News Flash:

Tratamentul recomandat pentru infectiile urechii

28 Septembrie 2014
2903 Vizualizari | 1 Comentarii
Cum tratam infectiile urechilor
Tratament - generalitati
Tratamentul pentru infectiile urechii medii (otite medii) presupune tratament la domiciliu pentru ameliorarea simptomatologiei si in unele cazuri, tratament cu antibiotice. La copiii cu otita medie care par foarte bolnavi, la cei cu varsta mai mica de 2 ani si la cei predispusi a face complicatii, medicul poate prescrie antibiotice. 
La copiii mai mari de 2 ani cu otite medii necomplicate sunt mai multe optiuni terapeutice. Unii medici prescriu antibiotice pentru toate infectiile urechii deoarece este greu de stabilit care infectii ale urechii se vor vindeca de la sine. Alti medici sfatuiesc parintii sa urmareasca simptomatologia copiilor pentru cateva zile, intrucat mai mult de 80% din infectiile urechii se vindeca fara tratament. Tratamentul cu antibiotice are beneficii minime in reducerea febrei si a durerii. Costul medicatiei si posibilele efecte secundare sunt factori ce trebuie luati in considerare de catre medic inaintea instituirii tratamentului cu antibiotice. De asemenea multi medici sunt ingrijorati de cresterea numarului de bacterii care au devenit rezistente la antibiotice datorita utilizarii frecvente a acestora. 
Examinari repetate efectuate de medicul curant sunt necesare pentru a verifica persistenta infectiei, existenta secretiilor in spatele timpanului (otita medie supurata) sau infectii repetate. 
Daca copilul prezinta dureri la ureche, febra (38,3 grade C sau mai mare) este irascibil sau vomita dupa 48 de ore de tratament trebuie consultat un medic. 
Copiii mai mici de 3 ani trebuiesc reexaminati in aproximativ 4 saptamani de la vindecarea infectiei chiar daca par sanatosi. Daca secretiile persista in spatele timpanului timp de 3 luni trebuie testat auzul. 
Tratament initial 
Tratamentul initial al infectiei urechii medii are ca scop principal ameliorare durerii. Medicul va estima de asemenea riscurile copilului de a dezvolta complicatii. Daca copilul are infectie a urechii dar nu pare foarte bolnav si nu prezinta riscul complicatilor, medicul poate cere urmarirea simptomatologiei copilului puntru cateva zile inaintea deciziei de a incepe administrarea antibioticului. 
La copiii cu otita medie care par foarte bolnavi, la cei cu varsta mai mica de 2 ani si la cei predispusi a face complicatii, medicul poate prescrie antibiotice imediat. 
Daca simptomatologia se amelioreaza in primele zile, este suficient ca tratamentul simptomatologiei sa se faca la domiciliu. Aproximativ 80% din infectiile urechii se vindeca fara tratament cu antibiotice. 
La domiciliu se pot lua urmatoarele masuri: 
- medicamente care amelioreaza durerea. Medicamentele care amelioreaza durerea cum ar fi medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (Advil, Motrin si Aleve) si acetaminophen (Tylenol si Tempra) pot asigura copilului o stare de confort. Aceste medicamente impotriva durerii sunt recomandate la copil, mai ales, inainte de culcare. Aspirina este contraindicata la persoanele cu varsta mai mica de 20 ani, deoarece la aceste persoane poate determina aparitia sindromului Reye, o afectiune grava care necesita tratament de urgenta 
- aplicatii calde la nivelul urechii, ajuta la ameliorarea durerii. Constau in comprese calde aplicate pe ureche sau tampoane de vata calde introduse in conductul auditiv. Nu se fac aplicatii de tampoane de vata calde introduse in conductul auditiv pe perioada somnului deoarece exista pericolul aparitiei arsurilor. Tampoane de vata calde, se folosesc numai la copiii mai mari care pot avertiza parintii daca tamponul este prea fierbinte 
- incurajarea odihnei. Copilul va fi incurajat sa se odihneasca pentru ca organismul sa aiba capacitatea de a se lupta cu infectia. Copilul trebuie implicat in activitati placute, linistitoare 
- utilizarea picaturilor. Medicul prescrie de obicei medicamente care amelioreaza durerea sub forma de picaturi. Aceste picaturi nu trebuie folosite fara indicatia medicului, mai ales in situatia in care copilul are tub de dren in ureche. 
