News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre ciclul menstrual

2 Ianuarie 2013
5960 Vizualizari | 0 Comentarii

Pentru a nu fi, de cele mai multe ori, luata prin surprindere de menstruatie (destul de neplacut, nu-i asa ?) sau pentru a nu te ingrijora tot timpul gandindu-te daca data trecuta a fost sau nu in acea perioada "sigura" (si mai neplacut), trebuie sa cunosti semnalele pe care corpul ti le da, sa le interpretezi si astfel sa poti sa prevezi orice posibila neplacere. Fiindca corpul tau iti da, in permanenta, semnale ce reflecta schimbarile ce se petrec. Asculta-l. Vei sti cand sa-l aperi si cand sa-l ajuti. Iti va fi foarte folositor sa fii constienta de toate schimbarile despre care el ti le semnaleaza. Menstruatia, ovulatia, secretiile vaginale, toate iti pot spune daca corpul tau este sanatos si daca functioneaza cum trebuie sau, din contra, daca sunt motive sa mergi la medic fiindca ceva nu este in regula. Cand apar aceste semne ? Ce inseamna fiecare ? Hai sa vedem ...
Tot ceea ce exista se subordoneaza unui ritm, unui ciclu. Alternanta zi - noapte este un ciclu, alternanta anotimpurilor este un ciclu, rotatia planetelor este un ciclu, viata insasi - nastere, maturitate, moarte - este un ciclu. Difera doar perioada de la inceperea unui ciclu pana la terminarea lui si inceperea unui nou ciclu. Corpul uman este direct influentat de ciclul lunar, dar in special corpul femeii raspunde acestui ciclu. Asa cum luna trece prin mai multe faze in timpul unui ciclu, tot asa si corpul femeii trece prin mai multe faze si cum este foarte usor sa observi si sa intelegi fazele lunii, tot asa de usor este sa observi si sa intelegi fazele ciclului menstrual.
Primele cicluri menstruale apar odata cu pubertatea
si vor continua pana la menopauza cand se vor sfarsi. Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care apar la un interval de timp regulat si se caracterizeaza prin ovulatie si menstruatie. Ciclul menstrual incepe in prima zi de menstruatie si se termina in prima zi a menstruatiei urmatoare, fara a o include si pe aceasta. Cel mai obisnit interval este cel de 28 de zile (cat cel al ciclului lunar - luna, satelitul natural al pamantului) dar se poate ca acest interval sa fie si mai scurt - de 22 - 27 de zile - sau mai lung - de 30 - 35 de zile, fara a fi ceva anormal. Durata poate fi influentata de starea ta generala de sanatate, de starea de oboseala, de dieta, schimbarea de clima si cel mai adesea, de stress. Dar foarte important este ca durata ciclului menstrual sa fie intotdeauna aceeasi. Atunci cand observi ca ciclul tau care a fost regulat, a devenit neregulat sau daca observi ca dureaza mai putin de 21 de zile sau mai mult de 35 de zile sa stii ca ceva nu este in regula si trebuie sa discuti acestea cu un medic endocrinolog sau ginecolog.
Fiziologic, ciclul menstrual se afla sub comanda unor hormoni si reprezinta o succesiune de modificari ale aparatului genital, modificari menite sa usureze aparitia si instalarea unei sarcini. Ciclul menstrual se poate imparti in doua perioade : perioada pre-ovulatorie si perioada post-ovulatorie (sau perioada luteala). Perioada pre-ovulatorie, cea de debut a ciclului, incepe in prima zi de menstruatie (sangerare) si tine pana in ziua ovulatiei. Perioada post-ovulatorie incepe odata cu ovulatia si se termina la inceperea unei alte menstruatii. Ovulatia in sine este foarte scurta si nu poate fi definita ca find o "perioada" ci numai un fenomen.
 
Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc regulat. El se caracterizeaza prin doua fenomene : ovulatia si sangerarea menstruala (numita si mentruatie). Dezvoltarea organelor genitale interne si externe si apoi modificarile ce apar in decursul ciclului menstrual sunt supuse actiunii mai multor hormoni care depind unul de celalalt printr-un sistem comanda - raspuns comanda. Ca raspuns la informatiile de origine nervoasa primite, anumite celule nervoase ale hipotalarnusului (regiune foarte importanta a creierului, sediul centrilor nervosi superiori) secreta un neurohormon LH - RH. Acest prim semnal hormonal, care are loc la fiecare 90 de minute, stimuleaza glanda hipofiza, situata chiar sub hipotalamus. Sub actiunea neurohormonului LH - RH hipofiza secreta la randul sau doi hormoni FSH si LH, care ajung la nivelul ovarului prin intermediul circulatiei sanguine. Sub actiunea hormonilor hipofizari, ovarele, la randul lor, secreta alti hormoni: initial estrogen, apoi progesteron. Acesti hormoni trec in circulatia sanguina si actioneaza in special asupra organelor genitale : vagin, uter, trompe uterine si sani. In functie de concentratiile sanguine, estrogenul si progesteronul stimuleaza sau franeaza secretia neurohormonilor produsi la nivelul hipotalamusului si a glandei hipofize.
FSH (hormonul de stimulare foliculara) este hormonul hipofizar care antreneaza dezvoltarea foliculului ovarian si regleaza concentratia de estrogen secretat de catre ovar.
LH (hormonul luteinizant) este hormonul care provoaca ruptura foliculului ovarian antrenand astfel ovulatia. El declanseaza o crestere a secretiei de progesteron de catre corpul galben aparut prin transformarea foliculului ovarian.
Estrogenul actioneaza asupra organelor genitale, asupra pielii si asupra mucoaselor, asupra tesutului osos, vaselor sanguine, asupra metabolismuluj in general. Un rol foarte important il are in dezvoltarea (ingrosarea) endometrului (mucoasa uterina).
Progesteronul are un rol esential in ceea ce priveste o sarcina : el pregateste nidatia ("cuibarirea") ovocitului fecundat. Sub actiunea progesteronului endometrul (mucoasa uterina) sufera modificari importante care o pregatesc pentru implantarea ovulului. De asemenea progesteronul blocheaza eliberarea hormonilor FSH si LH de catre glanda hipofiza, astfel blocand o ovulatie in timpul existentei unei sarcinii.

