News Flash:

Triplul test

13 Octombrie 2011
2631 Vizualizari | 0 Comentarii

Triplul test este cel mai important test neinvaziv, efectuat in scopul detectarii anumitor anomalii fetale: defecte de tub neural, sindrom Down (trisomia 21), sindrom Edwards (trisomia 18).

Acesta este un test de depistare, nu de diagnosticare. Testele de depistare se fac atunci cand nu sunt prezenti nici factori de risc, nici simptome. Cu ajutorul acestui test se determina riscul unei femei insarcinate de a avea un copil cu o malformatie congenitala.

Indicatiile triplului test:
- femeile insarcinate cu varsta peste 35 anifemeile insarcinate cu istoric familial de malformatii congenitale;

- femeile ce au prezentat la sarcinile anterioare copii cu malformatii congenitale indiferent de varsta;

- femeile ce au fost expuse la substante teratogene in primul trimestru de sarcina, fumatoare, femei cu diabet zaharat insulino-dependent.

Triplul test se efectueaza la inceputul trimestrului II de sarcina, intre saptamanile 16-18 de sarcina ( testul are sensibilitate maxima ), dar riscul poate fi estimat si pentru testele efectuate intre saptamanile 14-21 de sarcina.

Cristina GaftonTriplul test este o metoda de screening si consta in determinarea valorilor unor markeri biochimici din sangele matern, care au valori caracteristice in cazul unor anomalii congenitale ale fatului. Acesti markeri sunt:

- AFP (alfa feto-proteina);
- o proteina produsa de fathCG (gonadotropina corionica umana) - hormon produs de partea fetala a placentei;
- uE3 (estriol liber), hormon estrogenic secretat de placenta in timpul sarcinii.

Mai nou a fost introdus un al 4-lea marker - DIA (inhibina A dimerica), util pentru cresterea nivelului de depistare a sindromului Down si pentru reducerea rezultatelor fals pozitive. Daca se dozeaza si inhibina A dimerica se foloseste denumirea de cvadruplu test.

In cazul sarcinilor cu sindrom Down valorile AFP si uE3 sunt de obicei cu 30% mai mici, in timp ce valorile hCG si DIA sunt de 2 ori mai mari.In cazul sarcinilor cu sindrom Edwards toti cei patru markeri au valori scazute, uE3 fiind cel mai bun indicator.In cazul sarcinilor cu defect de tub neural, valoarea AFP este crescuta.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

triplul test anomalii fetale afp fathcg ue3 dia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2225 viz    1 com
2886 viz    0 com
14396 viz    0 com
6864 viz    0 com
6956 viz    0 com
6574 viz    0 com
5207 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1725 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021918 (s)