News Flash:

Tratamente cu plante pentru pancreatita. Vezi si ce regim de viata se impune

6 Ianuarie 2015
2718 Vizualizari | 0 Comentarii
Tratamentele cu plante
In uz intern sunt eficiente:
- decoct din lichen de piatra, preparat cu o lingurita herba la 250 ml apa, care se fierbe 5 minute; dupa racire la 400C se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu si se beau 3 cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale, avand efecte foarte bune in stimularea secretiilor pancreatice;
- infuzie din anason: 10 grame seminte pisate la 250 ml apa clocotita se infuzeaza acoperit 15-20 de minute si se bea o cana pe zi, fractionata in 3 reprize, inainte de mese;

Pancreatita cronica
 
- infuzie din sanziene: doua lingurite herba uscata si maruntita se infuzeaza 15 minute in 250 ml apa clocotita, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi;
- macerat la rece de obligeana dintr-o lingurita radacina uscata si maruntita, tinuta timp de 8-12 ore in 250 ml apa rece; in ziua urmatoare se incalzeste usor, se strecoara si se bea cate o inghititura inainte si dupa fiecare masa principala (in total 6 inghitituri pe zi).
In amestecuri de plante sunt recomandate arnica, gentiana, menta, nalba de gradina, papadie, pelin, pufulita, sanziene, siminoc, traista ciobanului, urzica vie si valeriana.
Reteta autorului: anason (seminte), lichen de piatra, sanziene, papadie, pufulita (herba), musetel (flori), obligeana si valeriana (radacini). Din acest amestec se iau doua lingurite la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit 10 minute, se strecoara si se beau trei ceaiuri indulcite pe zi.
- tinctura din lichen de piatra (20 g herba uscata la 100 ml de alcool 700); se macereaza 10 zile, se strecoara si se iau cate 15-25 de picaturi inainte de mese;
- tinctura de papadie (20 g radacini uscate si maruntite la 100 g alcool 700); se macereaza timp de 14 zile la soare sau aproape de o sursa usoara de caldura si se iau cate 15-20 picaturi de 2-3 ori pe zi;

Alcoolul in exces provoaca chistul pancreatic
 
- ulei eteric de anason, din care se iau cate 8-12 picaturi pe zi, fractionate in 2-3 reprize;
- tija de papadie (6-10 tije proaspete) se consuma zilnic intr-o cura de primavara, alaturi de o salata din frunze proaspete de papadie.
In uz extern, pe suprafata abdomenului, in zona pancreasului, se unge pielea cu unguent de galbenele si apoi se pune o cataplasma cu herba zdrobita de coada racului.
Dieta hipercalorica, obligatorie
In terapeutica bolilor pancreasului, alimentatia are un rol esential. Intrucat bolnavii sunt expusi la diferite dereglari metabolice, este necesara stabilirea unei diete adecvate, obligatoriu hipercalorica pentru a preveni scaderea energiei si a masei corporale.
Tratamentul dietetic va debuta printr-un repaus digestiv total pe o durata de 24 de ore. In urmatoarele 2-3 zile, se interzice orice alimentatie pe cale bucala, care ar putea accentua durerile. Pentru echilibrarea necesarului de lichide din organism se va recurge la un regim hidric cu solutii nutritive, in care se introduce glucoza si aminoacizi, administrate prin perfuzii, in cateterul venos central. Dupa 4-5 zile, se poate trece la o dieta orala semilichida (300-400 ml pe zi), formata din ceaiuri medicinale si sucuri nesarate din tomate, cu adaos de vitamine liposolubile (A, D si K) si vitamine din grupul B (B12). Dupa ce au trecut 7-10 zile de la declansarea crizei, se adauga in alimentatie lapte degresat si lapte prins, rasol de pui sau vitel, ulei presat la rece (in salate), unt, miere de albine, putina paine, legume bine fierte, sucuri de fructe si compoturi (din cirese, lamai, portocale). Urmeaza un regim dietetic complet, hiperproteic si hiperglucidic, in functie de toleranta specifica a organismului, cu excluderea categorica a bauturilor alcoolice si a medicamentelor tari. Aceasta dieta de crutare a pancreasului are rol de stimulare a secretiei pancreatice, cu conditia adaugarii de enzime (triferment, procaina) si substante antispastice, antibiotice, colagoge si sedative, care vor contribui la normalizarea miscarilor abdominale.

Consumul de alcool, strict interzis!
Trebuie sa se stie ca pancreasul nu suporta o alimentatie excesiva cu mancaruri gatite cu grasime, carne rosie, vanat, produse zaharoase rafinate, sucuri sintetice, ciocolata, cafea si, mai ales, alcooluri. Continuarea consumului de alcool intensifica durerile abdominale si apare pericolul unor complicatii grave. Chiar si berea este daunatoare, iar o sticla pe zi consumata vreme indelungata poate duce atat la pancreatite, cat si la formarea de calculi biliari.
Pancreasul va fi dezintoxicat printr-un consum sistematic de legume proaspete, care au capacitatea de a stimula functiile pancreatice (spanac, urzici tinere, tomate, vinete, ridichi, varza, conopida, praz, castraveti, fasole verde).
Sunt eficiente si fructele (cirese, piersici, caise, mere, prune, gutui, afine, coacaze negre si rosii, lamai, portocale, mandarine, banane, catina alba, alune, nuci), consumate proaspete sau in sucuri naturale, baute dimineata pe stomacul gol, in cure de cate 8 zile.
Mai bune sunt fructele verzi, crude, consumate ca atare sau in diferite preparate culinare, avand rol important in drenarea lichidului pancreatic. In continuare, tratamentul pancreatitelor utilizeaza diferiti compusi antioxidanti (vitaminele C si E, caroten si seleniu), luand cate o capsula pe zi, timp de 5 zile pe saptamana.
In toate afectiunile pancreatice, ratia alimentara va fi fractionata zilnic in 5-6 mese mici de zi, usor de digerat, pentru a nu suprasolicita functiile pancreasului bolnav. Pe cat posibil, hrana sa nu fie prelucrata termic si se mesteca foarte bine pentru a stimula salivatia. Aceasta este foarte importanta in cazul insuficientei pancreatice, cand digestia este deficitara si determina o malnutritie generala.
Regimul de viata
Imediat dupa declansarea crizelor, pacientul va fi internat, obligatoriu, in spital, unde vor fi aspirate secretiile acide al stomacului cu ajutorul unei sonde, introdusa prin esofag. In continuare, se impune repaus la pat, intr-o incapere izolata. Din cauza pericolelor de agravare rapida a bolii, va fi necesara o ingrijire intensiva si la timp, pentru a mari sansele de supravietuire.
Durerile violente vor fi atenuate cu pungi de gheata pe epigastru si prin intermediul unor analgezice si, la nevoie, prin anestezie peridurala. In fiecare seara se recomanda sa se faca o baie ascendenta de sezut si pe partea superioara a abdomenului. Urmeaza o compresa rece cu alcool si o compresa cu plante, timp de o ora si iarasi o baie ascendenta rece, timp de cateva minute.
In cursul zilei, bolnavul va face frecvente respiratii complete, pentru a stimula functiile pancreasului si irigarea sanguina normala. Inainte de fiecare masa principala se vor lua cate 2 tablete de Redigest, iar dupa mese bolnavul va sta culcat si i se va aplica parafina calda pe epigastru.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pancreatita menta papadie pelin pufulita sanziene siminoc
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1652 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014776 (s)