News Flash:

Totul despre vitamina B2. Lumina, alcoolul si cafeaua se numara printre inamicii acestei vitamine

3 Martie 2011
3863 Vizualizari | 0 Comentarii

Vitamina B2 (Riboflavina) ajuta la transformarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor in energie. Este necesara pentru vindecarea si mentinerea unui tegument sanatos si ajuta organismul la echilibrarea aciditatii. Este importanta pentru par, unghii si ochi. 

Cele mai mari concentratii de riboflavina din organism apar in ficat, rinichi si inima. Concentratiile mari din ficat si rinichi reflecta rolul proeminent al vitaminei B2 in activitatea metabolica. Ficatul serveste ca punct central de procesare metabolica iar rinichii sunt responsabili pentru eliminarea substantelor care nu sunt necesare in organism. Concentratia mare de vitamina B2 in inima rezulta din necesitatea productiei de energie din oxigen.

Surse de riboflavina
Alimente care contin vitamina B2 in cantitate mare sunt ciupercile, ficatul de vitel, iaurtul, laptele de vaca sau spanacul. Doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina B2 a fost stabilita in 1998 de catre Institutul de Medicina din cadrul Academiei Nationale de Stiinte SUA dupa cum urmeaza:

0-6 luni: 300 micrograme
6-12 luni: 400 micrograme
1-3 ani: 500 micrograme
4-8 ani: 600 micrograme
Baieti 9-13 ani: 900 micrograme
Barbati 14 ani si mai mari: 1,3 miligrame
Fete 9-13 ani: 900 micrograme
Femei 14-18 ani: 1.0 mg
Femei 19 ani si mai mari: 1.1 miligrame
Femei insarcinate de orice varsta: 1.4 miligrame
Femeile care alapteaza de orice vârsta: 1.6 miligrame

Deficitul de vitamina B2
Semne ale deficitului de vitamina B2: senzatia de arsura si mancarime in jurul ochilor, incetosarea vederii, inflamatia limbii craparea pielii la colturile gurii, cataracta, sensibilitate la lumina puternica, par gras si fara luciu, eczeme sau dermatite, unghii casante, buze crapate.

Inamicii vitaminei B2
Vitamina B2 poate fi distrusa de alcool, anticonceptionale, ceai, cafea, agenti alcalini (de exemplu praful de copt), dioxidul de sulf (conservant), gatirea sau procesarea alimentelor.  Caldura si aerul afecteaza foarte putin vitamina B2, dar lumina este un factor principal care dauneaza foarte mult acestei vitamine. Din acest motiv alimentele bogate in riboflavina ar trebui sa fie gatite in oale acoperite ori de cate ori este posibil si depozitate in recipiente opace. Fara expunerea prelungita la lumina, pierderea de riboflavina prin gatire si de depozitare este de obicei mai mica de 25%.

Fara a fi atat de dramatic precum in cazul vitaminei B1, alcoolismul scade insa considerabil absorbtia si functiile vitaminei B2 in organism. In cazul abuzului cronic de alcool este necesar un aport de 5-10 ori mai mare de vitamina B2 decat in mod obisnuit. Exercitiile fizice foarte intense duc la o crestere a nevoii organismului de B2.

Vitamina B2 este de mare ajutor pentru vitamina B3. Una dintre caile utilizate de organism pentru a crea vitamina B3 (niacina) este aceea de conversie a aminoacidului triptofan. Acest proces de conversie se realizeaza cu ajutorul unei enzime numite mono kinurenina-oxigenaza si a vitaminei B2 (in forma sa FAD) care este necesara pentru ca aceasta enzima sa functioneze.

Statusul vitaminei B2 este puternic afectat de aportul de vitamina B1. Aportul adecvat de vitamina B1 poate ajuta la cresterea nivelurilor de vitamina B2. Cu toate acestea, niveluri foarte ridicate ale aportului de vitamina B1 pot creste pierderea de vitamina B2 in urina. Alte elemente nutritive, in special fierul, zincul, acidul folic, vitamina B3 si vitamina B12 nu sunt pe deplin disponibile si asimilabile in organism fara un aport adecvat de riboflavina.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vitamina b2
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019892 (s)