News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre implantul dentar

16 Februarie 2012
3380 Vizualizari | 1 Comentarii

Implantul dentar a fost conceput ca o metoda de a inlocui un dinte sau un grup de dinti absenti de pe arcadele maxilare, la inceputul anilor '60. Ideea este insa mult mai veche, la fel de veche ca necesitatea de a substitui dintii extrasi.

De-a lungul timpului, pentru a asigura o legatura cat mai stabila si de durata intre suprafata implantului si os, au fost propuse si utilizate implanturi de mai multe forme: lama, ac, cilindru, toate acestea fiind pozitionate in interiorul osului. Alte tipuri de implanturi urmareau ca forma suprafata osului sprijinindu-se pe aceasta. Practica a aratat ca tratamentul prin implanturi sub forma de surub are rezultatele cele mai bune. Ca urmare, in prezent acest tip de implant este utilizat pe scara cea mai larga. 

Cheia acestui succes consta in suprafata mai mare de contact intre implant si tesutul osos, precum si in faptul ca procedura chirurgicala este mai putin traumatizanta decat in cazul folosirii celorlalte tipuri de implant. 

Prima etapa a tratamentului prin implanturi este evaluarea de catre medicul stomatolog a starii generale a pacientului. Cele mai importante aspecte urmarite sunt disfunctiile metabolice si endocrine, afectiuni imunologice, tratamente medicale in curs. 

In cazul existentei unora dintre aceste afectiuni, este necesara efectuarea unor analize suplimentare pentru stabilirea mai precisa a sanselor de reusita. 

Factori care influenteaza reusita implantului dentar
Un factor major de risc este fumatul excesiv, deoarece acesta scurteaza durata de viata a implanturilor. Toate aceste aspecte influenteaza calitatea osului receptor. La nivelul cavitatii bucale, sansele de succes ale terapiei sunt semnificativ influentate de igiena, prezenta afectiunilor parodontale, pozitionarea si anatomia dintilor restanti si starea gingiei.

Factorul local cel mai important este cantitatea osului restant. In cazul in care volumul osos este insuficient pentru plasarea implanturilor, se pot face o serie de interventii pentru marirea crestei osoase receptoare. Aditia de os se face cu os autogen (os propriu) sau cu os artificial, singurul inconvenient in aceasta ultima varianta fiind marirea duratei tratamentului cu trei-sase luni.

Interventia chirurgicala 
Folosind tehnici de microchirurgie minim invazive, se face o incizie in mucoasa crestelor osoase, se descopera osul receptor in care se prepara o cavitate. In functie de dimensiunile cavitatii se stabilesc diametrul si lungimea implantului. 

Pentru formarea unei suprafete de osteointegrare cat mai extinse, este de dorit ca dimensiunile implantului sa fie cat mai mari. 

Cu toate acestea, in unele cazuri pot exista limitari anatomice generate de traiectul nervului mandibular la arcada inferioara sau de sinusul maxilar si de cavitatea nazala in zona superioara. Dupa plasarea implantului se poate opta pentru doua solutii de tratament, in functie de stabilitatea initiala a implantului in cavitatea preparata in os. 

Prima varianta este acoperirea implantului cu mucoasa bucala prin sutura. Astfel, in timpul osteointegrarii implantul este ferit in totalitate de actiunea factorilor externi, factori ce in unele cazuri pot afecta acceptarea implantului (dureaza in medie trei luni la mandibula, iar la maxilar maxim sase luni). 

Dupa aceasta perioada, implantul este pregatit sa sustina o lucrare protetica. Se practica o mica incizie in mucoasa bucala, chiar in dreptul implantului prin care se ataseaza lucrarea protetica, respectiv coroana dentara artificiala.

A doua varianta este preferata in ultimul timp: unele scoli de implantologie opteaza pentru scurtarea sau chiar renuntarea la aceasta perioada de protejare a implantului. 

Aceasta tehnica are sanse reale de succes in cazul unei stabilitati imediate foarte bune a implantului. Pe tot parcursul unei astfel de interventii, pacientul este anesteziat local pentru a nu percepe durerea. 

In cazul interventiilor extinse, durerea poate aparea o data cu terminarea efectului anestezic. In aceste momente, durerea poate fi usor inlaturata cu ajutorul medicatiei antialgice si antiinflamatorii. 

In zilele urmatoare, la nivelul inciziei se poate manifesta o usoara senzatie de disconfort. In functie de amploarea interventiei, pentru doua-trei zile poate aparea o tumefactie la nivelul tegumentelor. 

Tratamentul prin implanturi este complex si de durata, insa avantajele fata de alternativa clasica justifica deplin o astfel de optiune.

Avantajele implantului dentar
Desi numeroase persoane sunt reticente in fata termenului de interventie chirurgicala, totusi, in prezent numerosi pacienti au ales avantajele terapiei prin implanturi: in cazul lipsei unui dinte se protezeaza zona respectiva fara afectarea dintilor vecini (ca in cazul unei punti dentare). Daca sunt mai multi dinti lipsa se poate sustine o lucrare protetica fixa cu ajutorul unui numar mare de implanturi. 

Intretinerea implantului dentar
Durabilitatea implanturilor este asigurata de o igiena riguroasa a cavitatii bucale. Igienizarea zilnica a cavitatii bucale necesita deprinderea unor noi metode de indepartare a placii bacteriene prin folosirea periutelor interdentare si a dusurilor bucale. Numai medicul stomatolog este in masura sa explice si sa evalueze eficienta acestor metode, de aceea prezenta intr-un cabinet stomatologic o data la trei-patru luni este obigatorie. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

implantul dentar interventia chirurgicala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1513 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013953 (s)