News Flash:

Tratamentul cancerului de col uterin

28 August 2011
5280 Vizualizari | 0 Comentarii

Tratamentul cancerului de col uterin este complex folosind multiple mijloace terapeutice, care trebuie sa se succeada si sa se combine - iradiere, chirurgie, chimioterapie, tratament adjuvant.

Momentul aplicarii fiecarei secvente terapeutice tine de analiza amanuntita a fiecarui caz, de stadiul bolii, de starea locala si generala a pacientei, astfel incat aspectul capata forma unei adevarate strategiiterapeutice. Decizia trebuie luata in comun de catre o echipa complexa formata din ginecolog, anatomopatolog, radioterapeut, oncolog si chimioterapeut.

Inaintea stabilirii strategiei terapeutice este necesar un bilant general ce cuprinde examen genital complet (cu stadializarea clinica); examen clinic general, radiografie pulmonara, ECG, hemoleucograma cu trombocite, probele sferei hepatice, ale sferei urinare, VSH, glicemie, ecografie, test de sarcina la bolnavele tinere, iar pentru stadiile avansate urografie iv, cistoscopie, rectoscopie si limfografie. 

1. Tratamentul chirurgical
Urmareste in primul rand prognosticul vital, sacrificand functionalitatea in favoarea radicalitatii oncologice - extinderea exerezei chirurgicale dincolo de limitele aparente ale leziunii tumorale, cu extirparea in bloc a cailor de propagare si a statiilor limfatice satelite.

Specialistii recomanda histerectomia radicala (limfadenocolpohisterectomia totala largita) care urmareste extirparea uterului, 1/3 craniale a vaginului, ligamentelor uterosacrate si uterovezicale, parametrele, precum si statiilor ganglionare ureterale, obturatorii, hipogastrice si iliace externe.

Metastazele ovariene sunt rare si de aceea actualmente se accepta pastrarea ovarelor la femeile tinere si in stadiile incipiente.

Complicatiile postoperatorii imediate includ hemoragii prin leziuni ale vaselor iliace si mai ales ale vaselor din fosa obturatorie (extrem de redutabile si greu de stapanit), leziuni ale ureterelor, vezicii urinare si ale anselor intestinale.

Complicatiile postoperatorii sunt infectiile, hematoamele, tromboflebitele, boala tromboembolica sau aparitia de formatiuni limfochistice precoce (se reduce incidenta acestora prin neperitonizarea spatiului pelvisubperitoneal).

Complicatiile tardive sunt dominate de disfunctia vezicala, fistule ale tractului urinar, formatiuni limfochistice si limfedem suprapubian si/sau ale membrelor inferioare.

2. Radioterapia
I. Brahiterapia sau curieterapia, in care sursa de iradiere este in contact cu tumora, constituie in foarte multe cazuri primul act terapeutic. Cei mai frecventi radionuclizi folositi azi sunt Cesiu (137Cs) si Iridiu (192lr). Sursele radifere sunt introduse intrauterin si intravaginal, concomitent sau separat. Avand la baza experienta clinica, astazi sunt utilizate diferite sisteme de iradiere, dar toate deriva din cele trei sisteme clasice.

Brahiterapia vizeaza sterilizarea leziunii primitive si trebuie sa acopere cu doza tumoricida „volumul tinta": uterul, partea proximala a parametrelor si treimea superioara a vaginului. Cand nu reuseste acest deziderat, este asociata iradierea prin teleterapie.

II. Teleterapia, in care sursa de iradiere este la distanta de tumora, utilizeaza fascicule de radiatii gamma (telecobaltoterapie), fotoni X, electroni (accelerator linear si betatron). Constituie tratamentul de baza in tratamentul cancerului de col uterin, deoarece are posibilitatea de a acoperi, cel putin cu doza de referinta, volumul de tratament, in care este inclus volumul tinta.

Teleterapia se poate realiza pe intreg pelvisul, cuprinzand colul, corpul, jumatatea superioara a vaginului, parametrele, limfaticele pelviene sau poate viza parametrele, lanturile ganglionare pelviene, menajand colul, corpul, vaginul, iradiate prin brahiterapie.

Brahiterapia si teleterapia se asociaza in mod obisnuit. Succesiunea uneia fata de cealalta si dozele administrate fac parte din strategia terapeutica si planul de tratament propriu-zis al fiecarei bolnave.

3. Chimioterapia
Tratamentul citostatic este adjuvant si are urmatoarele indicatii:

- Prezenta metastazelor ganglionare, a celor ovariene sau in tesutul parametrial, diagnosticate histologic dupa radio-chirurgie. Poate fi asociat cu o cura scurta de iradiere, daca doza administrata anterior permite.
- In formele avansate de boala, in asociere cu radioterapia.
- In cazul recidivelor sau metastazelor la distanta, in asociere cu radioterapia.

Chimioterapia utilizeaza astazi cel putin trei droguri pe cura. Asocierea se realizeaza intre citostatice cu actiune in diferite faze ale mitozei: Cyclofosfamida, Cysplatin (grupa agentilor alchilanti), Metotrexat (grupa antimetaboliti), Bleomicina, Adriamicina, Adriablastina (antibiotice antitumorale), Vincristina, Vinblastina (alcaloizi vegetali).

Indicatia chimioterapiei se face in urma unei investigatii complete a cazului: varsta, stare generala, boli asociate, indici hematologici, functii renale, starea cardiovasculara.

In concluzie, tratamentul este diferit pentru fiecare pacienta in parte. Conduita fiecarui tratament in parte tine cont de varsta, stadiul bolii, starea locala si generala, alte boli asociate, examene si investigatii paraclinice.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

2 radioterapia teleterapia 3 chimioterapia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1400 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025071 (s)