News Flash:

Tratamentul cancerului colorectal. Vezi si ce prognostic are acest tip de cancer

19 August 2011
3864 Vizualizari | 0 Comentarii

Schema de tratament pentru cancerul colorectal poate include: chirurgie, chimioterapie, radioterapie. Ca si in alte tipuri de cancer, tratamentul presupune munca unei intregi echipe, formate din unul sau mai multi medici specialisti: chirurg, gastroenterolog si oncolog. Fiecare dintre acesti specialisti isi pune cunostintele in slujba tratarii cancerului.

Interventia chirurgicala ramane metoda principala in tratamentul cancerului colorectal. Principiile generale al tratamentului chirurgical sunt radicalitatea interventiei chirurgicale, ablatia, asepsia si pastrarea tranzitului intestinal fara obstacole, daca e posibil pe cale naturala.

Radioterapia preoperatorie are ca scop reducerea tumorii, iar chimioterapia postoperatorie are ca scop distrugerea celulelor canceroase si prevenirea aparitiei recidivei locale sau a metastazelor.

Prezenta metastazelor indepartate, hepatice sau in alte organe, impune pe langa ablatia tumorii si rezectia lor cu scop de citoreductie si chimioterapie postoperatorie. Schemele de radioterapie si chimiotrerapie sunt bine definite in functie de tipul tumorii depistate.

Semnele cancerului colorectal. Vezi si ce analize te ajuta sa descoperi boala din timp 

Prognosticul cancerului de colon
Prognosticul in cazul cancerului de colon depinde de stadiul bolii. In stadiile incipiente (T, N0, M0) supravetuirea la 5 ani, dupa interventii, poate ajunge si la 90%. Dar, odata cu cresterea stadiului rezultatele scad. La pacientii cu implicare ganglionara, supravietuirea la 5 ani nu depaseste 50%, dar in cazurile cu localizare pe partea dreapta a colonului - nu mai mult de 20%. Rezultatele de supravietuire in cazul pacientilor cu cancer de rect sunt mai proaste. In medie supravietirea la 5 ani, la pacienti dupa interventii radicale pentru cancer de rect, este de 50%, si depinde de stadiul procesului.

Este obligatoriu controlul periodic al pacientilor operati pentru cancer colorectal pentru depistarea precoce al recidivelor locale sau metastazelor care pot aparea. Este indicat la 3 luni  tuseul rectal, colonoscopia sau irigografia colonului ramas dupa rezectie, o data la 6 luni - ecografia abdominala, hepatica si a pelvisului, RX pulmonar. Din analize este recomandat titrarea antigenului carcino-embrionar. In caz de suspiciune de recidiva este necesara tomografia computerizata sau rezonanta magnetica.

Aproximativ 85% din recidivile locale apar pe parcursul primilor 2 ani dupa operatie, dar termenul mediu este de 13 luni. Aproximativ la 1/3 din pacienti cu recediva depistata precoce e posibil de efectuat o rerezectie. Restul, se limiteaza la terapia paleativa (radio- si chmioterapie) care usor amelioreaza starea pacientilor.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

radioterapia preoperatorie prognosticul cancerului colon
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1335 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022728 (s)