News Flash:

Unele boli ale ficatului cresc riscul de infarct la varste tinere

20 Iunie 2012
2070 Vizualizari | 0 Comentarii

Doua studii italiene date publicitatii în numarul de luna aceasta al „Revistei Asociatiei Americane pentru Studiul Bolilor Hepatice“ au scos la iveala faptul ca atât fibroza hepatica severa, cât si ficatul gras duc la ateroscleroza timpurie.

Fibrozele severe aparute la bolnavii cu hepatita cronica de tip C cresc riscul de ateroscleroza la vârste tinere, potrivit cercetatorilor italieni de la Universitatea din Palermo. „Descoperirile noastre sugereaza ca fibroza hepatica severa îi plaseaza pe bolnavii cu infectie hepatica cronica de tip C în categoria celor cu risc crescut de ateroscleroza", a declarat medicul Petta, seful echipei de cercetatori.

La aceasta concluzie s-a ajuns în urma observatiilor pe 174 de persoane infectate cronic cu virusul hepatitic C (genotip 1). Participantilor la studiu le-a fost masurat, prin ultrasonografie, gradul de îngrosare a peretilor arterei carotide. Cercetatorii au constatat formarea unor placi de aterom la nivelul carotidei a 42% din bolnavii hepatic fata de doar 23% din participantii la studiu care nu aveau fibroza hepatica.

Ei au mai observat ca vârsta este un factor independent de fibroza hepatica în formarea placilor de aterom la nivelul arterei carotide. Astfel, din rândul persoanelor cu vârsta de 55 de ani sau mai tinere, cu fibroza hepatica în stadiile 0-2, numai 22% prezentau placa de aterom la nivelul carotidei, fata de 52% din cele cu fibroza în stadiile 3-4. În cazul persoanelor cu vârste de peste 55 de ani, afectarea carotidei nu variaza mult indiferent de stadiul fibrozei.

Excesul de grasimi din ficat migreaza în artere


Un alt studiu italian, realizat la Universitatea din Pisa, a scos la iveala ca steatoza hepatica („ficatul gras") creste riscul de a face aterosleroza la vârste tinere. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au investigat legatura dintre ateroscleroza si indicele de ficat gras, un indicator ce se stabileste în functie de indicele de masa corporala (IMC), de circumferinta taliei, de nivelul trigliceridelor si de nivelul gama-glutamiltransferaze (o enzima în principal hepatica).
De altfel, echipa de cercetare condusa de medicul Michaela Kozakova a încercat sa afle daca asocierea dintre un „ficat gras" si depunerea de aterom pe vase înca de la vârste tinere este si consecinta factorilor de risc cardiovascular obisnuiti sau este determinata doar de factori locali, proveniti de la nivelul ficatului ori de la nivelul tesutului adipos.

Observatiile s-au facut pe 1.012 subiecti care nu sufereau de hipertensiune, de diabet, de boli cardiovasculare, de hepatita cronica, de boli inflamatorii sau neoplazice, care nu aveau un nivel anormal al lipidelor si nici sindrom metabolic. Chiar si asa, 5% din subiecti prezentau mici placi de aterom la nivelul carotidei. Ei aveau urmatoarele caracteristici: indicele de ficat de gras de 60 sau mai mare si vârsta, presiunea arteriala, nivelul colesterolului „rau", nivelul glicemiei, al gama-glutamiltransferazei si nivelul proteinei C-reactive mai mari decât cele ale celorlalti subiecti. Prin excluderea unor factori precum cei de risc cardiovascular, istoricul familial, nivelul transaminazelor sau consumul de alcool, s-a constatat ca indicatori în acest sens ar putea fi vârsta, indicele de ficat gras de 60 sau mai mult si obiceiul de a fuma.

Totusi, când indicele de ficat gras a fost exclus dintre variabilele care anunta riscul de ateroscleroza timpurie, nivelul gama-glutiltransferazei. „Studiul nostru a indicat ca nivelul gama-glutamiltransferazei ar putea reprezenta legatura dintre ficatul gras si precocitatea cu care apare ateroscleroza", a concluzionat seful grupului de cercetatori.
www.adevarul.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2491 viz    0 com
3521 viz    0 com
1340 viz    0 com
8448 viz    1 com
3336 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1504 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013446 (s)