News Flash:

Tusea convulsiva

30 August 2011
3088 Vizualizari | 0 Comentarii
Tusea convulsiva
Sinonime: Tuse magareasca, Pertusis

Tusea convulsiva (pertusis, tuse magareasca) reprezinta o infectie bacteriana acuta a cailor respiratorii. Tusea convulsiva este declansata de bacterii imobile (Bordella pertussis), care produc toxina pertusis.

Tusea convulsiva apare mai ales toamna si iarna, transmiterea facandu-se prin intermediul picaturilor Flügge. Pe langa simptomele generale de boala, caracteristice sunt accesele de tuse spasmodica si durata lunga de evolutie a infectiei (cateva saptamani). Intre complicatiile posibile se numara apneea la copii si pneumonia, care ii poate afecta si pe adulti. Datorita faptului ca tratamentul se incepe de obicei prea tarziu, administrarea antibioticelor nu influenteaza durata si amploarea acceselor de tuse. Antibioticele pot contribui insa la intreruperea lantului infectios.

Pentru  prevenirea aparitiei tusei convulsive se recomanda vaccinarea. In cazul tinerilor vaccinarea se va repeta pentru a preintampina aparitia tusei convulsive  la varsta adulta.

Depasirea unui episod de tuse convulsiva asigura o imunitate durabila (cativa ani), dar nu pentru toata viata. Dupa o imbolnavire naturala, pacientul dobandeste o imunitate de patru pana la douazeci de ani, pe cand vaccinarea este eficienta intre patru si doisprezece ani. De aceea, se recomanda ca tinerii si adultii insuficient protejati sa isi reinoiasca la timp vaccinul, mai ales daca au contact cu sugari, copii mici sa daca lucreaza cu femei insarcinate sau care isi doresc sa ramana gravide.

Definitie

Tusea convulsiva reprezinta o infectie acuta, de origine bacteriana, a cailor respiratorii. Se asociaza cu accese de tuse caracteristica ( pun in pericol viata sugarilor) si, datorita ratei ridicate de contagiozitate, afecteaza toate persoanele fara imunitate specifica, atat copiii cat si adultii.

Prevalenta

In ultimul timp a crescut din nou incidenta bolii in tarile industrializate, mai ales datorita faptului ca vaccinarea nu este luata in considerare. Cu toate ca aproximativ 90% din copiii de varsta scolara sunt vaccinati, rareori se revine pentru repetarea vaccinului. De aceea, apar tot mai multe cazuri de boala, atat in randul copiilor cat si al adultilor. Aproximativ 71 % din bolnavi sunt persoane peste 15 ani, ceea ce inseamna ca adultii prezinta un potential foarte ingrijorator de transmitere a tusei convulsive.

Cu toate ca inca din anul 2000 se recomanda repetarea vaccinului pentru tusea convulsiva in intervalul de varsta noua- saptesprezece ani, aceasta indicatie nu este respectata. Datorita acestui fapt, perioada de repetare a vaccinului s-a restrans la intervalul de varsta cinci-sase ani, perioada in care se administreaza in mod uzual vaccinul pentru tetanos si difterie. Dat fiind faptul ca imunitatea in urma unei boli sau a unei vaccinari este valabila doar pentru cativa ani, se justifica necesitatea de repetare  a vaccinului in timp util.

Etiologie

Agenti patogeni
Cauza tusei convulsive este reprezentata in general de o infectie cu bacteria Bordetella Pertussis. Aceasta bacterie se inmulteste pe mucoasele respiratorii si elibereaza o toxina specifica-pertusis- care declaseaza simptomatologia bolii. Pe langa distrugerea mucoaselor, sistemul imunitar este slabit, iar tesuturile alaturate deteriorate. Infectia cu Bordetella parapertusis poate duce la manifestari clinice similare celor din tusea magareasca, dar care evolueaza mai putin grav si pe o perioada mai scurta de timp.
Dupa un episod de tuse convulsiva depasit, bolnavul castiga o imunitate de durata (cativa ani), dar nu pentru toata viat,a astfel incat se recomanda ca adultii- mai ales cei care intra in contact cu sugari sau copii- sa repete vaccinarea.

Calea de transmitere
Riscul de contagiozitate este cel mai mare la sfarsitul perioadei de incubatie si incepe sa scada treptat dupa a sasea saptamana de boala. Ttransmiterea se face prin intermediul poicaturilor Fluegge, adica prin: tuse, stranut, sarut si folosirea in comun a tacamurilor. Virulenta agentului patogen este foarte mare: aproximativ 8 persoane din cele care iau contact cu bolnavul vor contracta boala.

Perioada de incubatie
Perioada de incubatie pentru tusea convulsiva, adica intervalul dintre momentul infectarii si debutul simptomatologiei, este in general de 21 de zile.

