News Flash:

Tu speli carnea de pui inainte sa o gatesti? Experimentul care arata cum ar fi bine sa procedezi

25 August 2019
859 Vizualizari | 0 Comentarii
carne de pui

Pentru ca te gandesti ca cine stie cum a fost manipulata inainte sa ajunga la tine acasa, probabil esti una dintre persoanele care spala carnea de pui inainte de a o gati. Numai ca aceasta decizie este una gresita.

Mai mult, Departamentul american al Agriculturii a transmis clar populatiei instructiuni sa renunte la acest obicei, pentru ca face mai mult rau decat bine.

Institutia a realizat, in parteneriat cu Universitatea de Stat din Carolina de Nord, un studiu, din care reiese ca e mai bine sa nu spalam carnea de pui inainte de a o gati, pentru ca nu facem decat sa contaminam totul in jur. Treaba gatitului este tocmai sa ucida bacteriile periculoase, asa cum sunt Salmonella, Campylobacter si Clostridium perfringens, care se gasesc de multe ori in carnea de pui.

Statisticile arata ca, in SUA, o astfel de bacterie ucide unul din 6 americani care consuma carne contaminata, informeaza ziare.com, care citeaza Science Alert.

In cadrul experimentului, 300 de subiecti au fost impartiti in doua grupe si pusi sa gateasca salata si carne de pui. Unii au primit pe email un set de instructiuni menite sa fie respectate, printre acestea fiind si aceea ca sub nicio forma carnea nu trebuia spalata (instructiune respectata in proportie de 93%) si ca trebuia folosit un fund de bucatarie special, altul decat pentru restul bucatelor.

Majoritatea celor din acest grup au marturisit ca, la ei acasa, intotdeauna o spalau inainte de a o gati.Celalalt grup nu a primit nicio instructiune si a procedat ca acasa, spaland carnea, in proportie de 61%. Carnea fuese in prealabil contaminata cu E.coli, usor detectabil pe suprafete. La finele experimentului s-a observat ca, 26% dintre cei care spalasera carnea s-au ales cu salata contaminata cu E.coli.

In grupul celalalt, 20% aveau de asemenea salata contaminata. Insa cei care spalasera carnea contaminasera totul in jur. Si chiuveta si toate suprafetele pe care lucrasera. Nivelul de contaminare era mai mic in cazul celor din al doilea grup.Tocmai de aceea, oamenii de stiinta recomanda dezinfectarea temeinica a suprafetelor care au intrat in contact cu carnea de pui si folosirea unui alt fund de bucatarie sau macar sa umblam cu carnea de pui la final, dupa ce restul bucatelor au fost pregatite.
In plus, mainile ar trebui spalate sub jetul de apa macar 20 de secunde dupa ce am umblat cu carnea.

Apoi, carnea ar trebui gatita la cel putin 73 de grade Celsius.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1862 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021749 (s)