Daca copilul nu se simte bine dupa cateva zile de tratament la domiciliu, trebuie anuntat medicul. Acesta probabil va prescrie antibiotice. 
Decongestionantele, antihistaminicele si alte medicamente impotriva racelii eliberate fara prescriptie medicala, de obicei nu sunt utile in tratarea sau prevenirea otitei medii. Antihistaminicele pot determina somnolenta sau ingrosarea secretiilor, ceea ce poate agrava starea copilului. 
Daca copilul cu infectie a urechii urmeaza sa faca o calatorie cu avionul, trebuie consultat medicul pentru a gasi o metoda de a anihila durerea de ureche in timpul zborului. 
Secretiile din spatele timpanului aparute dupa o infectie a urechii sunt normale, iar la cei mai multi copii aceste secretii dispar in aproximativ 3 luni fara tratament. Daca secretiile persista peste 3 luni trebuie testat auzul copilului. Daca auzul copilului este normal, parintele poate decide sa urmareasca in continuare copilul fara administrare de tratament. 
Tratament de intretinere 
Daca copilul are infectii repetate ale urechii (3 sau mai multe infectii ale urechii pe o perioada de 6 luni sau 4 infectii intr-un an) trebuie luat in considerare tratamentul preventiv pentru viitoarele infectii. 
Una dintre optiuni, este tratamentul oral cu antibiotice pe o perioada lunga de timp. In lumea medicala este controversata utilizarea antibioticelor pe o perioada lunga de timp pentru prevenirea infectiilor urechii. Multi medici evita sa prescrie antibiotice pe o perioada lunga de timp pentru ca nu sunt siguri de eficienta acestora. De asemenea cand antibioticele sunt utilizate prea des bacteriile pot devenii rezistente la antibiotice. Un studiu a aratat ca nu exista nici o diferenta intre utilizarea antibioticului si tratamentul placebo (preparat lipsit de orice principiu activ, utilizat in locul unui medicament pentru efectul lui psihologic, "zis efect placebo") in prevenirea infectiilor urechii. 
Daca copilul are secretie otica fara infectie, se poate incerca doar urmarirea atenta a simptomatologiei. Secretiile din spatele timpanului aparute dupa o infectie a urechii sunt normale, iar la cei mai multi copii aceste secretii dispar in aproximativ 3 luni fara tratament. Daca secretiile persista peste 3 luni trebuie testat auzul copilului. Daca auzul copilului este normal, parintele poate decide sa urmareasca in continuare copilul fara administrare de tratament. 
Daca copilul are secretii in spatele timpanului pentru mai mult de 3 luni si are pierdere semnificativa a auzului, tratamentul este necesar. Pierderea auzului poate intarzia vorbirea si dezvoltarea limbajului la copilul mai mic de 2 ani. Din acest motiv pierderea auzului, chiar si pierderea temporara, la aceasta grupa de varsta necesita tratament. 

Tratament in cazul agravarii bolii 
Medicul poate lua in considerare interventia chirurgicala pentru copilul cu infectii ale urechii repetate (otite medii acute) sau la cei la care persista secretia otica fara infectie (otite medii supurate). Procedeele includ insertia tubului de dren sau adenoidectomia (extirparea polipilor) si tonsilectomia (extirparea amigdalelor). 
Insertia unui tub de drenaj. Insertia tubului de dren in timpan (miringotomia cu insertia unui tub de drenaj de timpanostomie) permite drenajul secretiilor din urechea medie. Tubul de dren impiedica acumularea secretiilor prevenind infectiile repetate. Aceste tuburi raman inserate pe o perioada de 6-12 luni dupa care se elimina spontan. Daca este necesar, tuburile pot fi reamplasate in cazul acumularii de noi secretii. Aproximativ 80% din copii nu au nevoie de alt tratament dupa insertia tuburilor de dren pentru otita medie supurata. 
