News Flash:

Teste de evaluare a gravitatii cirozei

18 Februarie 2012
3802 Vizualizari | 0 Comentarii

Ciroza este de multe ori stadiul final al bolilor hepatice. Reprezinta lezarea cronica ireversibila a parenchimului hepatic prin fibroza extensiva asociata cu formarea nodulilor de regenerare.

Hepatitele virale prin virusurile hepatitice B si C ocupa primul loc in cauzele cirozei. Alte cazuri de hepatite infectioase apartin virsurilor nehepatici, sifilisului, tuberculozei si altor infectii.
Dintre cauzele toxico- nutritionale care provoaca ciroza, alcoolul ocupa primul loc. Mai sunt incriminate destul de rar toxicele industriale (insecticide, deratizante, compusi organofosfarici, hidrogen arseniat, tetraclorura de carbon) si, in ultimul timp, medicamentele cu agresivitate hepatica.

Cirozele nutritionale apar prin exces de grasimi (obezitate, diabet) - steatoza hepatica sau prin carente de proteine sau de vitamine. Alteori, cirozele sunt provocate de depozitarea fierului in ficat si in alte organe (hemocromatoza), iar depozitarea cuprului este responsabila de aparitia degenerescentei hepatolenticulare.

Cirozele biliare au drept cauza stagnarea bilei, care poate sa se datoreze unor obstacole extrahepatice; staza biliara poate fi primitiva, prin hepatita cronica colostatica, ca urmare a unei hepatite virale si, probabil, cu interventia unei mecanism imunologic.

Analize de evidentiere a cirozei
Trei determinari au valoare clinica momentul actual. Albumina serica este un indicator relativ  fidel al functiei celulei hepatice. Scaderea severa  a albuminei serice sugereaza o disfunctie hepatocitara importanta - dar paralelismul nu este total. Albumina serica este dependenta si de statusul nutritional, de calitatea absorbtiei proteice la nivel intestinal, de existenta sau nu a pierderilor renale.

Nivelul seric al colesterolului este un alt indicator important ce evalueaza functia de sinteza hepatica. Exista forme etiologice de ciroza, cum ar fi cea etanolica, unde intensitatea tulburarilor metabolice determinate de ingestia de alcool sa diminueze specificitatea determinarii colesterolului seric.

Factorii de coagulare - exceptand factorul VIII, toti ceilalti se sintetizeaza in ficat in asa fel incat reprezinta cu fidelitate disfunctia sintezei celulei hepatice. Sepsisul, icterul colestatic sunt cateva conditii concomitente care fac ca si aceasta determinare sa nu aiba corelare absoluta cu functia de sinteza hepatica.

Nivelul TGO dar mai ales TGP sunt definitorii pentru citoliza hepatica. In cirozele cu evolutie obisnuita nivelul transaminazelor este moderat ridicat cu dominanta TGP in cele post virale si a TGO in cele etanolice.

Bilirubina totala, directa, indirecta, gammaglutamiltranspeptidaza, fosfataza alcalina. In cirozele cu evolutie obisnuita icterul are la baza cresterea nivelului seric al ambelor tipuri de bilirubina; cresterea este modesta maximum la 7-8 mg%.

Cresteri peste acest nivel sugereaza un factor supraadaugat - fie o colestaza (intre care cea mai frecventa este cea produsa de ingestia recenta de alcool) fie un proces hepatitic- coinfectia cu virus delta, medicamente etc.

Alte teste

- Ionograma serica si ionograma urinara;
- Testele etiologice sreening - Ag HBs si anti anti VHC;
- Alfa 1 fetoproteina;
- Determinarea amoniacului seric;
- Explorarea imagistica

  • Ecografia abdominala
  • Endoscopia digestiva superioara
  • CT

- Punctionarea lichidului de ascita/ lichidului pleural;
- Biopsia hepatica.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ciroza albumina serica nivelul tgo tgp nivelul transaminazelor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1779 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022308 (s)