News Flash:

Tartrazina, colorantul nociv pentru sanatate. Vezi care sunt efectele asupra organismului

4 August 2011
13807 Vizualizari | 0 Comentarii

Sucurile cu aroma de portocale, bomboanele cu gust de lamaie, mustarul si dulceata de caise au un punct comun: tartrazina, un colorant galben cunoscut si sub numele de E 102. 

Produse care contin tartrazina
1. Alimente
Daca citeste eticheta produselor alimentare, vei constata ca este dificil sa gasesti un preparat galben care sa nu contina tartrazina. Lista de produse in care tartrazina se gaseste este foarte lunga: bauturi carbogazoase sau necarbonatate, budinci instant, chipsuri, creme pentru prajituri, supe la plic, sosuri, inghetate, acadele, bomboane, gume de mestecat, martipan, gemuri, jeleuri, marmelade, mustar, iaurturi, muraturi, creme de fructe.

2. Produse de igiena si cosmetice
E 102 nu este folosit numai in industria alimentara. Daca vedeti sapunuri, creme de fata, creioane dermatograf sau produse pentru coafura de culoare galbena, cititi bine eticheta: tartrazina ar trebuie sa fie acolo.

3. Medicamente
Nici in produsele farmaceutice, care teoretic ar trebuie sa ne vindece, nu scapam de acest aditiv alimentar. 

7 aditivi alimentari de care trebuie sa te feresti 

Efectele tartrazinei
Din cauza compozitiei sale, E102 are o serie de efecte adverse, cele mai multe manifestandu-se la persoanele alergice la aspirina si la fructele de padure. Nici persoanele astmatice nu se simt prea bine dupa ce depasesc doza zilnica admisa de 7,5 mg/kg corp. De altfel, nici nu este greu sa o depaseasca, avand in vedere ca aproape toate sucurile galbene, chiar si cele neacidulate pe care avem tendinta sa le consideram sanatoase, au in compozitie tartrazina.

Printre reactiile constatate se mai numara anxietate, migrene, depresie clinica, tulburari de vedere, stari de slabiciune, tulburari de somn. In cazuri foarte rare, aceste efecte s-au remarcat si la cantitati foarte mici.

7 aditivi alimentari considerati inofensivi 

Mai mult, cercetatorii au ajuns la concluzia ca E 102 este colorantul azoic cu cele mai multe si mai puternice reactii alergice dintre toti colorantii de acest tip. Printre acestia ii mentionam pe E 110, E 107, E 122, E 127, E 151.

Uniunea Europeana a interzis folosirea colorantului azoic rosu 2G, E 128, care avea aceleasi efecte ca si tartrazina. In acest moment se studiaza posibilitatea ca si alti coloranti de acest tip sa fie interzisi, mai ales ca o echipa de cercetatori britanici a descoperit ca, in combinatie cu benzoatul de sodiu E 211, acesti aditivi provoaca sindromul deficientie de concentrare la copii. 

Cercetatorii inca mai studiaza, pentru a vedea daca tartrazina are sigur efecte cancerigene. Infertilitatea atat la barbati, cat si la femei face si ea obiectul studiului despre efectele adverse la E 102. 

Cei mai frecventi 9 aditivi care se ascund in paine 

Tartrazina in lume
Marea Britanie si SUA sunt tarile in care E 102, tartrazina, este cel mai intens folosit. Producatorii din industria alimentara din aceste doua state obisnuiesc sa amestece acest colorant cu E 133 (albastru briliant) sau cu E 142 (verde S) pentru a putea obtine diverse nuante de verde. Utilizarea pe scara larga a tartrazinei in SUA a fost contestata de specialisti, mai ales ca s-a aratat prin studii ca peste 0,12% din populatie este alergica la acest aditiv alimentar.

Norvegia si Finlanda au interzis folosirea tartrazinei, iar in Germania si Austria, pana in 1994, folosirea tartrazinei era pedepsita prin lege, tocmai din cauza efectelor nocive pe care le are asupra sanatatii. 

Aditivii din mezeluri raman in organism chiar si un deceniu
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tartrazina efectele tartrazinei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1688 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021379 (s)