Se pot administra antibiotice sub forma de picaturi pe perioada cand tubul este plasat in timpan. In unele cazuri antibioticele administrate sub forma de picaturi par a fi mai eficiente decat cele administrate pe gura atunci cand sunt inserate tuburi de drenaj. 
Adenoidectomia si/sau tonsilectomia. Ca tratament pentru infectiile cronice ale urechii, specialistii recomanda extirparea polipilor si amigdalelor numai dupa ce a esuat tratamentul cu antibiotice si drenajul urechii. Indepartarea polipilor poate imbunatatii pasajul aerului si secretiilor prin nas. Astfel se reduc sansele acumularii secretiilor in urechea medie care poate produce infectie. Amigdalele se extirpa daca se infecteaza frecvent. Specialistii nu recomanda doar amigdalectomia (tonsilectomia) ca tratament unic al infectiilor urechii. 
Perforarea timpanului. Daca timpanul copilului este perforat, atunci trebuie avuta grija ca apa sa nu patrunda in canalul auditiv pana cand medicul constata vindecarea rupturii timpanului. Dopuri pentru urechi confectionate din silicon si care sunt ieftine se pot folosi la copiii care innoata sau fac baie. Dusul sau baia in cada sunt permise, cu conditia de a nu lasa copilul sa-si scufunde capul in cada. Inotul in piscine este de asemenea permis atata timp cat copilul foloseste dopuri pentru urechi. Dopurile pentru urechi trebuie folosite de asemenea atunci cand copilul innoata in rauri, lacuri sau iazuri pentru ca acestea sunt medii de cultura excelente pentru bacterii periculoase. 
Daca ruptura timpanului nu s-a vindecat in 3-6 luni atunci copilul are nevoie de interventie chirurgicala (miringoplastie sau timpanoplastie) pentru repararea rupturii. Aceasta interventie chirurgicala nu se foloseste in mod obisnuit pentru ca timpanul se vindeca de la sine in cateva saptamani. In situatia in care copilul a avut multe infectii ale urechii, interventia chirurgicala poate fi amanata pana la varsta de 7-9 ani timp in care trompa lui Eustache isi poate ameliora functia. In acel moment s-ar putea ca interventia chirurgicala sa nu mai fie necesara. 
De retinut! 
Daca amoxicilina (cel mai utilizat antibiotic pentru infectiile urechii) nu amelioreaza simptomatologia in 48 de ore, medicul poate incerca alt antibiotic. 
Unele studii evidentiaza faptul ca tratamentul cu antibiotice mai putin de 10 zile are acelasi efect in tratarea infectiilor urechii ca si tratamentul antibiotic timp de 10 zile. Pentru copiii cu varsta de peste 2 ani, un tratament antibiotic de 5 zile este, de obicei, suficient. 
Cand se utilizeaza antibiotice pentru tratarea infectiilor urechii, este foarte important sa se administreze toate medicamentele indicate conform prescriptiei medicale, chiar si atunci cand copilul se simte mai bine. Medicamentele ramase nu trebuie folosite pentru tratarea altor afectiuni. Intrebuintarea gresita a antibioticelor poate determina aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice. 
Cele mai multe studii au aratat ca decongestionantele, antihistaminicele si alte medicamente impotriva racelii eliberate fara prescriptie medicala, de obicei nu sunt utile in tratarea sau prevenirea otitei medii si a secretiei otice. 
Copilul care are secretii la nivelul urechii mai mult de 3 luni (otita medie cronica supurata), necesita testarea auzului. Daca se constata pierderea auzului, medicul poate prescrie antibiotice pentru eliminarea secretiilor. Medicul poate indica plasarea de tuburi de drenaj al urechii pentru a elimina secretiile si a ameliora auzul. 
In cazul in care copilul este mai mic de 2 ani, medicul poate incepe tratamentul mai repede de 3 luni, deoarece pierderea auzului la aceasta varsta poate afecta abilitatea copilului de a vorbi. Acesta este si motivul pentru care acesti copii sunt supravegheati cu atentie in cazul unor infectii ale urechii. 
Copiii care dezvolta complicatii rare dar grave in cadrul infectiilor urechii, ca de exemplu infectii ale tesuturilor din jurul creierului si maduvei spanarii (meningita), infectii ale mastoidei (mastoidite), au nevoie de tratament. 
