News Flash:

Toracoscopia

27 Ianuarie 2012
5628 Vizualizari | 0 Comentarii

Toracoscopia este o procedura medicala invaziva care permite examinarea interioara, biopsia si/sau rezectia unor mase tumorale din cavitatea pleurala si cavitatea toracica. Toracoscopia poate fi realizata sub anestezie generala sau locala. Aceasta procedura consta in insertia unui endoscop, un tub cu diametrul mic cu o microcamera video atasata, printr-o incizie mica realizata la nivelul peretelui cavitatii toracice. Reprezinta o alternativa la toracotomie (deschiderea cavitatii toracice printr-o incizie mare).

Procedura poate fi realizata pentru: evaluarea unui cancer pulmonar; recoltarea unei biopsii; determinarea cauzelor prezentei lichidului in cavitatea toracica; introducerea de medicamente sau a altor tratamente direct in vacinatatea plamanilor plamanilor;  tratamentul acumularii de lichid pleural, puroi (empiem) sau sange prezent in cavitatea pleurala. Intrucat plamanul este partial comprimat in timpul toracoscopiei, procedura nu poate fi realizata la pacientii a caror functie pulmonara este atat de afectata incat nu primesc suficient oxigen prin functionarea unui singur plaman. Pacientii care au avut o interventie chirurgicala anterior si care a implicat cavitatea toracica sau care au associate diferite coagulopatii nu sunt candidati buni pentru aceasta procedura. Toracoscopia ofera clinicianului o vizualizare buna dar limitata asupra plamanilor si a cavitatii toracice.

Toracoscopia este in general realizata in spital sub anestezie generala. Procedura poate dura intre doua si patru ore. Chirurgul realizeaza doua sau trei incizii mici in peretele toracic, intre coaste. Prin realizarea inciziilor intre coaste, chirurgul minimizeaza lezarea musculaturii, a nervilor si chiar a coastelor. Se insera un tub in trahee si pacientul este conectat la un ventilator care este un dispozitiv mecanic ce asista pacientul in timpul inspirului si al expirului. Cel mai frecvent motiv pentru realizarea unei toracoscopii este examinarea plamanilor pentru investigarea unei tumori sau a unei metastaze. Pentru a fi examinat, plamanul este partial colabat pentru a se forma o cavitate intre el si cutia toracica. Pacientul respira cu celalalt plaman, asistat de ventilator. Un endoscop special cu o camera video atasata este inserat prin peretele toracic.Instrumentele necesare recoltarii unei probe de tesut sunt inserate prin alte incizii mici. Dupa ce probele de tesut sunt recoltate, plamanul reexpansioneaza.  Proba de tesut obtinuta este analizata la laborator.

Cristina GaftonInainte de toracoscopie, pacientul va fi supus unor teste de rutina, de sange, urina si radiografie toracica. Pacientii in varsta vor face si o electrocardiograma intrucat anestezia si colabarea pulmonara pot suprasolicita miocardul. Nu se va manca si nici nu se va bea nimic in ziua toracoscopiei. Dupa procedura , un tub toracic ramane la nivelul uneia dintre incizii pentru mai multe zile pentru a drena lichidul si pentru a elimina aerul rezidual din cavitatea pleurala. Spitalizarea poate dura intre doua si cinci zile. Medicatia impotriva durerii este administrata in functie de nevoi. Dupa externare pacientii vor trebui sa faca doar efort fizic usor timp de cateva saptamani.

Riscul principal al toracoscopiei este cel asociat administrarii anesteziei generale. Uneori poate sa apara sangerare excesiva, hemoragie, care poate necesita toracotomia pentru a fi oprita. Alte riscuri pot sa apara atunci cand se indeparteaza tubul de dren si pacientul ar putea fi predispus la colaps al plamanului (pneumotorax).


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

toracoscopia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2492 viz    0 com
6952 viz    0 com
2386 viz    0 com
3474 viz    0 com
4100 viz    0 com
4937 viz    1 com
3780 viz    0 com
9670 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1433 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012927 (s)