News Flash:

Terapia cu frunze de praz

22 Ianuarie 2012
4661 Vizualizari | 0 Comentarii

In aceste zile de ianuarie sa ne indreptam atentia spre praz (Allium porrum), o leguma din familia Liliaceae, cu gust foarte asemanator cu cel al cepei, dar mult mai delicat. Prazul este indicat pentru persoanele ce sufera de anemie, reumatism, artrita, pentru cele ce au nevoie sa slabeasca si pentru mentinerea prospetimii tenului. De asemenea, este recomandat pentru scaderea nivelului colesterolului din sange, pentru stimularea sistemului imunitar si pentru a dezvolta o actiune preventiva impotriva cancerului.

Partea alba a tulpinii prazului contine fibre foarte delicate care pot fi consumate de oricine, in timp ce partea verde este mult mai dura: dupa ce a fost fiarta in apa, va deveni o sursa optima pentru favorizarea transzitului intestinal intr-un mod lipsit de agresivitate, fiind adaptata pentru organismele cele mai sensibile.

Se recomanda macerarea (strivirea, ca si in cazul mujdeiului de usturoi) a frunzelor de praz in ulei de masline sau de floarea-soarelui pana la obtinerea unei paste consistente. Este de preferat ca pasta obtinuta sa fie pastrata ermetic inchisa, intr-un borcan, la frigider, in cazul in care nu este consumata imediat. Eterii volatili, atat de neplacut mirositori pentru unii, au rolul de a conserva substantele active amintite. 

Micul dejun 
Pasta de frunze de praz trebuie consumata asociat, obligatoriu, cu un produs lactat (unt, branza, iaurt). Se poate unge o felie de paine cu unt, amestecat foarte omogen cu pasta de frunze de praz. Peste aceasta este recomandat sa se rada branza mai sarata si sa se adauge putin sos de rosii indulcit.

Trei-patru felii de paine, preparate astfel, alaturi de un pahar de lapte acru sau iaurt, reprezinta o metoda ideala pentru inceputul terapiei cu frunze de praz. Singura conditie este ca micul dejun sa fie servit inainte de ora 8.30-8.40. Total interzis este consumul de cafea, cacao sau alte bauturi cofeinizate inainte de micul dejun. De asemenea, nu este recomandat inainte de micul dejun consumul de fructe sau sucuri cu un parfum foarte puternic. 

Pranzul 
Frunzele verzi de praz, ca si pasta trebuie sa fie prezente in salate verzi, acrite cu lamaie. Mestecarea lenta a frunzelor de salata cu pasta de praz trebuie facuta relaxat, pentru ca eterii sa „anunte" creierul putin obosit la orele pranzului, care va „ordona" intestinului sa secrete substantele necesare absorbtiei rapide. Se recomanda sa se bea lichide dulci si mineralizate inaintea consumului salatei. Un sprit slab cu vin rosu cu apa minerala in proportie de 1/3 este cel mai recomandat. 
Inaintea dejunului nu trebuie consumate fructe cu miros specific vitaminei B, precum pere, pepene galben sau banane si nici dulciuri sau sucuri cu astfel de arome. 

Cina 
In terapia cu frunze de praz, cina trebuie servita in doua etape. Prima, de preferat la orele 18.20-19.00, trebuie sa fie preponderent vegetariana, bazata pe ciorbe de legume, fara adaos de oua crude sau prajite. Consumul de frunze de praz trebuie asociat acestei degustari lichide, in cantitati cat mai sporite, insa nu exagerat. Este de preferat asocierea de sare iodata sau sare fara sodiu, pentru gust. 

Cea de-a doua etapa trebuie sa contina minimum 100 g de carne, de preferat de pasare si cat mai putine uleiuri si grasimi. Este recomandata ungerea carnurilor din meniu cu pasta de praz. Un mic paharel de maximum 20-30 ml de palinca de pruna, servit ca aperitiv, este un secret al acestei terapii. Dupa cina este absolut interzis consumul bauturilor spirtoase, fiind admise numai 1-2 pahare de bere, la 20-30 minute de la cina. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

praz anemie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1574 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013722 (s)