News Flash:

Tratamente naturiste cu frunze si bulbi de leurda

22 Februarie 2011
8308 Vizualizari | 0 Comentarii

Leurda sau usturoiul salbatic nu ar trebui sa lipseasca de pe masa noastra in lunile martie-aprilie. Curele cu leurda previn, printre altele, bolile cardiovasculare prin scaderea colesterolului si prin impiedicarea aparitiei trombozelor. Efectul de tonic cardiac al leurdei se datorează, pe de o parte, mineralelor pe care le contine (potasiu, magneziu, calciu), iar, pe de alta parte, fibrelor care intervin in asimilarea grasimilor si absorb colesterolul. De asemenea, substantele continute de leurda au efect vasodilatator, favorizand mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.

Inclusa in dietele de primavară, leurda are efect detoxifiant, depurativ si diuretic. In plus, imbunatateste memoria si ajuta persoanele care sufera de agitatie nervoasa. Iata cateva tratamente naturiste cu frunze si bulbi de leurda:

1. Bulbii de leurda recoltati in vara si toamna si tocati marunt au aceeasi eficacitate ca si frunzele, dar, la persoanele cu stomac mai sensibil, se prepara un macerat in lapte timp de 2-3 ore, care se va consuma prin inghitituri rare. Atat frunzele, cat si bulbii sunt bine tolerati de catre ficat si nu dau iz neplacut pentru respiratie, ca in cazul usturoiului.

2. Tinctura din frunze sau bulbi de leurda tocati marunt se prepara in alcool de 38-40%, in care se macereaza timp de 14 zile, la soare; se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare, in loc racoros si intunecos. Zilnic se iau cate 10-15 picaturi, in putin ceai sau apa, de 3-4 ori pe zi, avand efecte deosebite in dobandirea unei memorii excelente. Tinctura bine pastrata permite sa se beneficieze tot timpul anului de puterea curativa a leurdei si este un tratament eficient si in bolile cardiovasculare. 

3. Infuzia de leurda se prepara din doua lingurite frunze tocate la 200 ml apa clocotita; se beau unul sau doua ceaiuri pe zi; infuzia din frunze de leurda actioneaza in bolile gastrointestinale, curata rinichii si vezica urinara, elimina excesul de acid uric, prevenind in acest fel crizele de guta.

4. Vinul de leurda se prepara dintr-un pumn de frunze proaspete sau bulbi maruntiti, care se fierb 5 minute in 50 ml vin alb; se infuzeaza acoperit timp de 10 minute, se strecoara si se indulceste dupa gust cu miere sau sirop. Se bea dimineata cate un paharel, timp de 14 zile, fiind considerat un minunat remediu pentru persoanele in varsta, chinuite de tuse rebela, insuficienta respiratorie, expectoratii persistente si tuberculoza pulmonara;

5. Sucul de leurda, extras din frunze proaspete prin presare, se consuma in cure de 3 saptamani, luand cate 2 pahare pe zi, dimineata pe stomacul gol si dupa amiaza, avand efecte in combaterea reumatismului degenerativ, mastita si noduli la san si in inlaturarea efectelor nocive ale tutunului, printr-o actiune puternic antitoxica.

Citeste si: 

Leurda, planta care iti curata sangele si ficatul de toxine. Vezi si alte beneficii ale acestei plante 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

leurda usturoiul salbatic de leurda
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1633 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020706 (s)