News Flash:

Investigatii paraclinice moderne în medicina dentara

Tehnica ultrasonografica Doppler

2 Februarie 2011
2755 Vizualizari | 0 Comentarii

In secolul al XXI-lea nu se mai poate vorbi de scheme de tratament fara realizarea unor examene paraclinice cat mai minutios efectuate. Una din tehnicile de avangarda, indicata la ora actuala in medicina dentara, este reprezentata de tehnica Doppler ultrasonica si reprezinta cea mai complexa metoda de masurare a vitezei de curgere a sangelui la nivelul cavitatii orale.

Aceasta tehnica paraclinica complexa ajuta la restabilirea echilibrului bio-morfo-functional si a interrelatiei dintre cavitatea orala si restul organismului uman. Un rol foarte important in mentinerea echilibrului metabolic il joaca circulatia sangelui de la nivelul cavitatii orale si care are functia de a satisface necesitatile tesuturilor sau, cu alte cuvinte, transportul substantelor nutritive la tesuturi, indepartarea produsilor reziduali, transportul hormonilor dintr-o parte a corpului in alta si, in general, mentinerea unui echilibru adecvat în toate lichidele tisulare ale corpului pentru supravietuirea si functionarea optima a celulelor.

 La pacientii diagnosticati cu afectiuni cronice, in care este implicat sistemul vascular, modificarile care apar la nivelul cavitatii orale sunt în concordanta cu modificarile aparute în întreg sistemul circulator. Pentru a stabili gradul de afectare a sistemului circulator, se poate apela la ultrasonografia Doppler, aceasta fiind o metoda non-invaziva de investigare introdusa recent în practica medicala stomatologica.

Rezultatele obtinute in urma acestui examen paraclinic non-invaziv pot indica utilizarea unor protectii suplimentare pentru evitarea riscurilor în timpul tratamentului stomatologic. Evaluarea parametrilor vasculari de la nivelul cavitatii orale, cu ajutorul unui modul Doppler, poate fi considerata o tehnica de actualitate, de depistare a unei eventuale patologii vasculare si permite aprecierea eficacitatii tratamentului prin urmarirea în evolutie a parametrilor curbelor Doppler.

Investigarea vascularizatiei de la nivelul cavitatii orale cu modulul Doppler, indicata ca tehnica paraclinica non-invaziva, reprezinta un factor predictiv de evaluare a gradului de risc si stabilire a planului de tratament în acord cu modificarile de la nivelul sistemului vascular, asupra caruia trebuie sa-si puna amprenta.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

examene paraclinice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1577 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013313 (s)