Multi specialisti considera ca indepartarea chirurgicala a polipilor (adenoidectomie), singura, nu ar fi de ajutor pentru cei mai multi pacienti. Cu toate acestea, extirparea chirurgicala a polipilor si a amigdalelor (adenoamigdalectomie) poate fi utila la copiii care au probleme datorate infectiilor urechii si secretiilor din spatele timpanului. 
Tratament ambulator (la domiciliu) 
Adesea, majoritatea copiilor cu infectii ale urechii au nevoie de odihna si ingrijire la domiciliu. Mai mult de 80% din infectiile urechii se vindeca fara tratament. In cazul in care copilul are o forma moderata de infectie si tratamentul la domiciliu inlatura durerea de ureche nu este necesara alegerea altei terapii. 
La domiciliu se pot utiliza: 
- medicamente ce inlatura durerea de ureche. Medicamente ca antiinflamatoarele nesteroidiene (ca de exemplu Advil, Motrin sau Aleve) si acetaminofenul (ca de exemplu Tilenol si Tempra) ajuta la imbunatatirea starii copilului. Administrarea medicamentelor la copil este important sa se faca inainte de culcare. Nu se recomanda administrarea aspirinei la persoanele mai tinere de 20 de ani datorita riscului de aparitie a sindromului Reye (boala caracterizata printr-o atingere cerebrala neinflamatorie si o atingere hepatica ce survine in continuarea unui episod viral acut) care are nevoie de ingrijiri medicale de urgenta 
- aplicarea caldurii la nivelul urechii determina o ameliorare a durerii. Se pot folosi comprese calde sau tampoane de vata calde. Nu se recomanda culcarea copilului cu tampoanele calde datorita riscului de ardere locala. Tampoanele calde se recomanda a fi folosite doar la copii destul de mari ca sa poata spune daca ii arde 
- incurajarea odihnei. Odihna va ajuta organismul sa lupte impotriva infectiei. Se recomanda activitati de joc linistite 
- folosirea picaturilor pentru ureche. Medicii adesea recomanda folosirea picaturilor pentru durerea de ureche. Nu se folosesc picaturile pentru ureche fara sfatul medicului mai ales daca copilul are tuburi de dren in ureche 
- decongestivele, antihistaminicele, expectorantele si alte metode locale reci neprescrise, de obicei nu sunt foarte eficiente pentru tratarea sau prevenirea otitei medii. Antihistaminicele pot determina somnolenta la copil, de asemenea determina ingrosarea lichidului si pot inrautati starea copilului. 
In cazul in care copilul cu otita medie trebuie sa plece intr-o calatorie trebuie cerut sfatul medicului pentru a inlatura durerea de ureche. 
Daca timpanul copilului este spart, atunci trebuie avuta grija ca apa sa nu patrunda in canalul auditiv pana cand medicul constata vindecarea rupturii timpanului. Dopuri pentru urechi confectionate din silicon si care sunt ieftine se pot folosi la copiii care innoata sau fac baie. Dusul sau baia in cada sunt permise , cu conditia de a nu lasa copilul sa-si scufunde capul in cada. Inotul in piscine este de asemenea permis atata timp cat copilul foloseste dopuri pentru urechi. Dopurile pentru urechi trebuie folosite de asemenea atunci cand copilul innoata in rauri, lacuri sau iazuri pentru ca acestea sunt medii de cultura excelente pentru bacterii periculoase. 
Optiuni de medicamente 
Infectiile urechii sunt tratate cu antibiotice. Cu toate acestea, cei mai multi copii cu otite se vindeca fara antibiotice. In cazul in care copilul este ingrijit la domiciliu si durerea diminua precum si celelate simptome diminua dupa cateva zile, nu sunt necesare antibioticele. 
In Statele Unite cei mai multi medici recomanda terapia cu antibiotice in cazul infectiei otitei medii mai ales la copii cu varsta de 2 ani sau mai mici. Aceasta se datoreaza faptului ca, copii prezinta un risc crescut de complicatii. La copii in varsta de 2 ani si la cei mai mari de 2 ani, foarte multi doctori asteapta cateva zile sa vada daca infectia urechii se remite de la sine. Atunci cand prescriu antibiotice, cel mai adesea prescriu amoxicilina (Amoxil) deoarece este foarte eficienta si este mai ieftina comparativ cu alte antibiotice din aceeasi clasa. 
