News Flash:

Terapia prin dans

10 Ianuarie 2012
3169 Vizualizari | 0 Comentarii

Terapia prin dans si miscare furnizeaza un mijloc de dezvoltare si explorare de sine, acest lucru ajuta la o mai mare incredere in fortele proprii si o mai buna intelegere. Acesta terapie ajuta la restabilirea contactului cu sursele de creativitate si de intuitie si functioneaza ca un antidot impotriva stresului.

Poate fi folosita si la copii de orice varsta care binenteles stiu deja sa umble sau macar sa se tina pe picioare. Este folosita cu mare succes la tratarea pacientilor cu probleme severe de sanatate mintala, schizofrenie, depresie si tulburari de nutritie. Este studiata si aplicabilitatea ei in tulburari ca sindromul oboselii cronice sau afectiunile psihosomatice.

Dansul poate constitui un avantaj din punct de vedere al contactului social daca este efectuat ca activitate de grup. Sedintele de terapie individuale si in grup cuprind 3 etape, acestea fiind, etapa de incalzire, de lucru efectiv si in cele din urma etapa verbala.

In timpul etapei de incalzire terapeutul poate furniza sugestii care sa ajute la incalzirea corpului si la trecerea la urmatoarea etapa.

La etapa a doua pacientii sunt invitati sa se miste spontan, permitand miscarii sa ia nastereca raspuns la senzatia corporala, pornind de la o imagine sau de la miscarile altor membri din grup. Aceasta etapa a fost comparata in terapia verbala cu asocierile libere.

La sfarsitul terapiei pacientii sunt incurajati sa se exprime verbal asupra experientei dansului si miscarii si semnificatiei impactului acestuia asupra lor.

Terapia prin dans este o terapie care poate fi folosita pentru a aduce o schimbare in functionarea psihologica si emotionala prin folosirea miscarii expresive in contextul unei relatii terapeutice.

Tinuta si miscarea corpului reprezinta indicatori sensibili si unici in determinarea stilului personal. Modul in care ne miscam le poate furniza infomatii despre personalitatea noastra,si starea noastra emotionala din acel moment , la subconstient, celor din jur. Abilitatea terapeutului de a observa si analiza miscarea ii permite ca, prin evaluarea initiala sai interventiile ulterioare, sa ii ajute pe pacienti sa capete o mai buna intelegere asupra drumului pe care il parcurg in viata.

Terapeutii prin dans pot avea ca model de inspiratie una dintre terapiile psihologice, precum terapia lui Jung sau gestaltismul. Caracterul direct sau imediat definesc terapia prin dans. Toate abordarile acorda importanta sedintelor regulate de terapie la ore si date fixe, precum si unei relatii de confidentialitate.

Terapeutii prin dans nu sunt profesori de dans, se foloseste mai degraba miscarea corpului liber improvizata a pacientului ca punct de plecare pentru explorarea temelor personale prin intermediul miscarii sau pentru explorarea relatiilor cu cei din jur. Exista o relatie stransa intre miscare si sentimente, legatura care faciliteaza integrarea si intelegerea , si implicit schimbarea terapeutica.

Ca urmare terapia de dans este utila pentru cazul pacientilor care se simt detasati de propriul corp si de propriile sentimente.

Inainte de a incepe o astfel de terapie este bine sa verificati calificarea profesionala a terapeutului. Toti terapeuti de dans si miscare care detin cabinete particulare trebuie sa aiba o pregatire profesionala superioara de cel putin 2 ani si sa fie inregistrati ca membri practicanti ai unei asociatii profesionale.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1780 (s) | 34 queries | Mysql time :0.043975 (s)