News Flash:

Studiu: Painea si chiflele aduc organismului mai multa sare decat chipsurile

9 Februarie 2012
1996 Vizualizari | 0 Comentarii

Painea si chiflele sunt sursa numarul 1 de sare in dieta persoanelor din America, fiind responsabile pentru consumul de doua ori mai mare de sare decat chips-urile, sustine un nou studiu.

Noile descoperiri sunt citate intr-un raport al guvernului american citat de Associated Press, raport care contine si o lista a celor 10 surse de sare din dieta zilnica a unei persoane. Si, in ciuda impresiilor pe care le-am putea avea, snacks-urile sarate sunt in coada listei.

"Chips-urile de cartofi, covrigii si popcorn-ul, unele dintre alimentele pe care le consideram ca fiind cele mai sarate din dieta noastra sunt numai pe locul 10", sustine dr. Thomas Frieden, conducatorul studiului si directorul Center of Disease Control and Prevention. 

Painea si chiflele nu sunt, evident, mai sarate decat alte alimente, dar ceea ce este ingrijorator este faptul ca acestea se consuma in cantitati mai mari decat oricare alt aliment, sustin cei care au condus studiul. 

Sarea este una dintre cele mai importante surse de sodiu pentru majoritatea oamenilor, iar sodiul creste riscul cresterii presiunii arteriale, una din principalele cauze ale problemelor cardiace si atacurilor de cord. Iar cei care au produs studiul sustin ca americanii, la fel ca si majoritatea europenilor, mananca prea multa sare, majoritatea acesteia provenind din mancarea semipreparata sau din alimentele mancate la restaurant si nu pentru ca acestia au pus mai multa sare in mancare. 

Cu toate ca se asteptau ca sarea din paine si din alte alimente sa se acumuleze, nu se asteptau ca 10 alimente sunt responsabile de 44 la suta din sarea consumata. Si, spun acestia, e posibil sa nu ti se para ca mananci sarat si cu toate acestea sa mananci mai multa sare decat ar fi nevoie. 

Painea si chiflele sunt responsabile pentru 7 la suta din totalul de sare pe care un american o bisnuit il consuma zilnic. Pe urmatoarele locuri se afla mezelurile, pizza, puiul proaspat si procesat, supele (cele instant), hamburgerii si produsele fast-food, sandvisurile si branza. Si, incheind lista, cu cate 3 procente fiecare, se afla pastele, chiftelutele si alte preparate din carne si snacks-urile ca chips-urile de cartofi si covrigeii. 

O dieta echilibrata ar contine echivalentul unei lingurite de sare pentru o zi intreaga si chiar mai putin pentru o persoana cu tensiunea arteriala ridicata. Dar consumul mediu de sare in SUA este aproape dublu, studiul aratand ca 1 din 10 americani respecta limita. 

O felie de paine alba contine intre 80 si 230 de miligrame de sodiu, o cutie de supa de pui cu taitei contine intre 100 si 940 de miligrame de sodiu si 85 de grame de carne contine intre 450 si 1040 de miligrame. O punga de chips-uri de cartofi contine intre 50 si 200 de miligrame de sodiu. 

Sfaturile specialistilor se refera nu la scoaterea completa a painii din alimentatie, ci doar ne incurajeaza sa ne uitam mai atent la etichete si, evident, sa alegem tipurile de paine care contin cea mai putin insemnata cantitate de sare. Iar cel mai bun fel in care putem consuma mai putina sare este, sustin cei care au realizat studiul, sa mancam portii mai mici.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1641 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020680 (s)