News Flash:

Suplimentele alimentare te pot imbolnavi

24 Mai 2012
2111 Vizualizari | 0 Comentarii

Potrivit unor studii, pilulele menite sa ne protejeze sanatatea ar putea un efect ascuns. Cercetatorii au descoperit ca suplimentele nutritive cresc riscul de a suferi de cancer si pot chiar provoca moarte prematura.

Timp de mai multe decenii, mesajul a fost acelasi: suplimentele alimentare confera organismului nutrienti vitali care adesea lipsesc din hrana noastra, in special antioxidanti precum vitaminele A, C si E, care ajuta corpul sa lupte impotriva radicalilor liberi. Aceste molecule sunt derivate din oxigen si sunt produse de diversi factori, precum poluarea sau stresul. Radicalii liberi se afla la originea a multor afectiuni grave, precum boli cardiovasculare sau degenerative (Alzheimer), afectiuni ale sistemului imunitar, diabet si cancer.

Intotdeauna s-a spus ca radicalii liberi sunt nocivi, iar pilulele cu antioxidanti sunt bune. Insa tot mai multi cercetatori pun sub semnul intrebarii efectul benefic al vitaminelor pe care le cumparam si chiar sugereaza ca acestea ne-ar putea afecta sanatatea, relateaza Daily Mail.

Un studiu publicat de Universitatea din California a descoperit ca pilulele antioxidante cresc riscul de cancer la persoanele sanatoase. Cercetatorii au analizat mai multe studii privind impactul antioxidantilor, precum acidul folic, calciul si vitamina D, si au ajuns la concluzia ca, luate in doze mari, acestea pot produce cancer. Cele mai riscante elemente sunt beta carotenul (o forma a vitaminei A) si vitaminele C si E, precizeaza Daily Mail.

Un alt studiu, din 1994, a descoperit ca dozele regulate de beta caroten din suplimentele alimentare (pilule de 20 de miligrame) cresc cu 8% riscul de cancer de plamani, iar o cercetare din 2002 a relevat ca doze mari de vitamina C (pilule de un miligram) si vitamina E (800 iu - unitatea de masura pentru unele vitamine) maresc riscul de deces prematur la femeile aflate la menopauza.

In 2010, savantii au descoperit ca unele suplimente nutritive (vitaminele A, C, E si beta caroten) cresc riscul de cancer de prostata ci 50%. Un studiu american, realizat in 2011, releva ca suplimentele cu vitamina E (doze de 150 iu) ridica riscul de cancer de prostata cu 17%, iar riscul de deces creste cu cat dozele sunt mai mari.

In pofida acestor descoperiri, vanzarile de suplimente alimentare continua sa creasca, cea mai mare cerere inregistrandu-se la suplimentele individuale, precum capsulele de vitamina C. Vanzarile pentru acest sortiment au sporit cu 13% pe an, comparativ cu doar 2% in cazul multivitaminelor, releva compania de cercetare Euromonitor.

Ingrijorarea privind efectul nociv al suplimentelor de antioxidanti razbate si din cartea "The Health Delusion", publicata de farmacistul american Aidan Goggins si de Glen Matten, ambii licentiati in medicina nutritionista. "Milioane de oameni au facut un ritual din inghitirea acestor substante, convinsi ca isi imbunatatesc starea generala de sanatate", scriu ei. Dar pilulele s-ar putea dovedi, insa, nesanatoase. "Poate e o lipsa de intelegere a stiintei sau o incapatanare de a continua vechi credinte or, mai rau, o incercare flagranta de a face bani cat inca se poate", scriu autorii. Ei sustin ca producatorii de vitamine pun in pericol sanatatea oamenilor si e timpul ca ei sa fie opriti. "E clar ca aici nu mai e vorba de stiinta, ci de forte de marketing care conduc macabra industrie a antioxidantelor", acuza cei doi.

Este o opinie controversata, dar Goggins si Matten sustin ca toata afacerea antioxdantelor se bazeaza pe un mod gresit de intelegere a actiunii acestora. Ei spun ca studiile originale care au facut lumea sa creada in efectul pozitiv al antioxidantilor analizau diete bogate in aceste elemente in stare naturala, asa cum se gasesc ele in fructe si in legume.