Medicii specialisti recomanda efectuarea unui test auditiv mai ales daca copilul are lichid in spatele timpanului mai mult de 3 luni. Auzul normal este mai dificil pe parcursul primilor 2 ani de viata deoarece copilul invata atunci sa vorbeasca. Medicul prescrie antibiotic pentru a se clarifica lichidul si totodata recomanda introducerea unui tub in ureche pentru drenarea acesteia si imbunatatirea auzului. 
Alte medicamente care pot trata simptomele otitei medii sunt: 
- acetaminofen (de exemplu Tylenol si Tempra) 
- antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu Advil, Motrin si Aleve), pentru durere si febra. 
Nu se recomanda administrarea aspirinei la persoanele mai tinere de 20 de ani datorita riscului de aparitie a sindromului Reye, (boala caracterizata printr-o atingere cerebrala neinflamatorie si o atingere hepatica ce survine in continuarea unui episod viral acut) care are nevoie de ingrijiri medicale de urgenta. 
Medicamentele pentru durere, ca de exemplu codeina sau picaturile pentru ureche sunt eficiente mai ales pentru durerile severe de ureche. Nu se recomanda picaturi pentru ureche daca timpanul este rupt
Uneori, corticosteroizii, cunoscuti si ca steroizi sunt utilizati impreuna cu antibioticele pentru a curata lichidul din spatele timpanului (otita medie supurata). Steroizii nu sunt o alegere buna pentru tratarea otitei medii. Nu se folosesc steroizii la copii care au venit in contact cu o persoana care are varicela, in ultimele 3 saptamani. 
Decongestivele, antihistaminicele, expectorantele si alte metode locale reci neprescrise, de obicei nu sunt foarte eficiente pentru tratarea sau prevenirea otitei medii. Antihistaminicele pot determina somnolenta la copil, de asemenea determina ingrosarea lichidului si pot inrautati starea copilului. 
Tratamentul cu antibiotice este eficient in infectiile cauzate de bacterii. 
De retinut! 
Unii medici prefera sa trateze toate infectiile urechii cu antibiotice. Unele amanunte trebuiesc luate in seama inainte de administrarea antibioticelor: 
Riscul rezistentei la antibiotic a bacteriei. Cea mai mare problema in folosirea antibioticelor pentru a trata infectia urechii este posibilitatea aparitiei rezistentei bacteriei, aceasta neputand fi distrusa de antibioticele uzuale (rezintenta bacteriana la antibiotic). 
Folosirea antibioticelor doar atunci cand este necesar poate incetini acest proces de rezistenta a bacteriei. 
Efecte secundare ale antibioticelor: 
- cele mai frecvente efecte secundare sunt moderate, ca de exemplu diareea si eruptia cutanata 
- efectele secundare severe sunt rar intalnite 
- costul. Cele mai multe antibiotice sunt scumpe. Se poate cantari costul-eficienta deoarece, cele mai multe infectii ale urechii se vindeca fara tratament. 
In cazul in care persista simptomele (febra si durerea de ureche) mai mult de 48 de ore dupa inceperea tratamentului antibiotic este necesar inlocuirea cu un alt antibiotic mai eficient. Trebuie anuntat medicul in cazul in care copilul nu se simte mai bine dupa 48 de ore da la inceperea tratamentului. 
Studiile au aratat ca infectiile urechii sunt adesea tratate cu succes dupa o terapie de 5 zile cu antibiotic. In cazul copiilor mai mici de 2 ani e necesara o terapie antibiotica timp de 7 pana la 10 zile. 
Tratament chirurgical 
Tratamentul chirurgical in infectiile urechii medii (otita medie) consta in plasarea unui tub de drenaj in interiorul timpanului unei urechi sau in ambele. Este una dintre cele mai frecvente interventii in copilarie. In timp ce copilul se afla sub anestezie generala, medicul chirurg face o incizie mica in timpan si introduce un tub mic de plastic deschis (miringotomie sau timpanostomie cu plasare de tub). Adesea tubul este plasat in ambele urechi. 
