News Flash:

Substantele nutritive necesare organismului (I)

10 Ianuarie 2012
20508 Vizualizari | 0 Comentarii

Zilnic, corpul dumneavoastra are nevoie de o anumita cantitate de energie pentru a functiona normal. Energia este furnizata de substantele nutritive principale din alimente: carbohidratii, proteinele si grasimile. Alte componente provenite din alimente sunt necesare in cantitati mult mai mici. Printre acestea se numara aminoacizii esentiali, acizii grasi, vitaminele si mineralele. Fiecare constituent alimentar are un rol diferit in reglarea, cresterea si vindecarea celulelor organismului dumneavoastra.

1. Carbohidratii
Carbohidratii (glucidele) reprezinta sursa principala de energie a organismului- combustibilul principal pentru celulele dumneavoastra. Carbohidratii sunt din categoria amidonului sau a zaharurilor. Cei din categoria amidonului - care se gasesc mai ales in paine, orez, paste fainoase, cereale, fructe si legume- sunt cunoscuti sub denumirea de glucide complexe. Cei din categoria zaharurilor - care se gasesc in fructe, alimente preparate cu zahar, cum sunt bomboanele si alte dulciuri- se numesc glucide simple. Prin digestie, glucidele complexe sunt transformate in zaharuri simple, acestea constituind combustibilul pe care il utilizeaza organismul.

Aproximativ 55-65% din caloriile zilnice trebuie sa fie asigurate de carbohidrati. Incercati ca majoritatea acestora sa provina din carbohidrati complecsi. Zaharul, obtinut din trestia de zahar sau sfecla de zahar si siropul de porumb (care contine fructoza)intra in dieta americanului obisnuit intr-o proportie considerabila. Spre deosebire de carbohidratii complecsi si cei simpli care se gasesc in lapte si fructe, aceste produse nu contin substante nutritive folositoare.

2. Fibrele
Fibrele reprezinta componenta vegetala pe care organismul nu o digera. Exista 2 tipuri de fibre - solubile si insolubile. In general alimentele bogate in fibre contin ambele tipuri. Unele alimente sunt mai bogate in fibre solubile. Printre acestea sunt citricele, capsunele, merele, leguminoasele, faina de ovaz si taratele de ovaz.

Fibrele insolubile se gasesc in taratele de grau, painea integrala, pastele integrale, cerealele integrale si in multe legume. Cerealele integrale - de la care nu s-au indepartat taratele - asa cum este faina de grau integrala reprezinta o sursa mai buna de fibre decat cerealele fara tarate- cum este faina alba de grau.

Fibrele solubile ajuta la reducerea colesterolului sangvin si a glicemiei. Fibrele insolubile retin apa si dau volum scaunului, ajutand la prevenirea constipatiei. Aveti nevoie de 20-30g de fibre in fiecare zi. Majoritatea oamenilor consuma cam jumatate din aceasta cantitate.

3. Proteinele
Organismul dumneavoastra are nevoie de proteine pentru a forma si sintetiza tesuturi(asa cum sunt muschi si diferitele organe). Proteinele sunt compuse din unitati numite aminoacizi. In mod normal, organismul dumneavoastra poate produce anumiti aminoacizi, dar nu pe toti. Aminoacizii care trebuie furnizati de alimente se numesc aminoacizi esentiali.

Susele de proteine sunt variate. Cerealele si legumele furnizeaza cantitati reduse de proteine. O dieta bazata pe vegetale care cuprinde o varietate mare de cereale, leguminoase, legume, nuci si seminte va poate asigura necesarul zilnic de proteine. Carnea, produsele marine, carnea de pasare, ouale, produsele din soia si produsele lactate constituie cele mai bogate surse de proteine. Nu trebuie sa consumati cantitati mari pentru a obtine aminoacizi esentiali. Aproximativ 12% din caloriile zilnice trebuie sa provina din proteine.

4. Grasimile
Grasimile reprezinta sursa cea mai concentrata de energie dieta dumneavoastra trebuie sa contina si o anumita cantitate de grasimi pentru ca organismul sa functioneze corect. Totusi grasimile in cantitati prea mari pot avea efecte negative asupra sanatati. Grasimile se gasesc in mod normal intr-o serie de alimente si se prezinta sub mai multe forme. Le gasim in alimentele de origine animala, cum sunt carnea, carnea de pasare si pestele, ca si in alimente de origine vegetala cum sunt avocado si maslinele.

Chimisti clasifica grasimile in functie de structura moleculara a unitatilor componente care se numesc acizi grasi. Acizi grasi pe care organismul nu ii poate sintetiza se numesc esentiali. Acestia trebuie preluati din alimente. Alte tipuri de acizi grasi sunt cei saturati si cei nesaturati. Acizii grasi nesaturati se subampart in mononesaturati si polinesaturati. Multe alimente contin un amestec de acizi grasi in proportii diferite. De exemplu, desi uleiul de masline este considerat o grasime mononesaturata, contine cantitati mici de acizi grasi saturati si polinesaturata. Incercati sa limitati consumul de grasimi la maximum 30% din caloriile zilnice si din grasimile saturate la maximum 10% din caloriile zilnice.

Grasimile saturate
In general, grasimile saturate se prezinta sub forma solida sau ceroasa la temperatura camerei.  Rancezesc mai greu, de aceia sunt utilizate la prepararea multor alimente care sa pot fi depozitate timp indelungat.

Alimentele bogate in grasimi saturate sunt untul, branza,laptele integral, smantana, ciocolata, uleiul de cocos, uleiul de palmier, untura si grasimile solide folosite in panificatie.
Carnea- de vita, porc sau miel- poate fi bogate in grasimi, majoritatea acestora fiind saturate. In carnea de pasare, cea mai mare parte din grasime se gaseste in piele.

Grasimile polinesaturate
In general, grasimile polinesaturate sunt lichide la temperatura camerei sau daca sunt tinute in frigider. Alimentele bogate in acest tip de grasimi sunt uleiurile vegetale ca uleiul de sofron, porumb, floarea soarelui, soia si uleiul de seminte de bumbac.

Grasimile mononesaturate
Grasimile mononesaturate sunt lichide la temperatura camerei, dar incep sa se solidifice in frigider. Alimentele bogate in grasimi mononesaturate sunt maslinele, uleiul de arahide, uleiul de canola, avocado si majoritatea nucilor si alunel.

Grasimile de tip trans
Grasimile de tip trans se obtin prin adaugarea de hidrogen uleiurilor vegetale printr-un proces numit hidrogenare. Astfel, grasimile devin mai solide ti se altereaza mai greu. Grasimile hidrogenate constituie un ingredient obisnuit in produsele de patiserie comerciale si in alte alimente gata preparate. De asemenea, majoritatea margarinelor si a grasimilor folosite in patiserie sunt bogate in grasim tip trans.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carbohidratii fibrele fibre solubile fibrele insolubile proteinele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1602 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021011 (s)