News Flash:

Suferi de ulcer? Ce trebuie si ce NU trebuie sa mananci

13 Ianuarie 2014
2915 Vizualizari | 0 Comentarii
Tot mai des întâlnit, ulcerul gastric este favorizat de alimentatia inadecvata si de stresul cotidian. Pe lânga tratamentul medicamentos, dieta face parte din tratament. Ce alimente sa alegi si pe care sa le eviti? Afla din articolul nostru!
Durerile de stomac localizate în partea de sus a abdomenului si senzatia de arsura sunt câteva dintre semnalele care anunta prezenta ulcerului. Neplacerile apar, de regula, înaintea mesei sau imediat dupa ce ai mâncat. Desi majoritatea cazurilor de ulcer gastric (la nivelul mucoasei gastrice) si duodenal (la nivelul segmentului initial al intestinului subtire) apar ca urmare a contaminarii cu bacteria Helicobacter pylori, boala poate aparea si din cauza altor factori.
„Gastritele, ulcerul, boala de reflux gastroesofagian si afectiunile înrudite pot aparea si pe fondul stresului, a fumatului, dar si a excesului de medicamente antiinflamatorii”,  explica medicul Adrian Copcea, specialist diabet, boli metabolice si nutritie la Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca.

Vezi si: Morcovul scade tensiunea si previne ulcerul gastric 
 
Regimul alimentar joaca un rol secundar în tratamentul ulcerului, dupa terapiile specifice indicate de gastroenterolog în urma unei gastroscopii (endoscopii), dar este important pentru a „tine sub control” simptomele bolii.   
Evita prajelile si condimentele
Specialistii recomanda mai multe mese pe zi (5-6), precum si limitarea portiilor de alimente. La fel de important este ca la preparea mâncarii sa se respecte regulile igieno-dietetice, iar persoana sa mestece bine mâncarea pentru a evita aparitia problemelor digestive.
Regimul alimentar în cazul ulcerului trebuie sa cuprinda alimente pregatite prin fierbere, înabusire sau la gratar, fiind interzise preparatele prajite. Persoanele care urmeaza un astfel de regim trebuie sa acorde atentie si ingredientelor pe care le folosesc la prepararea mâncarurilor.
„Condimentele verzi, cum sunt mararul, patrunjelul, tarhonul sunt cele mai sigure. Trebuie evitate condimentele precum piperul, ceapa, usturoiul, ardeiul iute si boiaua. Asezonarea cu otet diluat, surprinzator, este bine tolerata chiar de persoane cu hiperaciditate”, recomanda medicul nutritionist.
Alege lactatele cu putine grasimi
Ca orice alt regim alimentar adaptat unei afectiuni, cel pentru ulcerul gastric cuprinde alimentele care sunt bine tolerate de organism, dar si cele care pot duce la aparitia si la agravarea simptomelor. Printre alimentele bine tolerate se numara pâinea, cartofii, orezul si pastele fainoase, dar la prepararea carora nu se folosesc condimentele ce pot creste aciditatea gastrica.
„Carnea, brânza slaba, pestele, lactatele degresate (brânza de vaci, laptele cu cel mult 1.5% grasime si iaurturile slabe), ouale sunt recomandate în cazul ulcerului. Dintre fructe, persoanele cu ulcer le poate alege pe cele cu fibra moale: bananele, caisele, pepenele galben, cel rosu, strugurii si prunele”, ne sfatuieste medicul Adrian Copcea.
Daca fructele sunt recomandate proaspete, legumele este bine sa fie consumate sub forma de supe sau ciorbe. Printre acestea se numara spanacul, morcovii, dovleceii si fasolea verde.
Ciocolata favorizeaza arsurile gastrice
O parte dintre alimente sunt asociate frecvent cu simptomele ulcerului. Printre acestea se numara citricele, rosiile, ceapa, alcoolul, sucurile cu zahar si grasimile. Cu toate acestea, alimentele care favorizeaza aciditatea gastrica pot fi consumate în diferite asocieri. De exemplu, ele pot fi consumate la mese care contin supe sau garnituri de cartofi, cum este piureul.
„Pe toata perioada regimului alimentar, trebuie evitate si alimentele care favorizeaza refluxul gastric, cum sunt cele bogate în grasimi. Produsele de patiserie, ciocolata, smântâna, sosurile, carnea grasa, prajelile în ulei, dar si brânza grasa nu sunt bine tolerate de orgasnim”, adauga nutritionistul. 
Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice si nutritie,
Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca
Alimentele neindicate, diferite pentru fiecare persoana
Este recomandat sa discutati cu medicul gastroenterolog cu privire la diagnosticul precis si metodele de tratament. Important este sa faceti o lista cu alimentele care v-au provocat simptome, acele alimente fiind, în realitate, singurele de evitat. Daca unele alimente nerecomandate (cum este cafeaua, citricele etc.) sunt bine tolerate, atunci ele pot fi incluse în dieta.
În majoritatea afectiunilor din spectrul ulcerului, dincolo de masurile dictate de simptome, tratamentele medicamentoase sunt indicate si foarte eficiente, la indicatia medicului specialist gastroenterolog. Aceste tratamente permit ca „regimul de ulcer” sa nu mai fie la fel de strict si sa poate fi tinut în prezent destul de usor. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ulcer alimentatie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1770 (s) | 34 queries | Mysql time :0.046343 (s)