News Flash:

Ultrasunetele pot distruge metastazele hepatice

28 Septembrie 2011
3163 Vizualizari | 0 Comentarii

O noua metoda de distrugere a tumorilor cu ajutorul ultrasunetelor a fost pusa la punct de profesorul Michel Rivoire, chirurg oncolog, director al Institutului de Chirurgie Experimentala din cadrul Centrului Leon Berard din Lyon.

Frecvent metastazele hepatice sunt foarte numeroase si cu o localizare dificila. Astfel, accesul la metastaze reprezinta o problema pentru medicul chirurg. Aceasta ar putea explica faptul ca doar intre 10% si 20% dintre pacienti au acces la o asemenea interventie chirurgicala.

Potrivit Le Figaro, noua metoda de eliminare a tumorilor prin ultrasunete focalizate ar putea dubla numarul pacientilor operabili, spune profesorul Michel Rivoire. Metoda consta in folosirea ultrasunetelor focalizate de inalta intensitate (HIFU) cu scopul de a distruge metastazele.

Ultrasunetele sunt directionate catre tumori, incalzind si apoi distrugand celulele maligne. Noua metoda prezinta avantajul ca este mai putin agresiva si incomparabil mai precisa decat ablatia - scoaterea chirurgicala - sau arderea (prin caldura sau frig) a metastazelor, explica profesorul Rivoire.

Ultrasunetele sunt dirijate cu maxima precizie spre zona bolnava si nu afecteaza celulele sanatoase din jurul metastazelor. Ceea ce este extrem de important intrucat presupune mai putine efecte secundare si complicatii pentru un pacient si asa vulnerabil. De asemenea, prin noua metoda, chirurgii reusesc sa abordeze metastaze aproape inoperabile prin metodele folosite pana acum, din cauza locali­zarii acestora.

Astfel, se asteapta ca prin introducerea noii metode in practica sa creasca in mod considerabil numarul pacientilor care vor fi selectati. Dupa testarile in laborator, echipa profesorului Rivoire a reali­zat si primele interventii pe pacienti. La ora actuala, noua tehnica a ultrasunetelor foca­lizate este in faza a doua a tes­ta­rilor si echipa profesorului Rivoire eva­lueaza eficienta acesteia prin compararea cu celelalte metode.

Rezultatele sunt elocvente: „Ultra­sunetele sunt extrem de eficiente, fiind simplu de folosit si mai putin agresive pentru pacient", preci­zea­za profesorul Rivoire. Pana acum aceasta metoda a fost testata pe pacienti cu zone hepatice operate. Evaluarile pre­liminare sunt incurajatoare, me­dicii luand in calcul marirea nu­ma­rului pacientilor care sa beneficieze de avantajele ei. Metoda ar putea fi va­lidata in cursul anului 2013 si s-ar pu­tea sa reprezinte o sansa nu numai pentru pacientii cu metastaze hepati­ce, dar si pentru cei cu cancer de prostata, de pancreas sau mamar.

Cancerul hepatic poate sa apara la o persoana fara nici o boala, dar cel mai frecvent apare la cei cu ciroza hepa­tica indiferent de cauza acesteia, la consumatorii de alcool sau la persoanele cu infectie cu virusul hepatitic B sau C. In­di­ferent de celulele din care por­neste dezvoltarea initiala, in lipsa tra­ta­mentului, tumoarea se dezvolta progresiv si poate da metastaze locale (in ficat) sau la distanta, in abdomen, plamani, oase, creier, ganglioni.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

metastazele hepatice distruge metastazele cancerul hepatic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1585 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016242 (s)