News Flash:

Tratamentul sinuzitei

23 Mai 2012
12039 Vizualizari | 0 Comentarii

Sinuzita este tratata medicamentos si prin masuri de ingrijire la domiciliu, ca de exemplu aerosolii (inhalatiile). Obiectivele tratamentului sinuzitei sunt:
- imbunatatirea drenajului mucusului, care reduce tumefierea de la nivelul sinusurilor
- combaterea durerii si presiunii
- eradicarea oricarei infectii
- prevenirea formarii cicatricilor, evitarea lezarii permanente a tesutului ce captuseste nasul si sinusurile.
Medicamentele trebuie utilizate pentru a trata sinuzitele, in special cand cauza este infectia bacteriana. Tratamentul medicamentos se instituie pe perioade diferite: poate fi mai scurt, de 3 zile sau mai lung, pentru cateva saptamani sau mai mult. Medicamentele folosite cel mai des pentru a trata sinuzita cuprind o combinatie de:
- antibiotice – ca de exemplu amoxicilina, va distruge bacteria
- decongestionante – ca si pseudoefedrina hidroclorida, diminueaza inflamatia membranei mucoase nazale
- analgetice – ca si aspirina, acetaminophen sau ibuprofen, pentru a combate durerea
- corticosteroizii – ca si dipropionatul de beclometazona sau prednisonul, care reduc inflamatia la nivelul foselor nazale; aceste medicamente pot fi folosite si sub forma de spray nazal inhalant
- mucoliticele, ca de exemplu guaifenesinul, care dilueaza mucusul.
Antibioticele administrate pe cale inhalatorie reprezinta o alternativa noua de tratament pentru sinuzita cronica. Studiile initiale au evidentiat ca, deoarece antibioticele inhalate vin in contact direct cu membrana mucoasa, acestea pot fi mai eficiente in cazul esuarii altor forme de tratament.
Este posibila dezvoltarea "dublei imbolnaviri" in timpul tratamentului formei acute sau cronice a sinuzitei. La inceput simptomele se amelioreaza dupa tratamentul antibiotic si cel din ambulator, dar mai tarziu simptomele se agraveaza si poate fi necesar un tratament suplimentar.
Tratamentul sinuzitei acute
Sinuzita acuta (pe termen scurt) de obicei persista mai putin de 3 saptamani. Pana la 2/3 dintre persoanele cu sinuzita acuta, afectiunea se amelioreaza fara tratament antibiotic. Sinuzita acuta este cel mai frecvent determinata de infectii virale care nu raspund la antibiotice. Antibioticele pot cauza efecte adverse suparatoare (ca si diaree sau dureri epigastrice) si uneori contribuie la dezvoltarea rezistentei bacteriilor fata de antibiotice. Consultarea medicului specialist va ajuta in hotararea de a lua sau nu antibiotice in cazul sinuzitei acute. Dupa un episod sau doua de sinuzita, pacientul va fi capabil sa recunoasca simptomele incipiente ale sinuzitei. Folosirea aerosolilor (inhalatiilor) pentru a combate congestia nazala la primele semne de sinuzita, va ameliora simptomele si va preveni nevoia utilizarii antibioticelor.
Majoritatea persoanelor se recupereaza complet, cand trateaza cu antibiotice sinuzita acuta care este cauzata de infectia bacteriana. Tratamentul antibiotic se administreaza in mod normal timp de 5-10 zile. Cand este prescris un tratament antibiotic, trebuie sa se administreze in intregime, chiar daca pacientul se simte mai bine. Este importanta intotdeauna administrarea antibioticului conform indicatiilor medicului, altfel infectia poate sa nu dispara complet.
Daca simptomele se agraveaza in timpul tratamentului antibiotic, se apeleaza la medicul de familie.
Tratamentul antibiotic nu vindeca sinuzita in 5-10% din cazuri. Daca sinuzita a persistat pentru o mai lunga perioada de timp, pot trece saptamani sau luni pana ce membrana mucoasa ce captuseste fosele nazale si sinusurile, se reface complet, anumite simptome persistand dupa ce bacteria a fost eliminata. In acest timp, exista un risc crescut ca infectia sa recidiveze si tratamentul antibiotic este necesar pentru mai mult timp. Decongestionantele si mucoliticele (medicamente care dilueaza mucusul) pot fi folosite de asemenea.
Tratamentul sinuzitei cronice
Sinuzitele care dureaza mai mult de 3-8 saptamani se numesc sinuzite cronice. Acestea sunt mai dificil de tratat si raspund mai incet la tratamentul antibiotic decat sinuzitele acute.
Terapia cu antibiotice este in mod obisnuit recomandata sinuzitelor cronice si necesita o durata de 3-4 saptamani de tratament. Poate fi necesara incercarea mai multor antibiotice. Spray nazal pe baza de corticosteroizi poate fi folosit in timpul tratamentului, pentru a diminua inflamatia si tumefactia membranei mucoase.
La anumite persoane, sinuzitele pot fi cauzate de catre fungi sau alte bacterii care nu sunt in mod obisnuit asociate sinuzitelor. Persoanele cu sistem imun deficitar (de exemplu persoanele cu cancer sau diabet) prezinta risc pentru aceste infectii neobisnuite, in acest grup fiind incluse si persoanele care folosesc corticosteroizi pe cale orala sau inhalatorie (ca de exemplu prednison). Sinuzitele fungice care sunt incriminate in numeroase cazuri de sinuzite cronice, nu raspund la tratamentul antibiotic fiind necesar un tratament antifungic, cu corticosteroizi sau tratament chirurgical. Tratamentul chirurgical poate fi necesar daca s-au administrat antibiotice pentru o lunga perioada de timp si simptomele inca persista, sau cand complicatiile (ca si infectia oaselor fetei) sunt iminente.
