News Flash:

Terapia cazurilor sociale în medicina dentara, o realitate cotidiana

9 Februarie 2011
2493 Vizualizari | 0 Comentarii
Prof univ dr Norina Forna
Absenta dintilor, facies îmbatranit, zambet strangulat de efectele inestetice mutilante ale acestor caracteristici, purtand amprenta unei stari generale, de multe ori afectata de diferite maladii, sub semnul unor venituri reduse, ofera, în cateva cuvinte, imaginea cazului social în medicina dentara. Obiectivul principal al acestor reabilitari este materializat de redarea functionalitatii, cu refacerea armoniei faciale, ulterior rezolvarii terapeutice, acesti pacienti pot manca, pot vorbi, pot zambi, integrandu-se într-o societate în care aspectul estetic devine din ce în ce mai important.

Modificarile faciale sunt intense, în acord cu numarul de dinti absenti si intervalul de timp de cand au fost pierduti, iar în functie de aceste elemente, apar complicatiile, cauzate de modificarea pozitiei dintilor absenti, ceea ce confera dificultate terapiei alese, ce trebuie sa urmeze un algoritm complex. O întrebare presanta poate fi: Ce facem cand nu avem nici bani, nici dinti? Deosebit de important este raspunsul ce poate fi dat, modificand esential statusul oro-dentar al acestor pacienti. Astfel, în cadrul Bazei Clinice de Invatamant a Facultatii de Medicina Dentara din Iasi, UMF "Gr. T. Popa" Iasi (str. M. Kogalniceanu, nr. 9), aceste cazuri pot fi rezolvate prin intermediul solutiilor terapeutice, ce au un caracter social.

In acord cu dotarea existenta, acesti pacienti beneficiaza de investigatii cu caracter non-invaziv, stabilindu-se corelatii între starea generala si cea locala, în vederea unui tratament stomatologic tintit. Dotarea la nivel european a bazei de învatamant, cu un functional modern, pe baza unui sistem de boxe ce ofera un plus de confort pacientului, prezenta sistemelor computerizate de preluare si stocare a imaginii contribuie la realizarea unor terapii competitive. Atunci cand numarul dintilor care lipsesc este mare, cu ajutorul protezelor mobile acrilice se reda armonia faciala si integritatea functionala, pacientul poate manca, poate vorbi, se poate integra în societate.

Iluzia terapiei acestor pacienti poate fi distrusa de cabinetele de medicina dentara particulare, ce au un barem limitat de manopere în cadrul contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate, în cadrul facultatii ramanand permanent o poarta deschisa pentru acesti pacienti, prin contractul cu CAS, ce este distribuit pe numar mare de medici, avand întreaga paleta de specialitati acoperita si posibilitatea rezolvarii unui numar mare de cazuri sociale. Preturile modice pentru astfel de cazuri constituie cea mai buna solutie pentru a salva aceasta situatie, redand, în acelasi timp, zambetul si functionalitatea oro-maxilo-faciala a acestui grup defavorizat de pacienti. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1429 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013696 (s)