News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre digestie. Vezi si cine impiedica absorbtia substantelor nutritive

19 Aprilie 2011
7278 Vizualizari | 0 Comentarii

Cunoscand cat mai bine modul in care functioneaza corpul nostru, putem intelege mai usor cum sa ne pastram mai mult timp sanatatea. Digestia este procesul prin care sunt descompuse alimentele consumate in acele substante de care organismul are nevoie pentru a functiona si a se reface.

Descompunerea alimentelor se realizeaza prin actiunea enzimelor, si incepe in cavitatea bucala unde carbohidratii, zaharurile si grasimile initiaza procesul de digerare alcalina. In cavitatea bucala exista enzime digestive alcaline, care sunt folosite in digestia carbohidratilor si a grasimilor. In stomacul inferior se afla enzime digestive acide (pepsina), pentru digestia initiala a proteinelor. Apoi, in pancreas si in prima portiune a intestinuluisubtire exista enzime digestive alcaline care incheie procesul de digerare a proteinelor, amidonului, zaharurilor si grasimilor. Majoritatea acestor procese sunt de natura alcalina.

Atunci cand alimentele pe care le-am consumat nu sunt descompuse corect, fie din cauza unei disfunctii a pancreasului, stomacului sau tractului intestinal, fie din cauza ca am combinat alimente nepotrivite, se produc gaze de fermentatie si/sau putrefactie. Cu cat sunt mai grave problemele provocate de gaze, cu atat dieta aleasa este mai slaba, si/sau inadecvata.

Daca sunteti o persoana foarte slaba sau daca duceti lipsa de tesut muscular adecvat, este foarte posibil ca organismul dumneavoastra sa nu fi digerat in mod corespunzator alimentele consumate

Substantele rezultate din descompunerea alimentelor
1. Proteine
Acestea sunt descompuse in aminoacizi. Pentru ca organismul uman sa fie in stare sa sintetizeze si utilizeze in mod cat mai eficient proteinele, este nevoie ca toti aminoacizii sa se gaseasca in proportii corespunzatoare. Lipsa ori prezenta in cantitate insuficienta a oricarui aminoacid va reduce in mod proportional eficacitatea celorlalti.

Aminoacizii esentiali. Vezi care este rolul fiecaruia in organism si de unde pot fi procurati 

2. Carbohidrati
Amidonul si zaharurile complexe sunt descompuse in zaharuri simple, folosite drept combustibil.

3. Grasimi
Sunt descompuse in acizi grasi si glicerol, pentru regenerare si nevoi urgente.

Absorbtia nutrientilor
Dupa ce alimentele au fost descompuse, urmeaza absorbtia de catre organism a nutrienilor: vitamine, saruri minerale, etc. Acestea sunt transportate de sange pana la celule, care le folosesc pentru energie, stimulare, construire si regenerare sau le stocheaza pentru utilizare ulterioara.

Absorbtia se produce prin cili sau vilozitati (formatiuni cu aspect de deget, prezente pe suprafata anumitor membrane) si mici pori amplasati de-a lungul membranelor mucoase ale intestinului gros si intestinului subtire. Absorbtia ar trebui sa fie un proces simplu, numai ca, la cele  mai multe persoane, intestinele ajung sa se incarce cu o substanta de consistenta cauciucului: placa mucoida.

Zaharurile si cerealele rafinate, carnea si produsele lactate sunt alimentele direct raspunzatoare de formarea acestei placi. Placa mucoida blocheaza absorbtia corespunzatoare a elementelor nutritive din alimentele de catre organism.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

digestia pepsina proteine aminoacizi carbohidrati grasimi absorbtia
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1723 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020434 (s)