News Flash:

Tot ce trebuie sa stiti despre resuscitarea de baza la adult

2 August 2011
2850 Vizualizari | 0 Comentarii
SUPORTUL VITAL DE BAZA sau resuscitarea de bazacuprinde principalele cunostinte teoretice si aptitudini practice de care are nevoie orice persoana pentru a putea interveni într-o situatie amenintatoare de viata, în special în stopul cardio-respirator, în lipsa echipamentelor medicale.
Organismul uman are nevoie de un aport permanent de oxigen la toate organele si sistemele; în special creierul este afectat sever de absenta oxigenului mai mare de 3-4 minute.
Pentru mentinerea organismului în conditii bazale si asigurarea oxigenarii creierului, trei lucruri sunt esentiale:
A: libertatea cailor aeriene;
B: asigurarea ventilatiei care sa suplineasca mecanica respiratorie si sa permita realizarea schimburilor alveolocapilare;
C: mentinerea functiei de pompa a inimii, astfel încat sa se realizeze o circulatie eficienta si oxigenarea tesuturilor, în special a creierului.
Resuscitarea în cadrul suportului vital de baza înseamna mentinerea respiratiei si circulatiei adecvate de catre o persoana instruita, care nu beneficiaza de ajutor medical, pana la venirea echipajului medical specializat. In ultimul timp, au aparut diferente între recomandarile pentru persoanele care efectueaza resuscitare de baza neavand o pregatire speciala medicala si cele adresate resuscitatorilor cu profesie medicala, aflati în situatia de a efectua resuscitare cardio-respiratorie de baza.

Resuscitarea de baza presupune urmatoarele etape:
  • Evaluarea zonei, evaluarea sigurantei salvatorului si a victimei - ceea ce înseamna evitarea pericolelor (ex. electrocutie, intoxicatii, traumatisme).
  • Verificarea starii de constienta prin stimulare tactila - usoara scuturare de umeri - si verbala - "Sunteti bine?".
  • Daca persoana raspunde, se lasa în aceeasi pozitie si se investigheaza situatia. Se apeleaza serviciul de urgenta prespitaliceasca, daca victima are vreo problema medicala si se reevalueaza periodic.
  • Absenta raspunsului semnifica prezenta starii de inconstienta si impune apelarea ajutoarelor si începerea manevrelor de resuscitare de baza -A.B.C.-ul resucitarii.
A: Eliberarea cailor aeriene.
La o persoana cu absenta starii de constienta, caderea bazei limbii poate bloca caile aeriene superioare.
Primul gest este manevra de deschidere a cailor aeriene prin hiperextensia capului (cu  mana pe  frunte) si  ridicarea barbiei cu doua degete. Se deschide gura si se observa daca exista eventuali corpi straini (daca da, acestia se extrag manual). Daca se banuieste o leziune traumatica a coloanei  cervicale nu se efectueaza manevra de mai sus, ci doar subluxatia mandibulei, mentinand capul în pozitie neutra, în ax cu trunchiul.

B: Respiratia: priveste, asculta si simti.
Mentinand deschise caile aeriene, se verifica prezenta respiratiei privind miscarile toracelui, ascultand zgomotele respiratorii si simtind fluxul de aer. Verificarea respiratiei se face timp de maximum 10 secunde. Este posibil ca imediat dupa oprirea cardiaca, victima sa aiba cateva miscari respiratorii de tip gasping, care nu pot fi considerate respiratie normala. Daca salvatorul are îndoieli asupra existentei sau nu a respiratiei, va actiona ca atunci cand ea nu exista. 
Daca victima respira normal, dar este inconstienta, va fi asezata în pozitie laterala de siguranta, se va apela serviciul de urgenta si se va reevalua periodic victima. Daca persoana nu respira, se apeleaza serviciul de urgenta (de catre alta persoana sau chiar de salvator) si apoi se continua manevrele de resuscitare cu efectuarea compresiilor toracice.

C: Circulatia - Compresiile toracice externe.
Persoana care efectueaza resuscitarea se pozitioneaza lateral fata de victima, care se afla pe un plan dur si repereaza locul pentru compresii toracice externe, în centrul toracelui sau la jumatatea sternului. Nu aplicati nici o presiune la nivelul abdomenului superior sau la nivelul apendicelui xifoid (partea inferioara a sternului). In acest punct se plaseaza podul palmei unei maini si a doua mana deasupra primei.
Cu degetele întrepatrunse, cu coatele drepte si bratele perpendiculare pe planul pacientului se executa 30 de compresii toracice, astfel încat sternul sa fie deprimat cu cel putin 5 cm (fara a depasi, însa, 6 cm). Dupa fiecare compresiune se lasa un moment de revenire a toracelui fara a se pierde contactul mainilor cu toracele victimei. Frecventa de efectuare a compresiunilor toracice este de 100/min. (fara a depasi 120/min.), iar timpul de compresiune si revenire trebuie sa fie egal. 
Compresiile toracice externe corect efectuate genereaza un flux sanguin, cu o tensiune arteriala sistolica cuprinsa între 60 si 80 mmHg, care înseamna o circulatie redusa, dar importanta la nivelul cordului si creierului, si cresc probabilitatea unei defibrilari cu succes. 

VENTILATIA (respiratia artificiala) - ventilatia gura la gura.
Dupa 30 de compresiuni toracice, se efectueaza doua ventilatii gura la gura. Se mentin caile aeriene în pozitie deschisa, se curata de eventuali corpi straini si se penseaza nasul cu indexul si policele. Salvatorul face un inspir, dupa care îsi plaseaza gura etans pe gura pacientului, efectuand expirul prin care introduce aerul în caile aeriene ale victimei timp de o secunda. Se urmareste expansiunea toracelui în timpul insuflatiei si apoi are loc expirul pasiv. Daca toracele nu expansioneaza, înseamna ca exista o obstructie a cailor aeriene si va fi necesara efectuarea manevrei de dezobstructie a cailor aeriene. Daca în urma ventilatiei corect efectuate toracele nu expansioneaza, se vor lua în considerare urmatoarele alternative:
- verificarea cavitatii bucale si extragerea cu doua degete a corpilor straini vizibili;
- repozitionarea capului cu mentinerea hiperextensiei si a ridicarii barbiei;
- continuarea compresiilor toracice în ritm de 100/min. în situatia în care ventilatiile corecte se dovedesc incapabile sa produca expansiunea toracelui si banuim ca exista o obstructie a caii aeriene mai jos de faringe.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cunostinte teoretice aptitudini practice situatie amenintatoare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1506 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015273 (s)