News Flash:

Suplimentele cu vitamine antioxidante cresc riscul de cancer pulmonar

11 Februarie 2014
1501 Vizualizari | 0 Comentarii
Suplimentele cu vitamine antioxidante accelereaza dezvoltarea leziunilor precanceroase si a cancerelor pulmonare precoce, la soareci si pe celule umane în laborator, potrivit unui studiu publicat miercuri, care a descifrat în premiera acest mecanism.
Antioxidantii, precum vitaminele A, C si E, permit neutralizarea radicalilor liberi produsi de organism, care sunt nocivi din cauza puterii lor oxidante ridicate ce poate sa distruga celulele, sa accelereze îmbatrânirea si sa cauzeze cancer.
Oamenii de stiinta au crezut multa vreme ca substantele antioxidante ar putea sa previna tumorile canceroase, însa mai multe studii clinice recente sugereaza faptul ca ele nu au niciun efect pentru a împiedica declansarea acestor boli, în special a cancerului pulmonar. Mai mult, ele pot chiar sa creasca riscurile pentru anumite grupuri vulnerabile, precum fumatorii.

Vezi si: Cele mai bune vitamine care te mentin sanatos si frumos
 
Motivul pentru acest paradox a ramas pâna acum necunoscut, explica profesorul Martin Bergö, director al Centrului de cercetari asupra Cancerului din cadrul Institutului de Medicina din Göteborg, Suedia, principalul autor al acestui studiu, publicat miercuri în revista medicala americana Science Translational Medicine.
În acest studiu, soareci modificati genetic pentru a dezvolta mici tumori la nivelul plamânilor au fost tratati cu suplimente de vitamina E si cu un medicament antioxidant.
"Am constatat ca acesti antioxidanti au triplat numarul tumorilor si au accelerat astfel foarte puternic agresivitatea acestora", a explicat profesorul Martin Bergö.
"Antioxidantii au ucis acei soareci de doua ori mai repede", a adaugat el, precizând ca efectele acestor substante depind de dozajul acestora. Astfel, cu cât dozele erau mai mari, cu atât mai mari erau si efectele.
Aceste rezultate au fost obtinute în doua modele de cercetari diferite pe soareci si pe celule canceroase pulmonare umane in vitro.

Vezi si: Vitaminele stimuleaza fertilitatea
 
Antioxidantii stimuleaza progresia cancerului, diminuând cantitatile de proteina "p53", al carei rol principal consta în distrugerea celulelor tumorale pentru a evita ca acestea sa provoace distrugeri la nivelul ADN-ului.
"Când am eliminat aceasta proteina la soareci si din liniile celulare cu cancer pulmonar uman, antioxidantii nu au mai avut efect", a explicat Martin Bergö.
Antioxidantii au o actiune daunatoare prin aceea ca diminueaza concentratia de radicali liberi din tumori, fapt care duce la scaderea cantitatilor de proteina p53 din sânge si permitând celulelor canceroase sa se multiplice.
Acest mecanism sugereaza ca persoanele cu mici leziuni sau tumori nediagnosticate în plamâni, fapt foarte probabil în cazul fumatorilor, ar trebui sa evite suplimentele de antioxidanti, sugereaza profesorul Martin Bergö.

Vezi si: Consumul de vitamine nu previne preeclampsia
 
Ramâne de aflat daca acest efect nefast al antioxidantilor se produce si pentru alte tipuri de cancer si daca aceste substante sunt benefice pentru persoane care prezinta riscuri mici de cancer, pentru a preveni astfel tumorile canceroase.
"Nu se stie deocamdata daca antioxidantii pot sa reduca riscul de cancer la persoanele cu o sanatate buna", a adaugat profesorul Martin Bergö.
Un studiu realizat de National Cancer Institute din Statele Unite, publicat în 2011, realizat pe 28.000 de barbati cu vârstele cuprinse în intervalul 55-74 ani, a demonstrat deja o legatura între beta-caroten, un puternic antioxidant prezent în numeroase legume, si consumat de asemenea sub forma de supliment alimentat, si o forma agresiva de cancer la prostata.
Acei cercetatori au reamintit, totodata, ca tratamentele anticancer vizeaza oxidarea celulelor canceroase pentru a le distruge. Antioxidantii ar putea din acest motiv sa slabeasca actiunea terapeutica a acelor tratamente. Mediafax.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cancer pulmonar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1466 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014094 (s)