News Flash:

Televizorul afecteaza sanatatea mentala a copilului. Vezi ce risca micutul tau daca urmareste prea mult programele TV

18 Martie 2011
2619 Vizualizari | 0 Comentarii

Copii care din primii ani de viata isi petrecut o parte semnificativa din timpul fiecarei zile in fata televizorului au numai de pierdut. Daca vizionarea se desfasoara intensiv inca din primii ani de viata, in perioada 2-5 ani si mai tarziu, la 5-14 ani, cand practic se dezvolta creierul, atunci aceasta activitate poate cauza o anumita atrofiere corticala, o dezvoltare insuficienta a unor arii neuronale si aceasta atat prin privarea de stimulii necesari varstei, cat si prin presiunea inhibatorie pe care vizionatul o exercita, spre exemplu, asupra functionarii emisferei stangi. 

Problemele aparute in urma vizionarii TV se regasesc in tabloul simptomatologic al sindroamelor LD (deficienta de invatare) si ADHD (probleme de atentie si hiperactivitate), sustine Virgiliu Gheorghe in cartea " Efectele televiziunii asupra mintii umane". Iata cum afecteaza televizorul sanatatea mentala a copilului:

1. Diminuarea atentiei
 Multi dintre copii prezinta o dificultate in a asculta sau urmari cu atentie o expunere oarecare, sau chiar o simpla discutie. Acest lucru se intampla pentru ca la acesti copii nu s-au dezvoltat suficient abilitatile auditive ce presupun distingerea sunetelor si analizarea mesajelor verbale. Prin vizionare, concentrandu-se atentia, in special asupra efectelor vizuale, nu si-au antrenat suficient mintea ca sa inteleaga si sa retina in mod discursiv, s-au deprins sa ignore mesajele vorbite.

2. Memorie scurta
Tinerii la care apare sindromul LD nu pot retine in minte un interval de timp suficient de lung cuvinte sau fraze abia auzite, astfel incat sa poata construi intelesul mesajului care li se comunica.

3. Scaderea dispozitiei pentru lectura
Televiziunea scade semnificativ dispozitia si capacitatea de a mai citi, mijloc important prin care tanarul isi poate dezvolta structural creierul.

4. Scaderea imaginatiei
Imaginatia copiilor care se uita intens la televizor este foarte putin creativa cu toate ca mintea lor este prinsa in diferite scenarii mantale sau reverii. Aceste reverii nu le stimuleaza insa imaginatia ci le-o epuizeaza.

5. Afectarea gandirii logice
Pe perioada vizionarii programelor tv activitatea emisferei stangi scade, ceea ce presupune repercusiuni negative asupra gandirii logice si analitice, rationamentului matematic sau stiintific.

6. Scaderea performantei scolare
Afectarea dezvoltarii emisferei stangi se rasfrange si asupra limbajului, a constructiilor sintactice, a gramaticii, si folosirii limbii in procesul de gandire. Inca din clasa a doua se observa aceste deficiente, cand sunt necesare abilitati lingvistice de un nivel superior (realizarea de conexiuni, comunicarea, organizarea si clasificarea ideilor etc.), care nu s-au dezvoltat din cauza vizionarii excesive.

7. Fuga de activitati care solicita intelectul
Afectarea dezvoltarii puntii intercerebrale are drept consecinta slabirea capacitatilor intelectuale si scaderea inteligentei. Astfel, are loc o tendinta de a se evita activitatile intelectuale si de refugiere intr-o masura tot mai mare in activitatile distractive care nu necesita prea multa minte si concentrare si care nu-i pun in criza.Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

diminuarea atentiei memorie scurta scaderea imaginatiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1713 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021206 (s)