News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre acinetobacter, bacteria care a ucis doi bolnavi la Galati

2 Septembrie 2011
11176 Vizualizari | 0 Comentarii

Acinetobacter baumannii este un bacil gram negativ aerob intalnit de obicei in infectii nosocomiale. Sunt exceptionale situatiile cand aceasta bacterie poate fi identificata in afara mediului spitalicesc. Pe frotiu are o structura asemanatoare cu Haemophilus influenzae.(bacterie care produce diverse maladii grave: septicemie, meningita, celulita, epiglotita, artrita, pneumonie, osteomielita, endocardita sau pericardita).

Acinetobacter colonizeaza de obicei mediile apoase, cel mai frecvent este identificat in secretiile respiratorii sau sputa pacientilor si poate contamina solutiile intravenoase sau cele folosite la irigare.

Acinetobacter baumanii determina infectii la nivelul unor organe care prezinta un continut lichidian crescut - tractul urinar, lichidul peritoneal, lichidul cefalorahidian, tractul respirator.

Pacientii spitalizati, cu imunitate scazuta au risc de a face pneumonii nosocomiale, infectii de tract urinar, infectie la nivelul lichidului peritoneal, bacteriemie asociata cateterului. Mortalitatea este crescuta mai ales datorita faptului ca infectia survine pe un teren imunodeprimat. 

Spitalizarea repetata sau indelungata, tratamentele multiple cu antibiotice in antecedente predispun la colonizare cu Acinetobacter.

Infectiile cu Acinetobacter apar mai ales in sectiile de terapie intensiva. Sunt citate cazuri rare in care bacteria determina meningita, endocardita, peritonita sau colangita. Meningita determinata de Acinetobacter are o evolutie asemanatoare cu celelalte meningite cauzate de bacili gram negativi, prezinta o mortalitate crescuta din cauza rezistentei crescute la antibiotice si a terenului pe care survine.

Acinetobacter este sensibil la putine antibiotice: meronem, rifampicina, amikacina colistin, polimixina, tigeciclina. De asemenea, au fost identificate tulpini de Acinetobacter care sunt rezistente la toate antibioticele cunoscute. Din cauza rezistentei la antibiotice si a rezistentei in mediul extern - poate supravietui pe suprafete uscate pana la 5 luni, aceasta bacterie este dificil de eliminat din mediul spitalicesc. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

acinetobacter baumanii infectii nosocomiale haemophilus influenzae
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1499 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014007 (s)