Inamicul public si salvatorii nostri
Teoria antioxidantilor a fost emisa pentru prima oara in anul 1950, de savantul american Denham Harman, relateaza Daily Mail. El a spus ca procesul de imbatranire si bolile care decurg din acesta sunt consecinta activitatii radicalilor liberi si a aratat ca antioxidantii sunt capabili sa extinda durata de viata. In urmatoarele decenii, aceasta descoperire a fost urmata de numeroase studii care aratau ca dietele care contin antioxidanti opresc actiunea radicalilor liberi, reducand incidenta atacurilor de cord si a cancerului. "Radicalii liberi au devenit imediat inamicul public numarul unu, iar antioxidantii au fost considerati salvatorii nostri", scriu Goggins si Matten.

La sfarsitul anilor '70, suplimentele de antioxidanti au invadat piata, producatorii oferind doze tot mai mari in fiecare capsula. Vitaminele au devenit repede o mega-afacere globala, estimata astazi la 53 de miliarde de euro. Industria a indus ideea ca piulele cu vitamine au acelasi efect cu vitaminele consumate in forma lor naturala. Goggins si Matten spun insa ca testele clinice riguroase efectuate ulterior nu au evidentiat efecte pozitive. "Nu doar ca n-au gasit efecte bune ale suplimentelor de antioxidanti, dar au depistat o tendinta ingrijoratoare de efecte nocive. Semnele erau proaste. Riscul de cancer, boli de inima si mortalitate, lucrurile pe care se credea ca antioxidantii le combat au crescut la cei care foloseau pilulele", scriu ei.

Cand sunt buni radicalii liberi
Intre timp, oamenii de stiinta au inceput sa realizeze ca radicalii liberi ar putea fi buni pentru sanatate. Studiile arata acum ca acestia opresc dezvoltarea si provoaca moartea celulelor canceroase. Ultimele descoperiri stiintifice indica faptul ca radicalii liberi devin "rai" cand capacitatea organismului de a se a apara este depasita - asa numitul "stres oxidativ". "Avem de-a face cu o balanta delicata. Prea multi sau prea putini radicali liberi ne fac probleme deopotriva", explica autorii volumului. Iar dozele mari de pilule cu vitamine pot afecta aceasta cumpana.

Goggins si Matten considera ca dozele mari de antioxidanti depasesc nivelul de consum din fructe si legume: "Luand cantitati mari de pilule ajungem sa ne fortam corpul si sa rupem aceasta balanta fragila."

Doza zilnica recomandata pentru vitamina E, de exemplu, este de 22 iu, dar o pastila de vitamina E contine de fapt de 18 ori mai mult. La fel, o dieta bogata in fructe si legume furnizeaza aproximativ 200 de miligrame de vitamina C zilnic, in timp ce consumul de doze de 1.000 de miligrame (un gram) au devenit o rutina, arata Daily Mail.

In cel mai bun caz, asta ar putea fi doar o pierdere de bani. O ampla analiza publicata in 2008 a descoperit ca vitamina C din hrana, de pilda din portocale si din ardeiul rosu, poate preveni infarctul si chiar reduce riscul de cancer la san in cazul femeilor cu istoric in familie al acestei boli. Dar acelasi studiu nu a gasit un efect similar la cei care luau pilule cu vitamina C, potrivit Jurnalului European al Prevenirii si Bolilor Cardiovasculare.

Nu putem inlocui hrana naturala cu pilule
Mai mult, un aport excesiv de pilule poate diminua efectul altor nutrienti, cauzand probleme de sanatate. De exemplu, vitamina E se gaseste in opt forme diferite in organism, dar cele mai multe suplimente contin doar una - alpha tocopherol. Studiile arata ca atunci cand inghitim un tip de vitamina E in cantitati mari, organismul elibereaza un alt tip, pentru a face loc. Acest lucru ne afecteaza capacitatea de aparare si ne face mai vulnerabili in fata bolilor la nivel celular. "Luand un nutrient in doze mari e ca si cum am juca ruleta ruseasca cu sanatatea noastra. Ar trebui sa continuati sa luati antioxidanti, dar acestia trebuie sa vina asa cum sunt ei in natura, prin hrana", atrag atentia Goggins si Matten.

Cei doi spun ca o capsula cu o doza mica, in limitele zilnice recomandate, nu afecteaza sanatatea. Ei spun chiar ca pentru femeile insarcinate, pentru cele care alapteaza sau care tin un regim vegetarian strict e chiar necesar sa ia pilule cu nutrienti pentru a sustine necesarul organismului. Dar pentru restul lumii, e doar pierdere de bani.

"Ideea ca putem inlocui sinergia a sute de nutrienti din hrana cu nutrienti izolati in pilule este absurda", este verdictul lor.

Sursa: Eva


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

suplimentele nutritive suplimentele alimentare antioxidanti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1512 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018702 (s)