Organismul femeii se pregateste in fiecare ciclu menstrual pentru o posibila sarcina. Aceasta inseam na ca incep, in acelasi timp, procesul de formare si eliberare a unui ovul si procesul de ingrosare a endometrului (mucoasa uterina, locul unde ovulul se va "cuibari" in cazul in care va fi fertilizat de spermatozoid). De fapt, fenomenul principal in jurul caruia se desfasoara toate aceste schimbari este chiar ovulatia.
Ovulatia reprezinta eliberarea unui ovocit - celula sexuala feminina - din ovar. In prima jumatate a ciclului, in faza pre-ovulatorie, incepand cu prima zi de menstruatie, un numar de foliculi sunt activati. Cativa dintre ei vor ajunge la maturitate dar unul singur va elibera ovocitul. Ovulatia are loc cu 14 zile (plus sau minus 2 zile) inainte de inceperea unui nou ciclu, deci cu 14 zile (plus sau minus 2 zile) inainte de inceperea unei noi menstruatii. Ovocitul este aspirat de franjurii (cilii) pavilonului (fimbriei) trompei uterine (tub fallopian) iar aceasta ii va inlesni deplasarea catre uter. In timpul acestei calatorii poate avea loc fecundarea ovocitului de catre spermatozoizi. Dupa ovulatie foliculul din care a fost eliberat ovocitul va continua sa existe si sa secrete hormonul progesteron. In aceasta faza foliculul care a eliberat ovocitul se numeste corp galben. Secretia progesteronului are ca scop sustinerea unei eventuale sarcini in cazul fecundarii ovulului.
Daca a avut loc fecundarea, ovocitul fecundat va "calatori" pana in uter unde se va atasa de mucoasa uterina, special pregatita in acest scop de secretiile hormonale - va avea loc implantarea. Implantarea are loc la aproximativ 6 - 7 zile dupa fecundare. Atasarea ovocitului fecundat de mucoasa uterina se face prin distrugerea unei mici zone a acestei mucoase. Acest lucru poate avea ca urmare o usoara sangerare. Trebuie sa iti cunosti particularitatile sangerarii menstruale si sa fii atenta pentru a nu confunda aceasta mica sangerare de implantare cu o menstruatie usoara ce a aparut mai devreme ...
Daca nu a avut loc fecundarea, ovocitul se va distruge in 24 de ore iar "corpul galben" va opri secretia de progesteron si va dispare. Balanta hormonala se va schimba din nou, avand drept consecinta, dupa un timp, aparitia urmatoarei menstruatii.
Menstruatia reprezinta eliminarea mucoasei uterine (endometru). Mucoasa uterina se transforma sub actiunea hormonilor ovarieni - estrogeni si progesteron - pregatindu-se pentru primirea si gazduirea unui ovul fertilizat, ingrosandu-se progresiv in paralel cu o retea de vase sanguine si glande. Daca aceasta fertilizare nu are loc, secretia de progesteron scade. Aceasta scadere a nivelului progesteronului duce la aparitia unor mici contractii ale vaselor sanguine ale mucoasei uterine. Acestea sunt urmate de o "sufocare" a mucoasei uterine care incepe sa se elimine, producandu-se mici hemoragii locale. Totalitatea acestor mici hemoragii reprezinta menstruatia.
Sangerarea este usoara la inceput, creste in volum in zilele 2 si 3, apoi scade devenind, din nou usoara, pana se opreste. Cantitatea de sange eliminat si durata sangerarii menstruale sunt caracteristice fiecarei femei, ele putand varia chiar la aceeasi femeie, de la un ciclu la altul. Sangele menstrual nu se coaguleaza datorita prezentei, in cavitatea uterina, a unor enzime. Daca cantitatea de sange eliminata este mare, enzimele nu sunt suficiente, si atunci se elimina si sub forma unor cheaguri. Menstra contine de asemenea si mucus secretat de glandele uterine si fragmente de mucoasa. In medie durata unei menstruatii este de 4 - 6 zile iar cantitatea medie este de o jumatate de pahar de sange. Dar acestea nu sunt decat niste valori medii obtinute in urma unor observati. La tine poate sa difere putin fara a fi un semn de anormalitate.
Daca totusi menstruatiile tale sunt foarte scurte sau in cantitate foarte mica sau menstruatiile au o durata mare sau sunt in cantitate mare, sunt semne ca ceva nu este in regula cu balanta hormonala si trebuie discutat cu medicul specialist. Menstruatiile sunt precedate de unele simptome care se numesc, toate impreuna, sindrom premenstrual.
In paralel cu procesul de formare si eliberare a unui ovul si procesul de ingrosare a endometrului au loc si alte transformari care au ca scop crearea unui anumit ambient pentru spermatozoizi si anume unul cat se poate de primitor in perioada de ovulatie si unul mai putin primitor in restul perioadei. Acest lucru se face prin schimbarile ce au loc in ceea ce priveste volumul si vascozitatea secretiilor vaginale.
Din momentul inceperii unui nou ciclu menstrual, sub influenta hormonului estrogen volumul secretiilor incepe sa creasca, iar vascozitatea sa scada. Aceste fenomene continua pana in momentul ovulatiei cand volumul secretiilor vaginale atinge un maxim iar vascozitatea este minima, in acest fel existand in vagin un mediu cat se poate de primitor pentru spermatozoizi. Tot in acest timp, sub influenta estrogenului mucoasa uterina (endometrul) incepe sa se ingroase. Aceasta este perioada pre-ovulatorie.
Dupa ovulatie, sub influenta hormonului progesteron, incepe un proces invers in ceea ce priveste secretiile vaginale si anume incepe o scadere a volumului si o crestere a vascozitatii. In acest timp mocoasa uterina (endometrul) este tot in crestere. Acum a inceput perioada post-ovulatorie (perioada luteala).
Scadera volumului secretiilor vaginale si cresterea vascozitatii lor continua pana in momentul in care, fiindca nu a aparut o fertilizare, nivelul hormonului progesteron scade. Acest lucru atrage dupa sine scadrea pana la minim a volumului secretiilor vaginale si cresterea la maxim a vascozitatii lor. In acest fel mediul vaginal este neprimitor pentru spermatozoizi, facandu-le trecerea catre uter si trompe uterine, cat se poate de anevoioasa. In plus, scaderea nivelului hormonului progesteron duce la intreruperea dezvoltarii mucoasei uterine (endometrul) si la eliminarea acesteia. Eliminarea mucoasei uterine este obisnuita sangerarea menstruala (sau menstruatia). Perioada post-ovulatorie s-a incheiat, s-a incheiat un ciclu menstrual si incepe un nou ciclu menstrual si perioada pre-ovulatorie. Iar acest proces ciclic continua pana la aparitia menopauzei.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

menstruatie ciclul menstrual organismul femeii sangele menstrual
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1710 (s) | 23 queries | Mysql time :0.052037 (s)