materiale protetice cat mai apropiate de dintele natural. Variantele terapeutice actuale indica aplicarea de implanturi, substitute dentare realizate din titan sau zirconiu, alternativa nemetalica, ce exclude prepararea dintilor vecini, bineinteles dupa o evaluare atenta clinica si paraclinica a cazului.

Implantologia poate fi realizata la orice varsta, bineinteles in acord cu starea generala a pacientului si cu modificarile locale si loco-regionale survenite postedentatie, oferindu-i pacientului refacerea functiilor afectate, redandu-i zambetul pierdut si confortul dintilor "de altadata". Manopera de aplicare a implantelor nu este dureroasa, totul depinzand de competenta practicianului, de respectarea timpilor chirurgicali si de aplicarea lucrarilor protetice, aspecte corelate cu un diagnostic de stare generala si locala corect. Din punct de vedere financiar exista un echilibru intre includerea celor 3 elemente intr-o lucrare metalo-ceramica si aplicarea unui implant acoperit de o coroana metalo-ceramica.

In situatiile clinice in care pacientul nu mai are molari, se impun protezarile mobile care sunt mai voluminoase decat cele fixe si presupun o adaptare usor indelungata. O atitudine fireasca a unei societati moderne este ca pacientul sa se prezinte la cabinetul de medicina dentara de la primele leziuni, care pot fi interceptate in stadii incipiente, pornind apoi tratamente simple pana la tehnici de varf din teritoriul medicinei dentare. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

afectiunile dentare caria
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1528 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021522 (s)