News Flash:

Totul despre tocoferoli

8 Februarie 2011
7813 Vizualizari | 0 Comentarii
Uleiurile vegetale obtinute prin presare la rece sunt o sursa bogata de vitamina E

Tocoferolul, sau vitamina E, este esential pentru sanatatea organismului uman. Din componenta vitaminei E fac parte 8 tocoferoli, din care alfatocoferolul este mai activ si mai eficient. In funcitie de acesta se si stabileste necesarul de vitamina E.

Puternic antioxidant, tocoferolul are un rol important in protejarea vitaminei A, a carotenilor si a uleiurilor vegetale. De asemenea, vitamina E intervine procesul de reproducere, in asigurarea functionarii normale a glandelor sexuale si a celor endocrine, inlesneste depozitarea glicogenului in ficat si in muschi.

Cum actioneaza tocoferolii

Tocoferolii intervin in metabolismul grasimilor, al calciului si al fosforului, dar si in sinteza proteinelor; limiteaza producerea de colesterol

- controleaza eliminarea apei din organism, previne imbatranirea celulelor, intareste si protejeaza inima si arterele impotriva aterosclerozei, scade riscul de ischemie cardiaca

- fortifica musculatura si tesutul conjunctiv, actioneaza pozitiv asupra circulatiei sanguine periferice si a regenerarii pielii

- au efect diuretic si hipotensiv

- sunt eficienti in diabetul zaharat, arsuri si rani greu vindecabile, atrofie testiculara, ovariana si uterina, impotenta, sterilitate; intervine in caz de menstruatii dureroase, tulburari de menopauza

- sunt bebefici in tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului, miopiei evolutive, a opacifierii cristalinului si cataractei, dar si in boala Parkinson

- asigura protectia vaselor de sange, a plamanilor si a ficatului, in hepatite

-  intaresc sistemul imunitar

Necesarul de vitamina E

La adulti, necesarul zilnic de tocoferoli este de aproximativ 25 mg, putand fi asigurat, in general, de o alimentatie echilibrata. Gravidele si lauzele trebuie sa consume mai multa vitamina E. De asemenea, un aport sporit de vitamina E este necesar varstnicilor, dar si nou-nascutilor, pana la aparitia propriei flore intestinale.

Carenta de vitamina E duce la distrofii musculare si la aparitia unor leziuni nervoase, precum si la instalarea aterosclerozei. La femei, hipovitaminoza E poate produce avort spontan. Insuficienta de tocoferoli provoaca boli ale muschilor si ale nervilor, si duce la cresterea colesterolului. La adulti, aceasta carenta duce si la scurtarea duratei de viata a globulelor rosii.

Excesul de vitamina E produce oligospermie, azospermie, in cazul barbatilor, iar la femei - involutie ovariana si tulburari ale ciclului menstrual.

Eficacitatea vitaminei E creste daca este asociata cu vitaminele A, B, C, inozitolul, manganul si seleniul. coferolul intensifica activitatea vitaminei A. In aprovizionarea organismului cu vitamina E, trebuie tinut cont de faptul ca absorbtia intestinala a acesteia din alimentele consumate este de numai cea 30%.

Surse de tocoferoli

Cele mai bune surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale din floarea soarelui, porumb, soia si masline. Nucile, semintele de floarea soarelui si germenii de grau sunt de asemenea surse importante. Tocoferolii se gasesc si in cereale integrale, peste, ulei de arahide si legume cu  frunze verzi (ceapa, usturoi, spanac, salata, stevie, leurda, etc).

Dusmanii vitaminei E

Vitamina E este solubila in grasimi si in alcool, dar insolubila in apa. Ea rezista pana la 250 grade C si este sensibila la lumina si la oxigen. Temperaturile foarte ridicate, dar si cele foarte coborate reduc cu pana la doua treimi cantitatea de tocoferoli din vegetale si uleiuri.

Tocoferolii sunt distrusi prin pasteurizarea si prin uscarea laptelui (lapte praf), prin contactul alimentelor cu bicarbonat de sodiu si prin pastrarea acestora timp mai indelungat. Astfel, carnea pastrata in frigidere pierde, in cateva zile, toata cantitatea de vitamina E de care dispunea initial. Faina alba contine cu 80% mai putina vitamina E fata de cea integrala. Vitamina E se pierde si in cazul rafinarii excesive, tocmai de aceea se recomanda ca uleiurile vegetale sa fie obtinute prin presare la rece, si nu prin rafinare, operatie care se face la temperaturi ridicate.



tocoferolul vitamina e
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1540 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020232 (s)