News Flash:

Tu stii ce este aichmofobia?

14 Martie 2013
1711 Vizualizari | 0 Comentarii
Aichmofobia este frica de ace, obiecte taioase si ascutite. Multe persoane pot asocia aceste frici cu mai cunoscuta tripanofobia, care este o frica extrema de ace si injectii. Este observata mai ales la copii, dar si la adulti. Lasata netratata, se poate agrava in timp si determina dificultati in efectuarea activitatilor de zi cu zi si a dezvoltarii. Mai mult in unele cazuri extreme cei cu aceasta conditie le poate fi frica pina la lesin cind vad obiecte ascutite prin cresterea ritmului cardiac si a presiunii singelui. 
Identificarea aichmofobiei este simpla. Daca persoana devine extrem de fricoasa sau manifesta alte comportamente nervoase cind este expusa la obiecte ascutite, poate avea fobia. Unele dintre simptome cuprind sentiment de panica in prezenta obiectelor ascutite, reactii automate sau incontrolabile ca raspuns la frica, ritm cardiac rapid, scurtarea respiratiilor, tremor si evitare extrema. 
Nu exista o cauza universal specifica a acestei conditii. Posibili factori evolutionari imprima victimei frica si predispozitia pentru a dezvolta aichmofobia. Unele traumatizari incluzind astfel de obiecte prin proceduri medicale sau nu sau simpla prezenta la un astfel de incident sau iatrofobia-frica extrema de medici. 
Un psihoterapeut sau consilier psiholog expert poate trata conditia. Scopul este sa detecteze factorul initial declansator care determina persoanei frica irationala. Pacientul si terapeutul vor discuta de ce frica este nefondata, ce a declansat-o si moduri de a face fata simptomelor. Totusi, fata de alte fobii aichmofobia poate fi mai complexa decit psihologica. Factorii fizici cum ar fi hipersensibilitatea pot contribui. 
Tratamentul tipic pentru hipersensibilitate este anestezia locala. 
Alte forme de psihoterapie cprind terapia de expunere sau cea cognitiv comportamentala. In acest tip de terapie pacientul se va confrunta cu sursa fricii progresiv invatind sa-si controleze reactiile fizice si mentale. Pus in fata fobiei pacientul devine obisnuit cu aceasta si va realiza in final ca frica initiala nu are o baza reala de pericol iminent. (sursa: la-psiholog.ro)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aichmofobia tripanofobia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1648 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021764 (s)