News Flash:

Tratamentul eventratiilor

5 Ianuarie 2012
6317 Vizualizari | 0 Comentarii

Eventratiile (herniile incizionale) sunt hernii ce pot aparea la nivelul cicatriciilor postoperatorii, variind în dimensiuni, de la foarte mici pana la voluminoase si complexe - multisaculare. 

Pneumoperitoneul (introducerea aerului in cavitatea peritoneala) progresiv reprezinta o tehnica utila pentru pregatirea pacientilor in vederea curei chirurgicale a eventratiilor deoarece el previne unele dintre modificarile acestei afectiuni. Pneumoperitoneul intinde peretele abdominal si aderentele intraabdominale, favorizeaza intoarcerea venoasa, imbunatateste functia diafragmului si ajuta la intoarcerea viscerelor in abdomen.

Eventratiile. Simptome  

Tehnica pneumoperitoneului este relativ simpla si consta in introducerea unui ac de pneumoperitoneu in cavitatea peritoneala si injectarea aerului pana cand apare scurtarea respiratiei sau durerea in umar. Pneumoperitoneul este mentinut 10-20 de zile si pacientul este pregatit pentru operatie atunci cand prin palpare nu se mai evidentiaza tensiune la nivelul flancurilor. 

Interventia chirurgicala nu trebuie sa se realizeze inainte de 6-12 luni de la operatia anterioara, acesta fiind intervalul necesar colagenului sa se matureze. In cazul infectiilor sau fistulelor, trebuie asteptat, de asemenea, minim un an dupa sterilizare si vindecare, deoarece bacteriile pot ramane in acest interval in stare dormanta in vechea cicatrice. In fistulele trenante, secretiile purulente cronice asociate cu granuloamele de corp strain sau complicatii interventia chirurgicala nu trebuie amanata. Suturile infectate sunt eliminate, plaga se curata cu grija si se lasa deschisa pentru a granula, sutura secundara practicandu-se dupa cel putin 12 luni. 

Anestezia este de dorit sa fie generala pentru a beneficia de o relaxare musculara buna. 

Obiectivul tratamentului chirurgical al eventratiei este de a reconstrui anatomic peretele abdominal. Aceasta include inchiderea defectului parietal, instaurarea presiunii abdominale normale si in eventratiile mediane, reinsertia tendinoasa a muschilor abdominali laterali. 
Odata cu dezvoltarea materialului sintetic neresorbabil s-au dezvoltat trei tehnici de baza in repararea eventratiilor: resuturarea clasica, sutura in siret de pantof si utilizarea plaselor sintetice neresorbabile. Metoda aleasa depinde in primul rand de marimea defectului parietal. Multi chirurgi folosesc materialul protetic de rutina, in timp ce altii numai in defectele parietale de mari dimensiuni. 

Tehnici chirurgicale 
Repararea prin sutura clasica 
Vechea cicatrice se excizeaza eliptic si se separa cu grija de sacul herniar. Se elibereaza pielea pe ambele margini ale inciziei pana la limitele musculoaponevrotice ale defectului parietal si peretele muscular abdominal subjacent pentru expunerea completa a sacului. Dupa ce se deschide sacul, se diseca epiploonul si ansele aderente la suprafata sa interna cu mare atentie, in ideea ca este mai bine sa ramana fragmente de sac sau peritoneu pe suprafata externa a anselor intestinale, decat bucati de anse eliberate pe suprafata interna a sacului.

Sacul si peritoneul care il acopera, tesutul cicatriceal, precum si vechiul material de sutura sunt excizate pana la marginea defectului pentru a se expune tesutul normal al liniei albe. Abdomenul este inchis cu suturi intrerupte de fir monofilament de otel inoxidabil trecute prin abdomen la cel putin trei cm de marginea libera. Acestea trebuie spatiate la doi cm si nu trebuie tensionate prea tare. 

Cura cu plasa a eventratiilor 
De obicei plasa se decupeaza in forma defectului, putin mai mare si se aseaza cel mai bine intre peritoneu si peretele abdominal. 

Procedeul Rives-Stoppa foloseste o plasa asezata intre teaca posterioara a muschilor drepti abdominali si fibrele propriu-zise ale acestora. Timpii cei mai importanti sunt: 
- excizia cicatricii vechi si incizia sacului, inspectia continutului sacului, eliberarea anselor aderente si introducerea lor in cavitatea peritoneala; 
- se sutureaza cele doua margini ale peritoneului si sacului cu fir continuu absorbabil, pentru ca plasa sa nu vina in contact direct cu ansele intestinale; 
- disectia mediala a tecii dreptului pe o lungime de 8-10 cm de-a lungul defectului parietal pentru pregatirea patului protezei definitive; 
- se separa teaca posterioara a muschiului drept abdominal de fibrele sale propriu-zise pe toata lungimea sa, plasa se intinde in usoara tensiune intre dreptii abdominali si se fixeaza cu fire sintetice de monofilament neabsorbabile; 
- suturile vor fi trecute prin marginile laterale ale plasei, apoi a tecii dreptilor dinspre interior spre exterior; 
- se aseaza doua tuburi de dren deasupra plasei si se vor sutura cele doua margini mediale ale dreptilor abbominali, apoi plaga se inchide. 

Ingrijiri postoperatorii si complicatii 
In prima zi dupa operatie pacientul este sfatuit sa se plimbe, sa manance si sa bea normal. La pacientii varstnici, obezi, cu patologie respiratorie, fumatori, care au avut eventratii mari, se mentine ventilatia aproximativ 12 ore dupa operatie pentru a preveni complicatiile respiratorii. 

Complicatiile sunt putine si atunci cand apar sunt minore. Cea mai frecventa complicatie si in acelasi timp cauza de recidiva este infectia. In acest caz se va administra tratament antibiotic si daca este necesar redeschiderea plagii si drenajul, fara excizia plasei. Complicatiile tardive sunt recidiva eventratiei si rejetul plasei. 
Rezultatele sunt in general bune, iar prognosticul este favorabil.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

eventratiile tehnici chirurgicale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1515 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014287 (s)