News Flash:

Tratam aftele bucale?

7 Iunie 2011
7032 Vizualizari | 0 Comentarii
Cristina Gafton

Aftele bucale sunt ulcere superficiale sau profunde care pot apare oriunde pe mucoasa cavitatii bucale. Sunt cele mai intalnite tipuri de ulcere bucale. Cel putin una din 5 persoane dezvolta afte bucale intr-un anumit stadiu al vietii. Femeile sunt afectate mai frecvent decat barbatii. Aftele apar de obicei intre varstele de 10 si 40 de ani. Au un caracter recurent. Perioada de remisiune intre aparitia aftelor poate fi de zile, saptamani, luni sau ani.

Aftele vor apare din ce in ce mai rar la varsta adulta. Aftele se regasesc de obicei pe zonele mobile ale cavitatii bucale, cum ar fi limba sau fata interna a buzelor si obrajilor si la baza gingiilor. Ulcerul incepe ca o umflatura mica rosie si sensibila care da senzatia de arsura pentru intervalul de o zi. Aftele rupte sunt acoperite cu o membrana galbena sau alba si marginite de un halou rosu. In general, aceste afte se vindeca in doua saptamani fara cicatrice. Febra este rara iar aftele sunt rar asociate cu alte boli. De obicei, o persoana prezinta o singura afta sau cateva in acelasi timp. Majoritatea persoanelor experimenteaza prima afta in jurul varstei de 10-20 de ani. Copii sub 2 ani pot dezvolta de asemenea conditia patologica. Frecventa recurentei aftelor variaza considerabil. Unele persoane prezinta doar una sau doua episoade pe an, in timp ce altele prezinta serii continue de afte.

Nu este nevoie de tratament pentru afetele bucale. Nu exista tratament care sa le previna aparitia sau recurenta. Se pot adopta doar masuri generale care sa includa evitarea alimentelor sarate, care sa irite, evitarea atingerii aftelor cu bauturi sau alimente prin masticatia unilaterala, eliminarea cauzelor posibile care pot sa determine aftele (periajul puternic, aparatele dentare, alimentele fierbinti). Se pot aplica topice sau spalaturi bucale cu clorhexidina pentru a ameliora durerea si care sa ajute ulcerele sa se vindece mai repede. Pastele cu steroizi pot ameliora durerea si imflamatia. Topicele trebuie aplicate zilnic direct pe afta pentru a reduce iritatia prin alimentatie si periaj.

Tratamentul medical
Topicele se regasesc sub forma de:

  • geluri, creme, paste
  • uleiuri, sprayuri, apa de gura.

Corticosteroizii topici raman terapia cea mai importanta. Poate fi utilizat un spectru larg de corticosteroizi. Acestia reduc simptomele dar nu si rata recurentei ulcerelor.
Cele mai folosite preparate sunt urmatoarele:

  • hemisuccinat de hidrocortizon
  • traiamcinolone acetonide in carboximetil celuloza pasta administrat de 4 ori pe zi
  • betametazona sodium fosfat tableta dizolvata in 15 ml de apa si clatirea gurii cu solutia de 4 ori pe zi.

Preparatele de hidrocortizon si triamcinolona sunt populare deoarece nu determina supresie adrenala semnificativa. Betametazona, fluocinonide, fluticasone, clobetasol sunt mai potente si eficiente dar prezinta ca efect edvers supresia adrenala si predispozitia la candidoza.

Tetraciclinele topice pot reduce severitatea ulceratiei dar nu afecteaza recurenta: doxiciclina capsule de 100 mg dizolvate in 10 ml de apa si administrate ca apa de gura pentru 3 minute sau tetraciclina 500mg si nicotinamida 500 mg administrata de 4 ori pe zi poate reduce durerea ulceratiei. Tetraciclinele trebuie evitate la copii mai mici de 12 ani.

Apa de gura cu gluconat de clorhexidina reduce severitatea si durerea. Agentii antiinflamatori pot fi de ajutor. Se folosesc agenti topici cum ar fi benzidamina si amlexanox. Daca ulcerele sunt mici si putine sunt de ajuns doar anestetice locale: lidocaina, benzocaina.

Anestezicele injectate local pot fi necesare pacientilor cu dureri severe. Tabletele mucoadezive care elibereaza ulei de citrice si sare de magneziu ca si penicilina G topica s-au dovedit eficiente pentru reducerea durerii si scaderea timpului de vindecare fara efecte adverse.

Thalidomida a fost eficienta la aftele care nu raspund la tratament din stomatita aftoasa di boala Bechcet, desi efectele secundare sunt problematice.

Daca aftele nu raspund la topice poate fi necesara imunomodularea sistemica. Agentii sistemici includ: colchicina, prednisonul, azatioprina si thalidomida.
Se recomanda:

  • subsalicilatul de bismut care protejeaza mucoasa si accelereaza epitelizarea
  • multivitaminele, evitarea utilizarii de sodium lauril sulfate folosit in detergenti igienici orali si care distruge mucoasa.

S-a evidentiat o relatie intre fumat si reducerea recurentei aftelor. Intrun studiu efectuat incidenta aftelor era mai redusa la persoanele care fumau. Tabacul poate creste keratinizarea mucoasei care isi descreste succebilitatea la ulcerare. Nicotina, o substanta solubila local, poate juca un rol in prevenirea aftelor. Subiectii experimentelor au prezentat un rebaund al aparitiei aftelor dupa ce au stopat fumatul. Aceste descoperiri nu justifica si nu recomanda utilizarea fumatului sau a nicotinei pentru a controla conditia patologica.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aftele bucale tratamentul medical
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1499 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015892 (s)