Tratament ambulatoriu
Tratamentul ambulatoriu combate simptomele durerii si presiunii asociate sinuzitei acute (pe termen scurt). Tratamentul ambulator poate imbunatatii drenajul mucusului prin sinusuri si previne necesitatea antibioticelor. Nu exista nici o dovada stiintifica pentru a sprijini tratamentele ambulatorii ale sinuzitelor, dar unele dintre ele pot fi chiar folositoare:
- consumul unor cantitati mari de fluide ajuta la pastrarea mucusului diluat
- aplicarea de caldura umeda (utilizand un prosop fierbinte sau o punga cu gel) pe fata timp de 5-10 minute, de cateva ori pe zi
- respirarea de aer cald, umed de la un dus cu aburi, baie fierbinte sau dintr-o chiuveta umpluta cu apa; se evita aerul foarte rece si uscat; se ia in considerare folosirea unui umidificator pentru a creste umezeala aerului din interiorul casei
- folosirea de spalaturi nazale cu apa sarata (lavaj salin sau irigatii) pentru a pastra pasajul nazal deschis si a elimina mucusul si bacteriile; se pot procura dropsuri saline de la farmacie sau se poate prepara solutia salina la domiciliu; poate fi folositor sa se realizeze gargara cu apa sarata calda, utilizand o lingurita de sare la 0,5 l de apa
- folosirea de medicamente neprescrise ca si antialgice si decongestionante (ca de exemplu spray-ul nazal) pentru a combate simptomele
- daca este necesara suflarea nasului, aceasta se face bland; suflatul puternic poate forta impingerea mucusului inapoi in sinusuri si le poate bloca; se mentin ambele narine deschise in timpul suflatului nasului.
In cazul sinuzitei cronice este necesara continuarea masurilor de tratament ambulatoriu prezentate mai sus, pentru o lunga perioada de timp, pentru a pastra sinusurile libere (curate).
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos poate fi necesar cand simptomele sinuzitelor sunt severe sau nu se amelioreaza. Obiectivele tratamentului medicamentos sunt:
- tratarea infectiei, care de obicei este cauzata de bacterii daca simptomele au durat mai mult de 7-10 zile
- combaterea presiunii si durerii cauzate de un drenaj necorespunzator al sinusului
- diminuarea inflamatiilor nasului si sinusurilor cauzate de alergii.
Tratamentul antibiotic este eficient in 90% din cazurile de sinuzita acuta, cand acestea sunt determinate de bacterii. Ar trebui observate imbunatatiri ale simptomatologiei in 3-4 zile dupa inceperea tratamentului antibiotic. Administrarea de antibiotice timp de 7-10 zile este suficienta; doar daca simptomele nu se amelioreaza este nevoie de prelungirea tratamentului antibiotic pentru o perioada mai lunga de timp. Poate dura saptamani sau cateodata luni, pana ce membrana mucoasa se vindeca complet dupa o infectie, astfel simptome minore pot persista in aceasta perioada. Aceste persoane sunt mai susceptibile sa dezvolte alte sinuzite in timp ce membrana ce captuseste sinusurile inca se vindeca.
Sinuzita cronica poate persista 3-8 saptamani sau mai mult si in mod obisnuit necesita 3-4 saptamani de tratament antibiotic. Simptomele pot persista sau pot reveni in ciuda unui tratament antibiotic adecvat. Un alt antibiotic poate fi necesar pentru a trata infectia. Consultul unui medic specialist O.R.L. poate fi necesar daca simptomele sinuzitei nu dispar in ciuda unui tratament antibiotic de lunga durata.
Optiuni de medicamente
Antibioticele – sunt administrate pentru a distruge bacteria; cateva exemple de antibiotice folosite sunt: amoxicilina (Amoxil, Larotid, Trimox), cefaclor (Ceclor) si telitromicina (Ketek).
Decongestionantele – diminueaza tumefactia membranei mucoase nazale. Cateva exemple pot cuprinde oximetazolin hidroclorid (Afrin) si fenilefrin hidroclorid (Neo-Synephrine, Sinex Decongestant Nasal Spray).
Analgetice – ca de exemplu aspirina, acetaminophen sau ibuprofen, sunt folosite pentru a combate durerea.
Corticosteroizii – ca de exemplu beclometazona dipropionate (Beconase, Vancenase) sau prednison (Deltasone, Prednicen-M), diminueaza inflamatia pasajului nazal si pot fi administrati pe cale inhalatorie sub forma de spray nazal.
Mucoliticele – ca si guaifenesin (Robitussin), sunt folosite pentru a dilua mucusul.
Antibioticele administrate pe cale inhalatorie reprezinta o optiune noua de tratament pentru sinuzita cronica. Studiile initiale au aratat ca folosirea antibioticelor pe cale inhalatorie datorita contactului direct al acestora cu membrana mucoasei, poate fi mai eficienta cand alte forme de medicamente au esuat.

 


- antibiotice - analgetice simptome tratament ambulatoriu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1817 (s) | 25 queries | Mysql time :0.053328 (s)