Aceste tuburi introduse vor drena lichidul din urechea medie si refac astfel auzul pierdut. Copiii cu otita medie adesea prezinta si lichid in spatele timpanului (otita medie supurata) si pierderea auzului. De obicei pierderea auzului este temporara dar sunt mult mai afectati copiii in varsta de 2 ani sau mai mici. Auzul normal este foarte important cand copiii mici invata sa vorbeasca. 
Medicii recomanda plasarea tuburilor in ambele urechi la copii care au lichid in spatele timpanului si au auzul diminuat timp de 3-4 luni. De asemenea medicii recomanda plasarea unui tub si intr-o singura ureche la copilul care are auzul diminuat (hipoacuzie). 
Alegerea tratamentului chirurgical 
Drenajul urechii (miringoplastia sau timpanoplastia) determina reducerea infectiilor repetate ale urechii si indeparteaza lichidul format in spatele timpanului. La copilul cu infectii repetate ale urechii se intarzie tratamentul chirurgical pana la varsta de 7-9 ani pentru a permite dezvoltarea trompei lui Eustache. Din acest punct de vedere tratamentul chirurgical nu este necesar. 
Indepartarea (scoaterea) polipilor (adenoidectomie) sau scoaterea amigdalelor si a polipilor (adenoamigdalectomie) este eficienta la copii care au infectii repetate ale urechii si lichid in spatele timpanului (otite suparate). Cu toate acestea un studiu mare, realizat pe o perioada de 14 ani a aratat ca sunt beneficii scazute si pentru o perioada scurta de timp, dupa aceasta terapie. Din aceasta cauza, cercetatorii recomanda aceasta tehnica chirurgicala doar daca drenajul urechii este ineficient, neputand impiedica infectiile repetate. La copii mai mici de 4 ani, nu sunt indepartati polipii (vegetatiile adenoide) numai daca exista obstructii nazale severe.
Uneori chirurgii opereaza ruptura de timpan, pentru a o inchide, in cazul in care aceasta nu se inchide in 3-6 luni, fapt ce se intampla rar. Ruptura de timpan, de obicei se vindeca de la sine in cateva saptamani. 
De retinut! 
Cele mai multe tuburi de drenaj sunt lasate in interior timp de 6-12 luni, dupa care sunt scoase afara. O data ce tuburile sunt scoase afara, orificiul se inchide in aproximativ 3-4 saptamani. La unii copii este necesara reintroducerea tuburilor deoarece s-a refacut lichidul din spatele timpanului. 
In putine cazuri, tuburile pot rani timpanul si copilul poate ramane cu auzul pierdut permanent. 
Medicii recomanda drenajul urechii daca exista lichid in spatele timpanului si atunci cand copilul face infectii repetate ale urechii. Inainte de a lua o decizie, parintele trebuie sa fie informat despre efectele benefice si cele secundare ale drenajului si despre costul acestuia. 
Alte tratamente 
In cazul in care copilul cu infectie la nivelul urechii are dureri mari de ureche medicul recomanda timpanocenteza. Cu ajutorul acesteia se indeparteaza lichidul format in spatele timpanului. Timpanocenteza va determina o ameliorare a durerii. Uneori lichidul este analizat in laborator. Sensibilitatea testului si efectuarea unei culturi din secretia auriculara determina aflarea cauzei infectiei. In urma acestuia, medicul poate alege antibioticul cel mai potrivit pentru infectia respectiva. 
Tratamentul antialergic se recomanda copiilor care au alergii si fac frecvent infectii ale urechii. Testarea alergica se recomanda copiilor cu alergii. 
Unele persoane folosesc metode naturiste, de exemplu capsule cu echinaceea sau ulei de usturoi pentru a trata aceste infectii. Nu exista o baza stiintifica pentru ca aceste metode sa fie eficiente. In cazul in care un parinte doreste sa foloseasca aceste metode pentru tratarea otitei la copil trebuie sa anunte doctorul. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

infectiile urechii otita medicamente
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Bogdan  | #2579
Oferte de lucru urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: ionitamihailbogdan88@gmail.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0992 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016308 (s)