News Flash:

Totul despre proteine

1 Februarie 2011
4381 Vizualizari | 0 Comentarii
Soia este o sursa de proteine complete

Proteinele sunt elemente absolut necesare intr-un regim alimentar sanatos. De fapt, nu proteinele in sine constituie elementele esentiale, ci aminoacizii. Proteinele sunt formate din 22 de aminoacizi, din care 8 sunt considerati aminoacizi esentiali (izoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina si histidina, aceasta din urma fiind considerata esentiala pentru copii).

Pentru ca organismul sa poata sintetiza si folosi in mod eficient proteinele, este necesara prezenta tuturor aminoacizilor in proportii corespunzatoare, intrucat insuficienta unuia reduce eficacitatea celorlalti. Proteinele joaca un rol esential in cresterea si refacerea tesuturilor, in desfasurarea proceselor metabolice si in reglarea echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic. Unele alimente contin proteine complete, altele proteine incomplete, care nu asigura un aport adecvat de aminoacizi.

Nu exista o cantitate de proteine universal valabila care trebuie consumata, pentru ca aceasta difera in functie de fiecare individ si de nevoile organismului, insa este evident ca in perioadele de crestere si dezvoltare aportul proteic trebuie sa fie mai mare

Aportul recomandat se bazeaza pe cantitatea de proteine necesara pentru mentinerea echilibrului intre cantitatea de azot consumata sub forma de proteine si azotul eliminat zilnic.

Surse de proteine complete: ouale, pestele, carnea de pasare, de vita, de oaie, de porc, branza, laptele, iaurtul si soia.

Surse de proteine incomplete: cerealele, faina, orezul, porumbul, spaghetele, painea,  fasolea, broccoli, cartofi si arahide. 

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

proteinele aminoacizii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1467 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020726 (s)