News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre aditivii din paine

30 Ianuarie 2014
1461 Vizualizari | 0 Comentarii
Paine albă sau neagră? Inainte să te decizi, citește eticheta în căutarea E-urilor periculoase. Pentru că, de multe ori, painea neagră nu este mereu… neagră. Poate fi din făină albă, dar cu aditivi de colorare.
Faţă de acum caţiva ani, în magazine poţi găsi zeci de feluri de paine, ambalată sau neambalată, cu sau fără sare, graham, cu seminţe, de secară...

Vezi si: Scapa de kilogramele in plus cu dieta cu paine
 
Cand alegi painea, trebuie să ţii, într-adevăr, cont de problemele tale de sănătate. Dar întai şi întai trebuie să alegi o paine cu o compoziţie cat mai simplă.
,,Cea mai indicată paine este cea intermediară. Atunci cand alegem felul ei, trebuie să ţinem cont de ceea ce scrie pe etichetă, dar şi de aspectul produsului”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Vezi si: Slabeste usor cu paine prajita
 
Paine neagră? Nu, paine cu caramel!
Pentru a da culoarea specifică painii negre, unii producători adaugă coloranţi, cum este caramelul, spun specialiștii.
In multe cazuri, făina albă nu este amestecată nici măcar cu o cantitate cat de mică de făină neagră. Culoarea este dată 100% de colorant!
,,Mai sunt şi sortimente de paine care au un aspect mai închis şi care pot conţine făină de malţ, obţinută din cereale încolţite.
Acest tip de făină este sănătoasă şi are şi vitamine”, spune nutriţionistul Corina Zugravu.
In cele mai multe dintre produse, pe langă făina de grau dur se mai adaugă şi făina obţinută prin măcinarea altor cereale, precum cea de mălai sau de orez.
,,Atunci cand cumpărăm paine feliată, în special neagră, trebuie să ne uităm la aspectul feliilor. Trebuie să se vadă tăraţele, nu un miez uniform, foarte poros.
Astfel ne putem da seama dacă sunt amestecate mai multe tipuri de făină sau sunt adăugate şi alte produse”, precizează Corina Zugravu.


Vezi si: Slabeste intr-o saptamana cu dieta cu paine prajita
Există aditivi care albesc miezul
O parte dintre aditivii alimentari (proprionatul de calciu – E280, E281, E282, E283, acidul sorbic – E200, E201, E202, E203) sunt utilizaţi tocmai pentru ca painea (ambalată sau neambalată) să aibă şi un termen de garanţie mai mare.
,,Pe langă fibrele de citrice, făina de soia şi amidonul din grau fermentat (care sunt sigure), pe unele etichete se mai găsesc şi grăsimi vegetale nehidrogenate”, precizează nutriţionistul.
Grăsimile nehidrogenate dau gust bun painii, dar nu sunt strict necesare. Carbonatul de calciu (E170), lactatul de calciu (E327) sau peroxidul de benzoil sunt agenţi de înălbire pe care unii producători îi folosesc. Astfel, painea pe care o cumpărăm este pufoasă, iar miezul este deschis la culoare.
Painea cu termen de valabilitate mai mic, mai sigură
Pe langă aditivi şi coloranţi, pe eticheta produselor de panificaţie sunt şi emulgatori (E491, E492, E493, E494, E495), cu rolul de a întări aluatul şi de a creşte volumul.
,,Emulgatorii se pun în paine numai dacă s-a adăugat şi ulei. Ei asigură amestecarea uniformă a grăsimilor în paine şi dau şi gust mai bun.
Pentru a evita aceste adaosuri, putem alege o paine cu termenul de garanţie mai scurt sau să facem paine în casă”, mai spune nutriţionistul Corina Zugravu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

paine aditivi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1783 (s) | 23 queries | Mysql time :0.041986 (s)