Manifestari clinice

Tabloul clinic al tusei convulsive se poate delimita, in functie de evolutia simptomelor, in trei stadii. Evolutia totala a bolii dureaza cateva saptamani pana la cateva luni. In cazul tinerilor si al adultilor simptomele tipice din tusea convulsiva pot sa lipseasca, singura manifestare fiind tusea cronica.

Stadiul cataral

Stadiul cataral dureaza intre una si doua saptamani. Simptomele tipice care apar in aceasta faza pot fi confundate usor cu cele din raceala:
- Stranut;
- Guturai (rinoree);
- Raguseala;
- Febra usoara;
- Tuse usoara care evolueaza treptat spre tuse  spasmodica;
- Uneori conjunctivita;

Stadiul convulsiv
Acest stadiu dureaza intre trei si sase saptamani. Simptomele tipice sunt:
- Accesele de tuse caracteristica (spasmodica);
- Expectoratie vascoasa;
- Voma ;
- Agravarea nocturana a simptomelor;
- Rareori febra;

In 50 % din cazuri apare respiratia grea, cu senzatie de sufocare. Prezenta febrei indica o suprafinfectie bacteriana. Simptomatologia este mai putin grava in cazul tinerilor si al adultilor.

Stadiul de convalescenta
Stadiul de convalescenta se carcterizeaza prin remiterea progresiva a simptomelor intr-un interval de sase pana la zece saptamani.

Diagnostic

Diagnosticul de tuse convulsiva se pune de cele mai multe ori pe baza atacurilor caracteristice de tuse. Prezenta bacteriei Bordetella pertussis poate fi evidentiata in stadiul initial al infectiei cu ajutorul unui exudat faringian si al unei proceduri de colorare. Realizarea unei culturi de Bordetella dureaza doar cateva zile si este foarte specifica.

Evolutie

Evolutia tusei convulsive dureaza mai multe saptamani si chiar luni. In cazul sugarilor tusea magareasca se poate asocia cu manifestari clinice severe. Cu toate ca accesele de tuse sunt mai putin grave, exista risc de oprire a respiratiei (apnee). In primul an de viata pot sa apara urmatoarele complicatii:
- pneumonie;
- otita medie;
- dilatari patologice ale unor segmente din arborele bronsic (bronsiectazii);
- Inflamarea cerebelului cu crize convulsive;

Tratament

Tratamentul tusei convulsive se bazeaza in primul rand pe antibiotice. Odata ce a avut loc infectarea cu bacteria Bordetella pertussis, declansarea bolii nu mai poate fi impiedicata. Antibioticele nu actioneaza asupra simptomatologiei, insa intrerupt lantul infectios si favorizeaza vindecarea. Cu cat administrarea antibioticului se face mai devreme, cu atat mai rapid si mai simplu evolueaza procesul de vindecare.
Se administreaza in mod special eritromicina si cotrimoxazol. Sugarii in stare grava sunt tratati stationar deoarece nu pot expectora singuri sputa, ea trebuind sa fie aspirata.
La domiciliu se pot folosi urmatoarele masuri pentru ameliorarea simptomelor:
Bolnavul ar trebui sa bea cat mai multa apa, pentru a favoriza dizolvarea sputei la nivel pulmonar si expectorarea sa;
Avand in vedere faptul ca atacurile de tuse apar in special noaptea, se recomanda asigurarea unui grad optim de umezeala a camerei si o temperatura scazuta ( se pot agata in camera batiste ude, de exemplu);
 
Preventie

Singura metoda eficienta de prevenire a tusei convulsive o constituie vaccinarea specifica. Pentru diminuarea riscului de infectare se recomanda evitarea contactului cu persoanele infectate.

Vaccinarea

Imunizarea de baza impotriva tusei convulsive se face in mai multe faze. Prima vaccinare si prima repetare a vaccinului se fac de regula odata cu vaccinul impotriva tetanosului si al difteriei.
Prima vaccinare: prima vaccinare impotriva tusei convulsive se face de fiecare data la varsta de doua, trei si patru saptamani.
A doua vaccinare: a doua vaccinare se face in intervalul de varsta unsprezece- paisprezece ani.
Prima repetare a vaccinului: la varsta de cinci-sase ani;
A doua repetare a vaccinului: in intervalul de varsta noua- saptesprezece ani.
Uneori se recomanda repetarea vaccinului si in cazul adultilor, deoarece imunitatea oferita de vaccin nu dureaza mai mult de doisprezece ani. Aceasta recomandare ii vizeaza in mod special pe adultii care intra in contact strans cu sugari sau copii mici.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tusea convulsiva definitie prevalenta etiologie agenti patogeni
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1573 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021240 (s)