News Flash:

Tintaura purifica organismul

8 Iulie 2011
6049 Vizualizari | 0 Comentarii

Tintaura (Centaurium erythraea) este una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante din flora medicinala romaneasca. Este usor de recunoscut - nu depaseste 30 de cm, iar florile sunt mici, de culoare roz-violet, sub forma de ciorchini. Tintaura se culege din iunie, de cand incepe sa infloreasca, si pana in septembrie. Se recolteaza tulpina cu tot cu flori, fara radacina, prin taiere, si nu prin smulgere. Dupa recoltare, tulpinile de tintaura se leaga in buchete, nu foarte groase, care se atarna pe o sfoara si se usuca la umbra, in locuri bine aerisite. 

Despre tintaura se spune ca este unul dintre cei mai puternici "detergenti" naturali pentru otravurile acumulate din organism de-a lungul timpului. Organismul poate fi intoxicat din cauza alimentelor greu digerabile ori a fumatului, a consumului exagerat de alcool sau ingerarii voluntare sau involuntare de substante chimice. In aceste cazuri, preparatele din tintaura ajuta organismul sa elimine toxinele

Moduri de utilizare
1. Maceratul la rece este recomandat persoanelor cu probleme biliare. O lingurita de planta uscata si maruntita se pune, de cu seara, intr-un pahar cu apa si se lasa peste noapte, timp de zece ore, la temperatura camerei. Dimineata, se filtreaza si lichidul obtinut se bea, cate o lingurita, pe parcursul intregii zile. 

2. Tinctura 
Se pun intr-o sticla cu gura larga 20 de linguri de pulbere de tintaura, peste care se adauga o cana (250 ml) de alcool alimentar de 90 de grade si o cana de apa de izvor. Se inchide sticla ermetic si se lasa continutul sa macereze vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, agitand sticla de patru ori pe zi, pentru o mai buna extragere a principiilor active.

Dupa trecerea timpului de macerare, continutul sticlei se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu, de patru ori pe zi, cate 50 de picaturi diluate in putina apa. In caz de raceala si gripa se ia cate o lingurita diluata intr-un pahar cu apa, deoarece tinctura de tintaura scade febra, elimina durerile de cap si crampele musculare, si tonifica sistemul nervos. Pentru ca este foarte bogata in principii amare, tintaura stimuleaza pofta de mancare.  

3. Sucul de tintaura, obtinut prin stoarcere sau zdrobire din planta proaspat culeasa, se aplica pe locurile afectate de eczema. In astfel de situatii, are efect antiinflamator, antiinfectios si favorizeaza vindecarea rapida si fara semne pe piele. 

4. Siropul de tintaura
Se pun 2 linguri de tintaura maruntita la macerat, in 50 ml de apa (un sfert de pahar), vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca 50 ml de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, iar peste acest amestec se pune jumatate de kilogram de miere, obtinandu-se un sirop recomandat mai ales copiilor, care suporta mai greu gustul amar. Doza pentru copii este 2-4 lingurite din acest sirop pe zi, iar pentru adulti de 4-6 linguri. 

5. Vinul de tintaura
Intr-un litru de vin negru de struguri se pun sase linguri de iarba de tintaura maruntita, trei tulpini inflorite de busuioc si sase linguri de miere. Se lasa la macerat intr-un borcan inchis ermetic, vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza. Se obtine o licoare foarte parfumata, cu un gust amar pregnant, din care se iau 1-3 linguri inainte de masa, pentru evitarea indigestiei si a balonarii, pentru accelerarea metabolismului si pentru redobandirea poftei de mancare, la convalescenti si anorexici. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tintaura tinctura
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1630 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012591 (s)