News Flash:

Tinerii de azi vor surzi cu 20 de ani mai devreme

9 Octombrie 2017
447 Vizualizari | 0 Comentarii
De fapt, tot mai multi tineri sunt afectati de aceasta boala. Muzica tare din discoteci si folosirea excesiva a castilor la aparatele audio portabile sunt vinovate de acest lucru.

Rezultatul: tinerii de azi vor fi afectati la 50 de ani de probleme auditive care in prezent se inregistreaza doar in randul celor de 70. Acest fenomen, cunoscut sub numele de"tinnitus sau acufenus" deriva din afectiunea simptomatica ce provoaca un zumzait permanent in urechi.

Problema, potrivit expertilor, este ca tinerii ignora pericolul muzicii ascultate prea tare deoarece nu considera ca pierderea auzului este o problema grava. Greseala foarte mare avand in vedere ca pierderea auzului este a treia afectiune ca frecventa in Spania/dupa artroza si hipertensiune/ si care afecteaza, potrivit Institutului National de Statistic, aproximativ 30 la suta din populatie.

Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut ca pierderea auzului provocat de zgomot este una din bolile ireversibile cele mai frecvente si mai problematice ale zilelor noastre.

Aparat auditiv la 40 de ani
ingrijorator este faptul ca, in ultimul deceniu, aceasta problema afecteaza tot mai multi tineri cu varste cuprinse intre 14 si 30 de ani. Este ceea ce a confirmat Jesus Maria Grasa Perez, de la centrul catalan 18 de Julio de Cornella: "in urma cu cativa ani, pacientii care veneau la consult cu probleme auditive aveau in medie 60 de ani. Acum, cei care vin si care acuza acest disconfort sunt din ce in ce mai tineri, avand varste cuprinse intre 20 si 30 de ani".

Adolescentii grasi au un risc crescut de a surzi

Este cazul lui Beatriz Sanchez, o studenta in varsta de 24 de ani care vrea sa-si ia doctoratul in Geografie. Beatriz are nervul auditiv afectat si este surda din nastere. Totusi, nivelurile excesive de zgomot in care se misca zi cu zi i-au influentat negativ capacitate de a auzi: "Muzica foarte tare si zgomotele stridente ma afecteaza mai mult decat pe oricare alta persoana, pentru ca sunt mai lipsita de aparare decat, altii intr-o astfel de situatie", explica ea.

Constienta de magnitudinea problemei, Beatriz vrea sa transmita un sfat tuturor tinerilor de varsta ei: "Nu fiti fraieri. Eu m-am nascut cu aceasta problema, insa voi puteti sa o evitati. Nu ne putem juca cu sanatatea noastra". si nu este de glumit, avand in vedere ca 33 la suta dintre tinerii catalani sufera deficiente auditive usoare, iar 17 la suta acuza probleme grave, motiv pentru care multi vor avea nevoie de aparat auditiv la 40 de ani. Este ceea ce se arata intr-un studiu realizat de Centrul de Dezvoltare Acustic de la scoala de Inginerie si Arhitectura La Salle.

De fapt, urechea este pregatita sa suporte zgomote inferioare la 85 de decibeli. intr-o discoteca volumul muzicii este 125 de decibeli, iar la un concert rock de 140, in conditiile in care exista pe piata aparate discmans si Mp3, ale caror nivele de sunet depasesc 135 de decibeli - un nivelul de zgomot asemanator unui avion care decoleaza.

Consecinta: tinerii de azi isi vor pierde facultatile auditive cu 20 de ani inainte decat parintii lor.

O mare parte din aceasta situatie este determinata de folosirea abuziva a castilor care pot "provoca leziuni ireversibile auzului in cazul unei expuneri indelungate", declara Jesus Maria Grasa. Principalul motiv este faptul ca spatiul redus care ramane intre casti si canalul auditiv nu permite iesirea sunetului, acesta lovindu-se ca un bumerang si afectand cu mai mare intensitate partea interna a auzului, care este mai delicata.

De ce unele femei nasc copii surzi? Avertismentul medicilor

Auriculare mai mari
Expertii sfatuiesc sa nu fie folosite mai mult de o ora astfel de casti, iar in cazul in care se prefera aceasta forma de ascultare sa se recurga la auriculare mai mari. Se recomanda totodata o pauza de odihna de o ora, cand este vorba de frecventarea discotecilor si indepartarea de sursele de zgomot, precum boxele, iesind pe strada.

Adevarul este ca dupa ce am supus urechea si organismul unei nopti de discoteca, auzul intarzie in jur de 36 ore pentru a-si recupera sensibilitatea normala. in acest sens este nevoie sa se tina cont, cum afirma Jesus Grasa, ca "muzica ascultata prea tare afecteaza capacitatea auditiva pentru tot restul vietii. Tinerii ar trebui sa tina cont de gravitatea situatiei si sa ia masuri cat mai repede posibil".

Iata un amanunt semnificativ: o persoana de 80 ani dintr-un trib din Sudan are aceeasi capacitate auditiva cu cea a unui locuitor al unui mare oras european in varsta de 20 de ani.


afectati muzica tare discoteci aparatele audio
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1014 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019290 (s)