News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre curele balneare

2 Octombrie 2011
7107 Vizualizari | 0 Comentarii

Cei care doresc sa-si petreaca intr-un mod sanatos concediul pot alege ca destinatie statiunile termale din tara noastra. Curele bal­neare din aceste statiuni se adreseaza atat persoanelor sanatoase care vor sa alunge stresul si oboseala, cat si celor care au anumite suferinte.

Reumatism, sechele post traumatice, varice, boli cardiovasculare, astm, bronsita, ulcer, hepatita, boli de rinichi, obezitate, boli ginecologice, depresii pot fi tratate cu ajutorul balneoterapiei.

Balneoterapia utilizeaza factorii naturali te­rapeutici atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea unor boli din toate specialitatile me­dicale. In cazul pacientilor cu boli cronice, curele balneare vin in completarea tratamentelor medicamentoase. Sunt considerati factori naturali terapeutici: apele minerale si termale, lacurile si namolurile terapeutice, gazele terapeutice, clima­tul, inclusiv microclimatul din saline si pesteri. Cele mai utilizate sunt apele termale si minerale, care pot fi aplicate in cure externe (bai, dusuri, jeturi locale, pulverizari) si/sau in cure interne (consum de apa minerala de izvor, aerosoli, inhalatii, irigatii, gargara). 

10 contraindicatii ale curei balneare

Pe langa folosirea factorilor naturali terapeu­tici, curele balneare mai cuprind, in functie de bolile carora se adreseaza, proceduri de recupera­re me­dicala (fizioterapie, kinetoterapie, masaj), dieta, psihoterapie. Toate acestea se efectueaza in conditiile unui program care alterneaza tratamentul cu odihna si plimbarile in aer liber. In general, o cura balneara dureaza trei saptamani. 

In ultimul timp, pe langa utilizarile medicale si terapeutice, balneoterapia este din ce in ce mai solicitata ca metoda de relaxare si agrement. Oamenii merg in statiuni pentru odihna, mentinerea sanatatii, eliberarea de stres, dar si pentru efectuarea unor programe de slabire. In aceste scopuri sunt indicate centrele SPA cu piscina, jacuzzi, sauna, masaj si alte metode de relaxare.  

Cura balneara cuprinde:
1. Cura cu ape minerale care in functie de originea lor, proprietatile fizico-chimice si influenta asupra organismului se pot utiliza in cure interne sau externe
 -cura cu ape termale  care administrate pe cale externa sub forma de bai pot sa fie utile in afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni neurologice,ginecologice, dermatologice, etc sau pe cale interna prin irigatii intra-vaginale in leucoree abundente, irigatii rectale, intestinale pot fi utile in unele forme de colite cronice.  

Indicatiile terapiei cu ape minerale 

2. Cura cu namoluri - peloidoterapia, care in functie de proprietatile fizico-chimice se clasifica in 3 categorii:

- namoluri saprofite bogate in hidrosulfura de fier; se gasesc pe fundul lacurilor continentale: Amara, Fundata, Lacul Sarat si lacurile de pe litoral: Agigea, Techirghiol sau lacurile sarate: Sovata, Ocna Sibiului; se mai gasesc la Baile Felix, Ocnele Mari, Marea Neagra - au luat nastere din flora si fauna bazinului acvatic in urma transformarilor fizice, chimice, biologice in decursul epocilor geologice;

- namoluri de turba sunt roci sau depozite organogene care au luat nastere prin descompunerea resturilor vegetale acumulate de-a lungul timpului pe fundul unor mlastini; se gasesc la Mangalia, langa Vatra Dornei, Covasna;

- namoluri minerale iau nastere la emergenta unor izvoare prin sedimentarea sarurilor pe care le contin ( izvoarele pot fi carbo-gazoase, calcice, sodice, feruginoase, sulfuroase, etc ); astfel la Govora mai gasim namol argilos, silicos si iodat, la Gioagiu Bai, namol feruginos. 

Namolurile pot fi aplicate sub forma de impachetari complete sau partiale, cataplasme, bai de namol, tampoane vaginale sau ungere cu namol si expunere la soare (metoda naturista egipteana) sau chiar solutii injectabile.

In functie de proprietatile fizico-chimice, proprietatile terapeutice ale namolurilor sunt dintre cele mai diverse: efecte antigenice si antialergice, actiune bacteriostatica, antiinflamatorie si antialgica, vasodilatatorii, decontracturante, sedative, stimuleaza regenerarea tisulara, imbunatatesc circulatia, ceea ce le face utile intr-o serie de boli: reumatismale, ginecologice, neurologice, traumatisme, afectiuni ortopedice, dermatologice, etc.

3. Mofetele
Reprezinta emanatiile de gaz (cel mai frecvent bioxid de carbon si mai rar hidrogen sulfurat) in regiuni vulcanice sau mine de carbuni; pot sa fie uscate sau umede (daca antreneaza vapori de apa).

4. Aerosolii naturali
Sunt de mai multe tipuri:

- marini: se formeaza prin spargerea valurilor in larg sau lovirea lor de tarm; sunt incarcati electric negativ si se raspandesc pana la 80-100m de tarm ;
- aerosolii de padure: rezultati prin condensarea particulelor de apa pe o substanta volatila sau polen; prezenta acestora justifica efectele biologice ale climatului marin, montan sau de padure.

5.  Hidroterapia
Foloseste in scop profilactic sau terapeutic apa la diverse temperaturi si in diverse stari de agregare la care se pot adauga plante medicinale, substante chimice, aplicatii cu parafina, namol; acestea pot sa fie prin aplicatii locale: comprese, cataplasme cu namol, mustar, impachetari cu parafina, sau aplicatii enerale: bai generale, impachetari generale, sauna, etc.

Beneficiile terapeutice ale dusului subacval 

Un loc aparte in cadrul acestei terapii il ocupa lacurile terapeutice helioterme, lacuri naturale sau artificiale cu ape sarate de concentratie din ce in ce mai mare spre profunzime, avand un strat superficial de apa dulce provenita din apele meteorice sau rauri.

6. Electroterapia
Utilizeaza efectele curentului electric, ale energiei cuantice si undele electro-magnetice in scop profilactic si terapeutic prin: curentul galvanic, curenti de joasa frecventa (diadinamici, exponentiali ), de medie frecventa, de inalta frecventa, cu unde lungi, medii sau metrice, cu unde scurte sau ultra-scurte, microunde, magneto-diafluxul, sonoterapia, energia radianta cu infrarosii, ultraviolete. 

Ce afectiuni putem trata cu ajutorul curentilor cu impulsuri 

Ce afectiuni putem trata cu ajutorul curentului galvanic 

Ce afectiuni putem trata cu ajutorul curentilor dinamici 

7. Kinetoterapia
Este terapia prin miscare si include numeroase tehnici si practici cum ar fi : manipularile (constituie anumite miscari imprimate pasiv unor segmente, suport care pregateste kinetoterapia activa), elongatia vertebrala sau in apa (hidrogimnastica), cura de teren care este o metoda de mers dozat, pe trasee special amenajate in pante, gradat, pe cont propriu fara vreo dirijare, o constituie " jogging-ul " care practic amplifica rezervele cardio-vasculare , respiratorii, musculare, mio-arto-kinetice. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

statiunile termale balneoterapia mofetele aerosolii naturali
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1756 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020587 (s)