News Flash:

Tot ce trebuie sa stiti despre testul HIV

15 August 2011
9607 Vizualizari | 0 Comentarii

Testul HIV este un test specific, un test indirect, care nu pune in evidenta virusul imunodeficientei umane (HIV), ci anticorpii specifici anti-HIV ce apar in sange ca urmare a infectarii. Testul HIV se face numai cu consimtamantul persoanei si consta in recoltarea unei probe de sange care este trimisa catre un laborator. Dupa o perioada de timp - depinde de unitatea medicala - cuprinsa intre ore si zile, sunt primite rezultatele.

In testarea HIV cel mai frecvent sunt utilizate testele ELISA si WESTERN BLOT. Pe langa acestea exista si teste directe, care identifica virusul in sange: PCR - "Polymerase Chain Reaction", adica, identificarea acidului nucleic viral.

Dupa infectarea cu HIV in organism are loc o rectie a sistemului imunitar in care se produc anticorpi impotriva virusului. Acest proces incepe la 2-3 saptamani dupa ce virusul a patruns in organism si dureaza in general pana la 12 saptamani. Abia dupa aceasta perioada este recomandabil sa se solicite efectuarea unui test. In cazuri destul de rare formarea de anticorpi poate dura pana la 6 luni. De aceea cei care au fost expusi unui risc mare sau doresc sa aiba siguranta deplina a faptului ca testul este intr-adevar negativ pot solicita repetarea acestuia dupa 6 luni.

Testul ELISA
Testul ELISA (prescurtare a termenului Enzyme Linked Immuno-SorbentAssay: reactie imunoenzimatica) este deosebit de précis - peste 99%. Pentru evitarea unor reactii false se recomanda efectuarea a doua teste, diferite unul de celalalt. Rezultatul unui test ELISA poate fi negativ sau pozitiv.

Un rezultat negativ inseamna ca in sangele persoanei respective, la data la care s-a recoltat sangele, nu erau anticorpi anti-HIV. Trebuie tinut seama de faptul ca din momentul infectarii pana la cel al aparitiei anticorpilor pot trece circa sase luni pentru ca organismul sa produca anticorpi care vor fi identificati cu ajutorul testului ELISA.

Un test facut in acesta perioada nu poate detecta anticorpii anti-HIV, iar daca persoana este infectata poate transmite infectia. De aceea, testul HIV va indica un rezultat foarte precis de-abia dupa ce trece aceasta perioada de timp (de obicei cuprinsa intre 2 saptamani - 6 luni) numita fereastra imunologica. Daca o persoana este in situatia de a banui ca a fost infectata, pentru siguranta trebuie sa repete testul dupa aceasta perioada de timp.

In cazul unui test ELISA cu rezultat pozitiv se va face o retestare tot cu un test ELISA folosind de aceasta data truse cu antigene virale diferite. Daca si acest al doilea test are rezultat pozitiv se va face testarea de confirmare cu o procedura specifica - testul Western-Blot (sau IFA).

Testul WESTERN BLOT
Testul Western-blot este un test specific de detectare a anticorpilor anti-HIV. Rezultatul acestui test poate fi pozitiv, negativ sau incert. In cazul unui test Western-blot negativ sau incert rezultatul testului HIV este considerat negativ si se cere retestarea dupa 1 - 3 luni. Daca si rezultatul testului Western-blot este pozitiv se declara seropozitivitatea HIV.

Un rezultat pozitiv inseamna ca au fost depistati anticorpi anti-HIV in sange, deci persoana respectiva este seropozitiva, iar virusul este prezent in organism. Un rezultat pozitiv nu inseamna SIDA, ci doar ca virusul imunodeficientei umane (HIV) este prezent si poate fi transmis si altora. Acest tip de testare ridica eficacitatea detectarii HIV foarte aproape de 100 %.

Alte teste HIV
Testul PCR este folosit numai in cazuri speciale. Pentru pacientii care isi manifesta dorinta de a afla in faza asimptomatica un rezultat, chiar daca el nu este inca sigur, trebuie specificat ca testul acesta este foarte scump. Pentru ca este un test mult mai sensibil decat cele care cauta prezenta anticorpilor, exista mai multe rezultate „fals pozitive".

Testul HIV: anonim sau nominal?
Exista doua tipuri de test HIV : cele anonime si cele nominale. Daca se face un test HIV anonim nu este necesara cunoasterea numelui persoanei. Proba de sange este individualizata printr-un cod numeric, rezultatul testarii fiind comunicat personal. Dezavantajul acestui tip de testare este ca, in cazul in care testul este pozitiv, persoana nu beneficiaza de trimitere catre centrele specializate de ingrijire si tratament.

Daca se face un test HIV nominal, unitatea medicala va cere numele persoanei. Bineinteles ca se garanteaza confidentialitatea tuturor informatiilor - nume, rezultat test, etc. Proba de sange este individualizata prin numele persoanei iar rezultatul testului HIV este comunicat personal. Avantajul acestui tip de testare este ca, in cazul in care rezultatul este pozitiv, persoana beneficiaza de trimitere catre centrele specializate de ingrijire si tratament.

In cazul in care o persoana merge la un centru de testare HIV pentru test HIV, un specialist consiliator ofera informatii despre test si raspunde la eventualele intrebari in legatura cu testul HIV si interpretarea rezultatului - aceasta este consilierea pre-testare.

Ce trebuie sa faceti daca ati aflat ca sunteti infectat cu HIV
Rezultatul la test trebuie dat intotdeauna personal, nu telefonic sau prin scrisoare. In cazul persoanei seropozitive urmeaza o consiliere de specialitate, post-test, in care aceasta va primi informatii in legatura cu ce reprezinta rezultatul testului, ce are de facut in continuare si va fi recomandata unui medic specialist infectionist. I se vor face o serie de analize suplimentare si in functie de rezultatele obtinute (numar de celule CD4, incarcatura virala, existenta unei infectii oportuniste, etc.) se va incepe tratamentul antiretroviral sau se va mai astepta. Medicul este cel care face recomandarea inceperii tratamentului cat si a tipului de tratament dar optiunea de a incepe tratamentul este a persoanei. Tratamentul este gratuit.

Un rezultat pozitiv la testul HIV nu inseamna imediat SIDA. Faptul ca cineva este purtator de virus nu inseamna ca este bolnav. Pot trece ani buni pana la aparitia primelor simptome. Chiar si infectata, o persoana poate duce o viata plina de satisfactii.

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

testul hiv testarea hiv testul elisa rezultat negativ
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1503 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013885 (s)