News Flash:

Traumatismele cranio-cerebrale sunt principala cauza de deces in randul tinerilor

22 Noiembrie 2017
1329 Vizualizari | 0 Comentarii
Traumatismele cranio cerebrale

Anual, in intreaga lume, peste 10 milioane de oameni sufera un traumatism cranio-cerebral (TBI). In fiecare an, in Europa, 1,6 milioane de pacienti sunt internati cu diagnostic de traumatism cranio-cerebral, iar dintre acestia aproximativ 70.000 decedeaza.

In Romania incidenta TBI este peste media europeana  cu 150-300 de cazuri/ 100.000 de locuitori, in fiecare an inregistrandu-se peste 60.000 de cazuri noi. Noutatile privind tratarea si neuroreabilitarea unui pacient care a suferit un astfel de traumatism au fost prezentate recent la Cluj-Napoca, in cadrul celui de-al-15-lea Congres AMN  - Academy for Multidisciplinary Nuerotraumatology. 

Peste 100 de medici neurologi si neurochirurgi de top din Germania, SUA, Elvetia, Spania si Romania au prezentat, ample studii clinice, tehnici revolutionare in neurochirurgie si neurorecuperare, precum si cele mai recente rezultate ale cercetarii stiintifice medicale. „Intreaga comunitate neurotraumatologica se afla intr-o permanenta cautare de solutii interventionale si terapeutice inovative pentru pacientii raniti sau grav afectati din punct de vedere cerebral, iar in ultimii 10 ani, numarul supravietuitorilor cu traumatisme cranio-cerebrale a crescut considerabil, datorita progreselor inregistrate in medicina si implicit in cercetarea stiintifica medicala fundamentala“, a declarat prof.dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN) si al Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare (EFNRS).

Traumatismele cranio-cerebrale, principala cauza de dizabilitate in tarile dezvoltate, dar si principala cauza de mortalitate in randul tinerilor. In intreaga lume, aproximativ 10 milioane de oameni sufera anual un traumatism cranian. Organizatia Mondiala a Sanatatii preconizeaza ca pana in anul 2020, accidentele rutiere, principala cauza a traumatismelor cerebrale, va fi al treilea mare contributor la povara globala a bolii si dizabilitatii, dupa bolile cardiovasculare si depresie. Traumatismele cerebrale reprezinta o patologie complexa care ridica numeroase probleme, atat in faza acuta dar mai ales in cea de recuperare. Multi dintre cei care au suferit un traumatism cranian, raman cu sechele, chiar si cei cu traumatisme craniene usoare. Tulburarile cognitive  - atentie, memorie, limbaj, perceptie, afective si comportamentale sunt cele mai frecvente si importante cu care se confrunta acesti pacienti, ele avand un impact deosebit si asupra famililor, dar si a societatii. Aceste deficite determina o dependenta sociala a bolnavilor, chiar in absenta unor dizabilitati fizice, afectand capacitatea de munca, relatiile familiale, activitatile zilnice. In acest context, recuperarea neuropsihologica este esentiala. 

„Au fost dezvoltate numeroase strategii de recuperare a deficitului motor, cele mai cunoscute fiind mobilizarea imediata, terapia fizica intensa precoce, terapia de constrangere a miscarii, terapia  robotica  asistata  precum si stimularea farmacologica si nonfarmacologica“ precizeaza prof.dr.Dafin Muresanu. Acesta a adaugat ca „in timpul terapiei fizice pacientii sunt ghidati prin intermediul exercitiilor sa incerce sa isi recastige abilitatile pierdute. Recuperarea trebuie sa continue si in conditii domestice, la domiciliu pacientului, intensitatea si durata acesteia depinzand atat de statusul clinic al pacientului, cat si de conditiile familiale, deoarece ei au nevoie de ajutorul si supraveghere din partea celor apropiati”. Pentru unii pacienti, traumatismul cranian reprezinta debutul unei boli care dureaza toata viata. De aceea un management adecvat presupune existenta unor echipe multidisciplinare care sa asigure un tratament individualizat, iar pregatirea specialistilor in acest domeniu este mai mult decat necesara si obligatorie.

sursa: adevarul.ro
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

traumatism cranio-cerebral pacient traumatism
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1723 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027720 (s)