News Flash:

Termografia computerizata, metoda moderna de investigare si tratament

22 Septembrie 2011
2537 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Ca urmare a evolutiei rapide a tehnicii si tehnologiei, în medicina au aparut metode moderne de investigare si tratament, eficacitatea, exactitatea si non-invazivitatea fiind atuurile acestora. Astfel, în medicina dentara apare si se dezvolta termografia reglatorie computerizata, ca o necesitate a corelarii starii de sanatate intraorala cu starea generala de sanatate.

Termografia computerizata
 reprezinta o modalitate imagistica non-invaziva care masoara si realizeaza o harta a distributiei temperaturii emise de suprafata corpului, realizându-se o termograma, pe baza careia se poate localiza cu usurinta organul afectat. Termografia are la baza faptul ca patologia tumorala, infectioasa, inflamatorie pot fi puse în evidenta prin diferentele valorilor temperaturii pielii din zonele afectate. Astfel, termografia cuantifica succesul terapiei si realizeaza un control de calitate al terapiei. Este o metoda profilactica si adjuvanta de diagnostic, fiind de electie pentru simplitatea, usurinta de utilizare, precum si non-vazivitatea ei.

Termografia poate cuantifica evolutia bolii prin termografia de control, precum si obtinerea de detalii valoroase privind calitatea tratamentului instituit. Un mare avantaj al acestei tehnici îl constituie faptul ca prin intermediul termografiei computerizate este facilitata depistarea precoce a informatiilor legate de disfunctia celulara si metabolica, putându-se observa patologia unui organ cu mult înainte ca modificarile sa devina ireversibile si institui un tratament tintit si eficient în acelasi timp.

Recent, prin intermediul termografiei computerizate s-au obtinut rezultate concludente în determinarea diagnosticului, a prognosticului, precum si a strategiei secventiale de tratament si în medicina dentara. Interpretarea rezultatelor ofera informatii privind corelarea starii de sanatate la nivelul cavitatii orale, îndeosebi a edentatiei, cu starea de sanatate a întregului organism, aducând un beneficiu important prin stabilirea cu exactitate a diagnosticului complet, înaintea aparitiei semnelor si simptomelor asociate unei anumite patologii. Cu ajutorul termografiei computerizate, medicul poate diagnostica reactivitatea organismului, deci posibilitatea acestuia de adaptare si raspuns la stres, putându-se depista atât prezenta unor boli acute, cronice, autoimune, cât si modificarile precoce ale unei eventuale patologii. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

termografia computerizata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1563 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021794 (s)